2013
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2013
-
December
-
Våldsamma skyfall
Över 70 000 människor tvingas fly sina hem och minst 40 omkommer när delstaterna Espirito Santo och Minas Gerais i sydöst drabbas av de värsta skyfallen på närmare ett sekel. President Rousseff avbryter sitt julfirande för att flyga till Minas Gerais, som är hennes hemstat, och utlovar miljonbelopp till återuppbyggnad.
-
Köp av Gripanplan
Brasilien beslutar oväntat att köpa 36 stridsflygplan av modell JAS Gripen av svenska Saab, en affär värd 4,5 miljarder USA-dollar. Enligt brasilianska medier väljer regeringen bort den amerikanska konkurrenten F-18 som tillverkas av Boeing, på grund av avlyssningsskandalen (se September 2013).
-
-
Oktober
-
Auktion om utvinning av olja i havet
Ett stort säkerhetspådrag omger den auktion där utvinningsrätten i oljefältet Libra utanför Rio de Janeiro hålls. Cirka 40 000 Petrobrasanställda har gått ut i strejk några dagar tidigare, mot auktionen som facket anser skadar nationens intressen då även utländska bolag får delta. Oljearbetarna kräver också höjda löner och ett stopp för planer på att låta privata entreprenörer ta över en del verksamheter. När den omstridda auktionen hålls förekommer sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Elva företag har i förväg anmält intresse inför auktionen, men i slutet läggs bara ett bud. Rättigheterna går därmed till ett konsortium lett av Petrobras.
-
Marina Silva i nytt parti
Den populära förra miljöministern och senatorn Marina Silva ansluter sig till Brasilianska socialistpartiet (PSB). Silva som lämnade Arbetarpartiet efter sitt avhopp som miljöminister 2008 ställde upp som Gröna partiets kandidat i presidentvalet 2010, då hon överraskande fick stöd av nästan var femte väljare. PSB:s ledare Eduardo Campos är guvernör i Pernambuco och siktar på presidentvalet 2014 – det är oklart vad Marina Silvas roll i partiet blir inför valet.
-
September
-
Statsbesök i USA avblåst efter spioneriskandal
President Rousseff ställer in ett planerat statsbesök i USA på grund av ett avslöjande om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnat sig åt avlyssning mot både statsledning och det statliga oljebolaget Petrobras. NSA har enligt uppgifter från den amerikanska ”visselblåsaren” Edward Snowden spionerat på både Brasiliens och Mexikos presidenter och avlyssnat elektronisk kommunikation inom den högsta ledningen. NSA ska också ha avlyssnat Petrobras, vilket Rousseff konstaterar i så fall rör sig om industrispionage.
-
Kongressledamöter röstar mot hemliga omröstningar
Deputeradekammaren röstar enhälligt för att förbjuda hemliga omröstningar i kongressen – ett krav som framfördes under de stora demonstrationerna i juni. Förslaget som måste godkännas också av senaten skulle innebära en grundlagsändring. Bara dagarna innan har kongressen – i en hemlig omröstning – röstat ned ett förslag om att frånta kongressledamoten Natan Donadon hans plats, trots att han dömts till 13 års fängelse för korruption. Donadon är den första sittande ledamoten som dömts till fängelse sedan demokratin återupprättades i slutet av 1980-talet.
-
Augusti
-
Utrikesministern avgår efter diplomatisk skandal
Utrikesminister Antonio Patriota lämnar sin post efter en skandal rörande Bolivia. Brasiliens chargé d'affaires i La Paz har i en diplomatbil smugglat ut en boliviansk oppositionspolitiker, som i över ett år uppehållit sig på den brasilianska ambassaden. Politikern, en senator, var anklagad för bland annat korruption men hävdade att han utsatts för politisk förföljelse och hade fått asyl vid ambassaden. Patriota blir istället FN-ambassadör, medan veterandiplomaten Luiz Alberto Figueiredo hämtas hem från FN och blir ny utrikesminister.
-
Juli
-
Påven på besök
Den nye påven Franciscus, som är argentinare till ursprunget, kommer till Brasilien på sin första utlandsresa i ämbetet. Han möts av jublande människomassor, men också av demonstranter som protesterar mot att besöket kostar staten motsvarande 53 miljoner USA-dollar.
-
Rousseffs popularitet störtdyker
Opinionsmätningar visar att oroligheterna i juni stått president Dilma Rousseff dyrt. Från juni till juli har andelen tillfrågade som stöder hennes politik sjunkit från 73,4 till 49,3 procent.
-
Juni
-
Grundlagsändring röstas ned
När kongressen med stor marginal röstar ned ett omstritt förslag till grundlagsändring, PEC 37, anses det vara en direkt följd av de sociala protester som sedan en tid skakar landet. Enligt kritikerna skulle PEC 37 ha minskat åklagarnas möjligheter att utreda korruption bland politiker och tjänstemän. Kongressen röstar också för att oljeintäkter ska gå till utbildning och sjukvård.
-
Sociala protester skakar landet
Protester som inleds i São Paulo mot höjda priser i kollektivtrafiken sprider sig till flera städer och växer till de största i Brasilien på över 20 år. Missnöjet riktas främst mot statens satsningar på stora sportevenemang samtidigt som bristerna är stora i viktiga samhällsfunktioner, som sjukvård och utbildning. Våld utbryter bland annat i samband med matcher i fotbollsturneringen Confederations cup, som ses som en förövning till fotbolls-VM 2014. Efter nya våldsutbrott i São Paulo meddelar regeringen att militär ska skickas till andra storstäder där Confederations cup-matcher spelas, däribland Rio de Janeiro och Brasília. Det innebär militär närvaro i fem av sex städer där turneringen pågår. I ett försök att få ett slut på protesterna dras prishöjningen i kollektivtrafiken tillbaka i São Paulo och Rio de Janeiro. Men hundratusentals människor fortsätter att demonstrera, mot korruption och slöseri med allmänna medel. Våldsutbrotten fortsätter in på hösten.
-
Januari
-
Landssorg efter brandkatastrof
Tre dagars landssorg utlyses sedan en eldsvåda på en nattklubb i staden Santa Maria krävt över 230 människors liv. Flertalet offer är ungdomar. Brandkatastrofen rapporteras vara den värsta i landet på ett halvsekel.