2017

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2017

    • December

    • Ambassadör i Venezuela utvisas

      Venezuela utvisar Brasiliens ambassadör i Caracas, Ruy Pereira, med hänvisning till att Brasilien agerat illegalt när ex-president Dilma Rousseff avsattes i augusti 2016. Två dagar senare utvisar Brasilien Venezuelas högst uppsatta diplomat i landet.

    • Oktober

    • Presidenten slipper på nytt rättsprocess

      Temer klarar sig för andra gången på drygt två månader från att ställas inför rätta, efter en omröstning i deputeradekammaren. Det hade även nu krävts två tredjedelars majoritet till stöd för en rättegång, men bara 233 ledamöter röstade för en rättsprocess medan 251 röstade mot. Utslaget var väntat. Temer, som anklagas för korruption och hindrande av rättvisan, har under de senaste veckorna gått inflytelserika ledamöter till mötes i centrala frågor och därmed säkrat stöd. Utredningen mot Temer kan därmed som tidigast återupptas när han lämnat presidentposten efter valet 2018.

    • Tidigare OS-chef åtalas

      Den tidigare chefen för Brasiliens olympiska kommitté (COB), Carlos Nuzman, åtalas formellt för korruption i samband med sommar-OS 2016. Nuzman anklagas för penningtvätt, brott mot valutalagar och för att ha lett en brottslig organisation. Han har suttit häktad i två veckor men försätts nu på fri fot, om än med reserestriktioner. Åtalet omfattar också en senegalesisk tidigare medlem av Internationella olympiska kommittén (IOK) samt dennes son, den brasilianske affärsmannen Arhur Soares, den förre COB-medarbetaren Leonardo Gryner och den förre Rio-guvernören Sérgio Cabral (se även Juni 2017).

    • Omröstning om självständighet i söder

      De tre delstaterna Paraná, Rio Grande do Sul och Santa Catarina håller en informell omröstning om att bilda en egen stat. Omröstningen organiseras av självständighetsrörelsen ”Södern är mitt land”, som inspirerats av den senaste händelseutvecklingen i spanska Katalonien. Det finns enligt rörelsen en stark önskan bland invånarna i söder att bryta sig loss från övriga Brasilien med dess korrupta styre. 

    • September

    • Renca-reservatet ska inte öppnas för gruvdrift

      Den hårda kritiken från bland annat miljöorganisationer inom landet och i omvärlden leder till att regeringen återkallar beslutet att tillåta utländsk privat gruvdrift i det mineralrika Renca-reservatet i Amazonas (se Augusti). 

    • Nya korruptionsanklagelser mot Temer

      Högsta domstolen avvisar en propå från president Temer om att få byta ut åklagaren, Rodrigo Janot,  som leder korruptionsutredningen mot honom. Rätten är enig i sitt beslut. Temer hävdar att Janot i processen mot honom överträtt sina juridiska och konstitutionella befogenheter. Janot anklagar formellt  presidenten för övergrepp i rättssak, mutbrott och för att leda en kriminell organisation. För att ärendet ska gå vidare till kongressen krävs att Högsta domstolen ger sitt godkännande.  Och för att det ska bli en rättegång måste två tredjedelar av deputeradekammaren rösta för att Temer ska stängas av från presidentämbetet. Samtidigt har presidenten rekordlåga opinionssiffror, då stödet för honom är nere på 5 procent. Förutom presidenten omfattar anklagelsen sex andra högt uppsatta politiker, bland annat Temers stabschef  Eliseu Padilha. Janot kommer dock inte att själv kunna driva ärendet då han lämnar sin tjänst den 18 september. 

    • Mångmiljonär grips i korruptionshärva, efter HD-beslut

      Joesley Batista, mångmiljonär och en av ägarna till JBS, världens största köttförpackningsföretag (se Maj 2017), grips tillsammans med Ricardo Saud, tidigare chef för holdingbolaget J&F Investimentos, efter ett utslag i Högsta domstolen.  Detta sker efter ett beslut av en av domarna i Högsta domstolen, som häver den immunitet mot åtal som parterna tidigare förhandlat fram. Detta sker på en begäran från riksåklagaren Rodrigo Janot sedan en ny bandinspelning, som tros ha lämnats in till riksåklagaren av misstag, som tyder på att Batista och Saud har fått hjälp av den förre riksåklagaren Marcelo Miller inför åtalsförhandlingen maj. De ska också ha diskuterat brott som inte täcks av den tidigare uppgörelsen. Senare grips även en annan JBS-chef, Wesley Batista, som också är bror till Joesley.

    • Åtal väcks mot Lula och Rousseff

      Brasiliens riksåklagare Rodrigo Janot väcker åtal mot de före detta presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff samt sex andra medlemmar av Arbetarpartiet för att de ska ha bildat en kriminell organisation med syfte att förskingra medel från oljebolaget Petrobras. Åtalen har samband med den korruptionsskandal som inbegriper upphandlingar av kontrakt mellan landets största byggfirmor och Petrobras under perioden 2002 till 2016. En del av pengarna har gått till att muta politiker. Det är första gången Rousseff åtalas i ett brottsmål medan Lula redan fällts i ett mål som har överklagats (se Juli 2017). Enligt det nya åtalet var Lula ledare för den kriminella organisationen, vars medlemmar totalt ska ha tagit emot 480 miljoner dollar i mutor. Båda ex-presidenterna nekar till brott.

    • Augusti

    • Reservat öppnas för gruvdrift

      President Temer meddelar att ett skyddat område i Amazonas ska öppnas upp för gruvdrift. Det så kallade Renca-reservatet, till ytan som en tiondel av Sverige, inrättades 1984 och tros vara rikt på bland annat guld och koppar. Kritiken mot planerna blir hård, men regeringen hävdar att vare sig miljön och ursprungsfolk i området är hotade. Efter en vecka stoppas ordern tillfälligt i domstol med hänvisning till att beslutet måste fattas av kongressen.

    • Ex-president Collor åtalas för korruption

      Senator Fernando Collor de Mello, som var president 1990–1992, anklagas för att ha tagit emot motsvarande runt 9 miljoner dollar i mutor och åtalas för ”passiv korruption”, penningtvätt och utpressning. Högsta domstolen har enhälligt beslutat att ge klartecken trots den åtalsimmunitet Collor åtnjuter i egenskap av senator. Collor är den tredje senatorn som åtalas inom ramen för Petrobrasskandalen. Brottet ska ha begåtts mellan 2010 och 2014 och röra transaktioner i ett dotterbolag till Petrobras.

    • Presidenten slipper rättegång

      Kongressen röstar mot att ställa president Temer inför rätta för korruption, med siffrorna 263–227. Två tredjedelars majoritet hade krävts för att få Högsta domstolen att ta upp målet. Omröstningen föregås av en upprörd debatt och kaotiska scener där ledamöter knuffades och kastade falska sedlar på varandra.

    • Juli

    • Militär ska bekämpa kriminalitet

      Försvarsmakten sätter in 8 500 soldater för att bekämpa den organiserade brottsligheten i delstaten Rio de Janeiro: De ska få sällskap av 1 500 poliser. Våldet har ökat kraftigt i delstaten där över 90 poliser har dödats i tjänsten bara i år. President Temer har nu i ett dekret givit klartecken för militären att stanna i Rio de Janeiro året ut.

    • Ex-president Lula döms till fängelse

      Lula da Silva (president 2003–2011) döms för korruptionsbrott till 9,5 års fängelse. Enligt domen har hans hustru fått tillgång till en lyxlägenhet av ett byggföretag, i utbyte mot att företaget fick kontrakt för oljebolaget Petrobras. Lula nekar till brott och hävdar att anklagelserna syftar till att hindra honom att kandidera i presidentvalet 2018. Han förblir på fri fot i väntan på att domen överklagas. En domare beslutar dock att hans tillgångar ska frysas tills vidare. Det gäller lägenheter, bilar, mark och ett bankfack med närmare 200 000 dollar.

    • Före detta minister grips efter korruptionsanklagelser

      En före detta minister, Geddel Vieira Lima, med nära band till president Temer, grips i samband med en polisutredning om korruption i en statskontrollerad bank, Caixa Economica Federal.

    • Juni

    • Presidenten åtalas för mutbrott

      Riksåklagaren beslutar att åtala president Michel Temer för tagande av muta. Han anklagas för att ha tagit emot pengar från chefen för köttjätten JBS (se även Maj 2017). Kongressen ska nu besluta om ärendet ska prövas i Högsta domstolen eller inte.

    • USA stoppar köttimport

      USA beslutar att stoppa all import av kött från Brasilien, på grund av oro för köttets kvalitet efter de avslöjanden som gjordes i mars. Då införde USA inget förbud mot importen, men har istället genomfört strikta kontroller. 

    • Forskare varnar för dammbyggen

      Ett internationellt forskarlag varnar för att planer på att bygga 428 vattendammar i Amazonas – tre gånger fler än vad som redan finns – innebär ett allvarligt hot mot miljön. Dammbyggena kan också utgöra ett hot mot vattentillgångarna i regionen, säger forskarna.

    • Ex-guvernör får fängelse för korruption

      Ännu ett högdjur fälls inom Petrobrasskandalen när Rio de Janeiros förre guvernör Sérgio Cabral döms till 14 års fängelse för korruption och pengatvätt. Cabral, som suttit häktad sedan november 2016, är medlem av PMDB och var guvernör i två perioder, 2007–2014. Han döms senare för en rad andra korruptionsbrott till vad som sammanlagt blir 180 års fängelse.

    • Domslut ger Temer andrum

      Högsta valdomstolen röstar med siffrorna 4–3 för att inte ogiltigförklara resultatet i presidentvalet 2014 och därmed kan president Temer tillfälligt andas ut. Motsatt utslag hade sannolikt inneburit att han tvingats avgå, då han var som Dilma Rousseffs vicepresidentkandidat i valet. Valdomstolen hade några dagar tidigare återupptagit en utredning av huruvida illegal finansiering avgjorde utgången i valet 2014. 

    • Lågkonjukturen över

      Ekonomin rapporteras ha vuxit med 1 procent under årets första kvartal, och därmed är den längsta lågkonjunkturen i Brasiliens historia över. Tillväxten har varit negativ i två år, då ekonomin krympt med 8 procent. En rekordstor skörd av sojabönor har nu bidragit till vändningen. Men ekonomer varnar för att det är för tidigt att blåsa faran över: 14 miljoner människor är arbetslösa och den ökade politiska osäkerheten kring president Temer gör att utvecklingen är oviss. Börsen störtdök när misstankarna mot honom blev offentliga.

    • Maj

    • Våldsamma protester mot regeringen

      Mutanklagelserna mot Temer utlöser omfattande protester. I Brasilia kräver tiotusentals demonstranter att presidenten avgår och nyval utlyses, och att åtstramningspolitiken skrotas. Protesterna blir våldsamma, flera departementsbyggnader utsätts för vandalisering och polisen använder tårgas och gummimantlade kulor för att hejda demonstranterna. Till slut sätter Temer via ett dekret in militär för att skydda offentliga byggnader i Brasilia, med stöd av en lag-och-ordning-garanti som kan användas när polisen är pressad. Dekretet väcker dock stark kritik både från oppositionen och från de lokala myndigheterna i Brasilia, som säger sig inte ha blivit informerade, och hävs redan följande dag.

    • Temer försöker stoppa utredning

      President Temer skickar en skriftlig begäran till Högsta domstolen om att lägga ned utredningen mot honom, som gäller korruption och hindrande av rättvisan. Hans advokater hävdar att inspelningen saknar värde som bevismaterial då den redigerats 70 gånger. Efter ett par dagar ändrar sig Temer dock och vill att utredningen fortsätter, så att han kan bli rentvådd.

    • Mutanklagelser mot Temer

      President Temer dras in i en muthärva när tidningen O Globo rapporterar att det finns inspelningar där han diskuterar mutor till den nu fängslade förre talmannen Eduardo Cunha för att denne ska hålla tyst. Inspelningarna ska ha gjorts av bröderna Joesley och Wesley Batista, ägare av världens största köttproducent JBS. Presidenten avfärdar anklagelserna men redan nästa dag tillkännager Högsta domstolen att det finns tillräckligt med bevis för en utredning av anklagelserna.

    • Zika inte längre akut hot

      Det nationella nödläge som rått på grund av zikaviruset upphör då antalet nya fall har minskat med 95 procent jämfört med 2016. Mellan januari och april har 8 000 nya fall konstaterats, mot 170 000 under samma period året innan.

    • Fundai-chefen avskedad

      Chefen för Fundai, som hanterar frågor som rör ursprungsfolken, får sparken. Själv säger Antonio Costa att skälet är att han varit ”för ärlig” och för att han försvarat urinvånarnas rättigheter. Enligt Costa har han vägrat att anställa 20 personer som regeringen rekommenderat eftersom de ”aldrig sett en urinvånare i sitt liv”. Funai har fått sin budget nedskuren med mer än 40 procent. Justitiedepartementet avfärdar anklagelserna och säger att verket behöver en ”effektivare” ledning. Människorättsorganisationer har slagit larm om en kraftig ökning i attacker mot urfolk i Brasilien. 

    • April

    • Generalstrejk mot pensionsreformer

      Den första generalstrejken på över två årtionden hålls i protest mot regeringens planer på att höja pensionsåldern för offentliganställda, och andra ändringar inom pensionssystem och arbetsrätt. Skolor hålls stängda på många håll och kollektivtrafiken i storstäderna står stilla. Demonstrationer hålls också på många håll i landet. Protesten är den mest omfattande mot Temers regering hittills.

    • Ursprungsfolk protesterar i Brasilia

      Tusentals företrädare för ursprungsfolken demonstrerar i huvudstaden med krav på stärkta rättigheter mot bönder och skogsföretag som gör intrång på deras marker. Sammandrabbningar med polis förekommer. Enligt kampanjledarna dödades 13 indianer i samband med markkonflikter under 2016. 

    • Nya mututredningar mot toppolitiker

      Petrobrasskandalen skruvas upp ännu ett varv när en domare beordrar utredningar mot 108 personer, varav nio ministrar och ett stort antal kongressledamöter. Bland de misstänkta finns president Temers stabschef, en tidigare borgmästare i Rio de Janeiro och fyra före detta presidenter.

    • Mars

    • Ex-talman döms till fängelse

      Underhusets förre talman Eduardo Cunha döms till 15 år och 4 månader i fängelse, för korruption, penningtvätt och skatteflykt. 

    • Köttskandal slår mot handeln

      I en omfattande polisinsats avslöjas att köttpackningsföretag har sålt undermåligt och ruttet kött i åratal. Som ett resultat stoppar Kina och Hongkong tillfälligt all import av nötkött och kyckling från Brasilien, och också EU överväger åtgärder. 

    • Lågkonjunkturen den värsta hittills

      Brasilien befinner sig i den djupaste nedgången sedan man började mäta, enligt nya siffror. Ekonomin krympte med 3,6 procent 2016, vilket innebär att den nu är 8 procent mindre än i december 2014. Arbetslösheten beräknas till 12,6 procent. Landet har drabbats hårt av fallit i råvarupriser på världsmarknaden, samtidigt som den ekonomiska krisen skrämmer bort investerare. 

    • Februari

    • Utrikesministern avgår

      I ännu ett bakslag för president Temer meddelar den 74-årige utrikesministern José Serra att han lämnar sin post, av hälsoskäl. Sammanlagt har nu sex ministrar och ytterligare en nära medarbetare avgått sedan Temer tillträdde.

    • Ny talman utsedd

      Senaten utser affärsmannen och miljonären Eunício Oliveira till ny talman, trots att även han är under utredning i Petrobrasskandalen. Valet är en seger för Temer då Oliveira är nära allierad och har en central roll i PMDB. Den avgående talmannen Calheiros övertar Oliveiras tidigare roll som PMDB:s ledare i senaten (se även December 2016).

    • Januari

    • Genombrott i korruptionsutredningen

      Polisen griper en efterspanad affärsmogul, Eike Batista, som återvänder till landet från New York. Batista som varit känd som Brasiliens rikaste man anklagas för att ha betalat 16,5 miljoner dollar i mutor till den tidigare Rio de Janeiro-guvernören Sérgio Cabral, som själv sitter i fängsligt förvar. Samma dag som Batista grips meddelas också att 77 vittnesmål kopplade till Odebrecht formellt godkänts av HD, vilket betraktas som ett viktigt steg för utredningen av hela den stora korruptionsskandalen. Vittnesmålen pekar ut ledande politiker från alla de tre största partierna, inklusive president Temer. De tros också innehålla anklagelser mot två ledande presidentkandidater inför valet 2018: Lula och Aécio Neves.

    • HD-domare dör i flygolycka

      Domaren i Högsta domstolen Teori Zavascki, den högst ansvariga för Petrobrasutredningen, omkommer när hans plan störtar i havet utanför Paraty i söder. Oppositionen misstänker att ett brott kan ligga bakom kraschen. Zavascki ledde utredningen av bland annat Odebrecht, byggkonglomeratet som erkänt att man betalat 1 miljard dollar i mutor för att säkra kontrakt i tolv länder. HD-domaren Edson Fachin väljs senare att ersätta Zavascki som huvudansvarig för den enorma korruptionsutredningen. Justitieminister Alexandre de Moraes nomineras ett par veckor senare till ny HD-domare.

    • Militär sätts in efter fängelseuppror

      Sedan ett tredje våldsamt fängelseuppror inträffat under januari, utanför staden Natal i nordöst, beordrar regeringen försvaret att hjälpa till med bevakningen av landets överfulla fängelser. Det senaste våldsutbrottet krävde 26 fångars liv. Tidigare i månaden dödades först ett 60-tal interner i Manaus i Amazonas. Några dagar senare dödades över 30 fångar i ett fängelse i Roraima. Våldet som i samtliga tre fall varit extremt brutalt uppges vara ett led i en kamp mellan kriminella gäng om kontrollen över kokainhandeln. President Temer har meddelat att motsvarande 250 miljoner dollar ska satsas på att bygga nya fängelser.

    • Rekordstort handelsöverskott

      Brasilien noterar ett överskott i utrikeshandeln på motsvarande 48 miljoner dollar 2016. Orsaken är att importen föll ännu mer än den avtagande exporten, av främst olja, bilar och socker.

    • Våldsamt fånguppror

      Ett 60-tal interner dödas i en mycket våldsam sammandrabbning mellan rivaliserande gäng på ett fängelse i Manaus i delstaten Amazonas. Uppemot 200 lyckas rymma i samband med upploppet men många tillfångatas snart igen. Några dagar senare dödas över 30 fångar i en liknande brutal sammandrabbning i ett fängelse i delstaten Roraima.

Varukorg

Totalt 0