Argentina
Gauchos, argentinska cowboys, i en nationalpark i Patagonien. Foto: Shutterstock

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer både höga berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Domstol: ”Mathjälp måste delas ut”

      En domstol tillhåller regeringen att distribuera mat som är avsedd för fattiga människor men som har varit inlåst sedan president Javier Milei beordrade en översyn av verksamheten efter sitt tillträde i december 2023. Ordern om att frysa distributionen till tiotusentals soppkök var ett led i Milei försök att skära ned de offentliga utgifterna och komma åt korruption i de sociala välfärdssystemen. Nyligen genomfördes razzior mot tiotals soppkök och organisationerna som sköter dem, efter anklagelser om att fattiga tvingades delta i protester mot regeringen för att få mat. Milei vill sätta stopp för att ideella organisationer och partier används som mellanhänder vid utdelning av statligt stöd. Den domare som nu beordrar regeringen att omedelbart ge organisationerna tillgång till mat hänvisar till att många argentinare lever i akut matosäkerhet. Nyligen har katolska kyrkan också uppmanat regeringen att dela ut maten.

    • Spanien kräver ursäkt av president Milei

      Spaniens regering kräver en ”offentlig ursäkt” från president Javier Milei, sedan han kallat den spanske premiärministern Pedro Sánchez hustru Begoña Gómez ”en korrupt kvinna”. Madrid har redan kallat hem sin ambassadör i Buenos Aires på grund av Mileis uttalande som gjordes vid ett möte med ytterhögerledare i Madrid, organiserat av det spanska extremhögerpartiet Vox två dagar tidigare. Enligt Spaniens utrikesminister José Manuel Albares är det oacceptabelt att en utländsk president förolämpar Spaniens regeringschef under ett besök i landet, något som ”bryter mot alla diplomatiska normer”. Men Argentina hävdar i stället att den spanska regeringen har förolämpat president Milei med sina uttalanden. Relationerna mellan de båda länderna har blivit alltmer ansträngda de senaste veckorna, med ömsesidiga anklagelser. Bland övriga deltagare på högermötet fanns också Italiens premiärminister Giorgia Meloni och den franska nationalistledaren Marin Le Pen.

    • April

    • Arresteringsorder begärs för Irans inrikesminister

      Regeringen begär att den internationella polisorganisationen Interpol utfärdar en arresteringsorder för Irans inrikesminister Ahmad Vahidi. Orsaken är att landets högsta brottmålsdomstol ett par veckor tidigare pekat ut ”terroriststaten” Iran för sprängdådet mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994, då 85 människor dog. Attentatet var det blodigaste i Argentinas historia. Enligt domstolen var det den Iranstödda och terrorstämplade organisationen Hizbollah i Libanon som utförde ett ”brott mot mänskligheten” på Irans uppdrag. Både attentatet mot det judiska centret och ett bombdåd mot Israels ambassad 1992, som krävde 29 människors liv, ska ha varit en följd av att den dåvarande presidenten Carlos Menem hade dragit tillbaka tre avtal som ingåtts med Iran gällande försäljning av nukleär utrustning och teknologi. Såväl Argentina som Israel har länge anklagat Hizbollah och Iran för att ha legat bakom attentaten.

    • Massprotest mot nedskärningar i högskolan

      Hundratusentals argentinare deltar i protestmarscher i flera städer mot minskade anslag för universitets- och högskoleväsendet. Lärare, studenter och före detta studenter från landets 57 statliga universitet protesterar mot kraftiga nedskärningar som blir följden av en statsbudget där medlen för utbildning är desamma för 2024 som för 2023, trots att inflationen närmar sig 300 procent och energipriserna ökat ännu mer. Rektorn för Universidad de Buenos Aires, det största i Argentina, säger att verksamheten bara kan fungera i upp till tre månader med gällande finansiering. President Javier Milei har redan backat något och utlovat mer pengar, men kritiker säger att det inte räcker. Protesten är en av de mest omfattande sedan president Javier Milei tillträdde i december. Enligt ett lärarförbund deltar sammanlagt en miljon personer runt om i landet.

    • Mars

    • Federala styrkor sätt in mot narkotikagäng

      President Javier Milei tillkännager att federal polis och militär ska skickas till staden Rosario där narkotikagäng ligger bakom våld som krävt fyra oskyldiga människors liv de senaste dagarna. Milei agerar på en begäran från guvernören i Santa Fe, där Rosario är huvudstad. Enligt provinsregeringen har gängen slagit tillbaka sedan guvernören infört tuffare villkor i fängelser för gängledare i fängelse, inspirerade av hårda tag mot intagna i bland annat El Salvador och Ecuador. Vid ett tillfälle mördades en anställd på en bensinstation där förövarna lämnade en lapp med krav på ”rättigheter för fångar” och hot om mord på flera oskyldiga människor. Guvernören Maximiliano Pullaro ska ha tagit emot 25 dödshot sedan han tillträdde i december. Santa Fe är den mest våldsdrabbade provinsen i Argentina och mordfrekvensen i Rosario är fem gånger högre än genomsnittet i landet.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0