Kalendarium
Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från latinamerikanska nyhetsmedier.
Senaste händelser
-
2024
-
November
-
Argentinsk protest mot G20-kommuniké
Argentina avfärdar delar av slutkommunikén efter G20-ländernas toppmöte i Rio de Janeiro, uppger presidentkansliet, men avstår från att helt skjuta hela dokumentet i sank. Argentinska företrädare motsatte sig plötsligt vissa punkter i kommunikén som varit under förhandling i månader men i slutändan nöjer sig president Javier Milei med att markera att han inte stödjer dem. Det gäller inte minst skrivningar om ökade statliga ingrepp för att bekämpa hunger. Milei ogillar också att jämställdhet, beskattning av rika och begränsning av sociala medier nämns. Han står långt ifrån flera av de andra G20-ledarna och är särskilt på kollisionskurs med Brasiliens vänsterorienterade president Lula da Silva som inledde mötet med att lansera en global allians mot hunger.
-
-
Oktober
-
Utrikesministern sparkas efter FN-omröstning om Kuba
President Javier Milei avskedar utrikesminister Diana Mondino efter en omröstning i FN:s generalförsamling där Argentina tillsammans med 186 andra länder röstade för ett slut på USA:s sanktioner mot Kuba. FN röstar om resolutionen varje år men det är första gången sedan Milei tillträdde som Argentina inte röstar som USA och Israel – de enda länder som röstade mot den icke-bindande Kubaresolutionen (medan Moldavien lade ned sin röst). Under tidigare vänsterregeringar hade Argentina nära relationer med Kuba, men Milei säger att landet är ”kategorisk motståndare till den kubanska diktaturen”. Presidenten säger också att han ska rensa ut alla anställda vid departementet som är ”frihetens fiender”. Diana Mondino har ofta försökt dämpa spänningar med andra länder som uppstått på grund av Mileis konfrontativa sätt. Presidenten utser ambassadören i Washington, Gerardo Werthein, till ny utrikesminister.
-
September
-
Arresteringsordrar i kraftmätning med Venezuela
En domstol i Buenos Aires utfärdar en arresteringsorder för Venezuelas president Nicolás Maduro – bara timmar efter det att Caracas utfärdat en sådan order för den argentinske presidenten Javier Milei. Ingen av de båda presidenterna lär gripas, men deras länder har hamnat på rak kollisionskurs sedan Milei tillträdde. Caracas arresteringsorder omfattar också Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich och presidenten Mileis syster och rådgivare, Karina Milei. Anklagelserna gäller ett flygplan som Iran sålt till Venezuela, men som beslagtogs i Argentina efter en begäran från USA. Buenos Aires arresteringsorder omfattar förutom Maduro också inrikesminister Diosdado Cabello och tiotals andra regimanknutna personer som anklagas för brott mot mänskligheten.
-
Augusti
-
Expresident Fernández åtalas för övergrepp
Den förre presidenten Alberto Fernández åtalas för att allvarligt ha skadat sin förra partner, Fabiola Yáñez och förbjuds att lämna landet medan en utredning pågår. Yáñez hävdar att Fernández hotade och misshandlade henne, och tvingade henne att genomgå en abort. Han tillbakavisar alla anklagelser. Relationen mellan de två tog slut när Fernández lämnade presidentposten 2023.
-
Maj
-
Domstol: ”Mathjälp måste delas ut”
En domstol tillhåller regeringen att distribuera mat som är avsedd för fattiga människor men som har varit inlåst sedan president Javier Milei beordrade en översyn av verksamheten efter sitt tillträde i december 2023. Ordern om att frysa distributionen till tiotusentals soppkök var ett led i Milei försök att skära ned de offentliga utgifterna och komma åt korruption i de sociala välfärdssystemen. Nyligen genomfördes razzior mot tiotals soppkök och organisationerna som sköter dem, efter anklagelser om att fattiga tvingades delta i protester mot regeringen för att få mat. Milei vill sätta stopp för att ideella organisationer och partier används som mellanhänder vid utdelning av statligt stöd. Den domare som nu beordrar regeringen att omedelbart ge organisationerna tillgång till mat hänvisar till att många argentinare lever i akut matosäkerhet. Nyligen har katolska kyrkan också uppmanat regeringen att dela ut maten.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.