2015
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2015
-
December
-
Razzia mot talmannen
Polis genomför en razzia mot talmannen Eduardo Cunhas officiella residens, med anledning av korruptionsmisstankar mot honom. Enligt misstankarna som offentliggjordes i oktober har Cunha tagit emot 5 miljoner dollar i mutor inom Petrobrashärvan och gömt pengar på konton i Schweiz. Cunha, som är drivande i försöken att avsätta Rousseff, tillbakavisar alla anklagelser men nu höjs kraven på att han själv lämnar sin post (se även Juli 2015).
-
Riksrättsförfarande mot presidenten inleds
Deputeradekammarens talman Eduardo Cunha öppnar formellt ett riksrättsförfarande mot presidenten (se Oktober 2015).
-
-
November
-
PT:s ledare i senaten grips i Petrobrashärvan
Arbetarpartiets ledare i senaten, Delcídio Amaral, grips misstänkt för att ha förhindrat rättvisans gång. Senator André Esteves, som också är chef för Latinamerikas största oberoende investmentbank och en av Brasiliens rikaste män, grips samtidigt för samma sak. Gripandet av Esteves leder till att aktierna störtdyker i banken BTG Pactual som i ett slag förlorar en femtedel av sitt värde. Valutan sjunker med 2 procent. Totalt har nu över 100 personer gripits i härvan.
-
Dammkollaps orsakar giftutsläpp
Två dammar i Mariana i Minas Gerais brister och giftigt lervatten strömmar ut i floden Rio Doce. Nitton människor dör när en by begravs av lermassor. Stora skogsområden ödeläggs på grund av gruvolyckan som är den hittills värsta i Brasiliens historia. Skador för miljardbelopp uppstår. Myndigheterna inför undantagstillstånd i drygt 200 samhällen längs Rio Doce. Det giftiga slammet ödelägger odlingar och dödar stora mängder vattenlevande djur. Hundratusentals människor får problem med tillgången till tjänligt vatten. Efter drygt två veckor når förorenat vatten med giftslam Atlantkusten, 50 mil från dammarna. Småningom stämmer federala åklagare gruvbolaget Samarco, samt bolagets ägare BHP Billiton och Vale, som i oktober 2024 döms att betala närmare 30 miljarder dollar i skadestånd för katastrofen.
-
Oktober
-
Domstol säger att Rousseff bröt mot lagen
En domstol finner att president Rousseff bröt mot lagen i sin hantering av 2014 års budget. Regeringen anklagas för att i strid med lagen ha lånat pengar från statliga banker för att täcka upp budgetunderskottet. Enligt oppositionen innebär domstolens avgörande att Rousseff kan ställas inför riksrätt. En sådan begäran lämnades formellt in till talmannen i september. Några misstankar mot presidenten i Petrobrashärvan finns inte.
-
September
-
Valutaras får börser att rasa
Oron för den allt djupare ekonomiska krisen ökar när realen når en historisk bottennotering och faller under den symboliskt laddade gränsen 4 mot dollarn. Valutan har tappat mer än 33 procent mot dollarn hittills i år. Valutans fall orsakar ras på börserna i São Paulo och Buenos Aires.
-
Långa fängelsestraff i Petrobrasskandalen
De hittills längsta domarna faller i korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras: João Vaccari Neto (se Mars 2015) döms till 15 år och 4 månader i fängelse för korruption och penningtvätt. Han är den närmaste person till president Rousseff som hittills döms i korruptionsskandalen. En tidigare chef inom Petrobras, Renato Duque, döms till 20 år och 8 månader i fängelse.
-
Regeringen presenterar sparpaket
Regeringen lägger fram ett sparpaket på 7 miljarder dollar i vilket ingår en minskning av antalet regeringsdepartement från 39 till 29 och lönestopp för offentliganställda. Planer finns också på att återinföra en skatt på finanstransaktioner som togs bort för åtta år sedan, och som skulle ge ytterligare 8 miljarder dollar. Tillväxten för året spås nu hamna på minus 3 procent.
-
Sänkt kreditvärdering
Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänker Brasilien till skräpstatus, efter att i juli ha sänkt värderingen från stabil till negativ. Orsaken är den politiska turbulensen och regeringens svårigheter att hantera den växande statsskulden. De åtstramningar som har genomförts för att motverka nedgången har alltså inte hjälpt. Budgetunderskottet närmar sig 8 procent av BNP. Nya rapporter pekar på att Brasilien är på väg in i den djupaste krisen sedan 1931. Inflationen närmar sig 10 procent.
-
Augusti
-
Riksrättskrav riktas mot Rousseff
Hundratusentals människor deltar i demonstrationer runt om i Brasilien, med krav på riksrätt mot president Rousseff. Ilskan mot henne beror både på Petrobrasskandalen och på den ekonomiska krisen. Demonstrationer till stöd för Rousseff har också förekommit och en del av hennes anhängare kallar kraven på riksrätt för kuppförsök.
-
Petrobrashärvan fortsätter att växa
Polis griper José Dirceu, som redan tidigare dömts till fängelse men nu sitter i husarrest (se December 2012), för misstankar som rör Petrobrasskandalen. Han är en av de högst uppsatta medlemmarna av Arbetarpartiet som hittills gripits. Enligt åklagaren har han haft en central roll i muthärvan och fortsatt att ta emot pengar även efter det att han fängslades. Fortfarande finns inga formella misstankar mot Lula eller Rousseff, men åklagaren betonar att vem som helst kan komma under utredning för det som nu kallas Operation biltvätt. Omkring 2,1 miljarder USA-dollar i mutor beräknas ha utbetalats i härvan, i huvudsak som kraftiga överpriser för byggnadskontrakt. Ett par tidigare Petrobraschefer har dömts till fängelse, däribland Paulo Roberto Costa (se Mars 2014).
-
Juli
-
Talman övergår till oppositionen
Deputeradekammarens talman Eduardo Cunha har anklagat regeringen och riksåklagaren för att planera att peka ut honom i Petrobrasskandalen, och meddelar nu att han ansluter sig till oppositionen. Han hotar att ta sitt parti PMDB med sig ur regeringskoalitionen, vilket skulle innebära ett svårt bakslag för Rousseff.
-
Juni
-
Presidentens popularitet i botten
Bara 10 procent av de tillfrågade tycker att president Dilma Rousseff gör ett bra jobb medan 65 procent tycker det är dåligt eller uselt.
-
Kvotering inom rättsväsendet införs
Högsta domstolens chefsdomare meddelar att 20 procent av framtida domare inom rättsväsendet ska vara svarta eller av blandat ursprung. En undersökning har visat att endast 1,4 procent av domarna identifierar sig som tillhörande den gruppen idag, trots att den utgör halva landets befolkning (se Befolkning och språk). Beslutet följer på en lag 2014 om att 20 procent av de anställda i statliga företag och bolag ska ha afrikanskt påbrå.
-
Maj
-
Budgetåtstramning aviseras
Regeringen tillkännager planerade nedskärningar på motsvarande cirka 180 miljarder kronor i 2015 års budget, för att återupprätta förtroendet för den brasilianska ekonomin bland utländska investerare och nå budgetmålet.
-
Mars
-
Arbetarpartiets kassör anklagas i muthärvan
Formella anklagelser riktas mot Arbetarpartiets kassör João Vaccari Neto och 26 andra misstänkta i Petrobrashärvan. En tidigare chef inom Petrobras har strax innan hävdat i ett kongressförhör att Arbetarpartiet mottagit upp till 200 miljoner dollar från oljekontrakt.
-
Massprotest mot president Rousseff
Över en miljon människor deltar i demonstrationer runt om i landet mot president Dilma Rousseff sedan oppositionen krävt att hon ska ställas inför riksrätt. Bara i São Paulo deltar en halv miljon demonstranter. Motståndarna menar att hon måste ha känt till korruptionsskandalen i Petrobras, eftersom den till stor del utspelade sig när hon var chef för oljebolaget. Regeringen utlovar åtgärder för att bekämpa korruption och straffrihet.
-
HD godkänner utredning av politiker i Petrobrashärvan
Petrobrasskandalen rullar vidare och Högsta domstolen (HD) godkänner en utredning av 54 politiker för att eventuell mottagande av mutor. Bland dem finns den förre presidenten Fernando Collor de Mello och tidigare talmän i både senat och deputeradekammare. Enligt brasiliansk lag kan höga politiker och regeringsmedlemmar bara prövas rättsligt av HD.
-
Centralbanken höjer räntan
Räntan sätts till 12,75 procent när centralbanken gör ett försök att hejda inflationen som stigit till 7,4 procent. Ekonomer spår att tillväxten för året kommer att hamna bli negativ.
-
Februari
-
Petrobrasledning avgår i växande korruptionsskandal
Petrobras VD Maria das Graças Foster och fem andra högt uppsatta personer i oljebolaget avgår på grund av den korruptionsskandal som växer sig allt större (se Mars 2014). Åklagarna säger sig ha hittat bevis på att 800 miljoner dollar betalats i mutor och andra illegala betalningar. Den förre Petrobraschefen Paulo Roberto Costa har pekat ut ett stort antal politiker för inblandning, bland dem ministrar, guvernörer och kongressledamöter. Enligt Costa fick politikerna 3 procent av värdet på de kontrakt som skrevs med Petrobras mellan 2004 och 2012. Petrobras rapporterades i december 2014 ha förlorat 85 procent av sitt marknadsvärde sedan 2009.
-
Nya talmän i kongressen
Underhuset utser Eduardo Cunha till talman vilket ses som en känga mot Rousseff: Cunha är känd som motståndare till presidenten. Han vinner omröstningen mot PT:s kandidat. Senaten väljer Renan Calheiros som var talman också under den förre presidenten Lula da Silva men tvingades avgå.
-
Januari
-
Rousseff tillträder ny mandatperiod
När Dilma Rousseff formellt inleder sin andra mandatperiod som president lovar hon att gå vidare med de välfärdssatsningar som har hjälpt miljontals brasilianer ur fattigdom. Enligt presidenten ska det nu satsas på utbildning.