Venezuela – Seder och bruk
Venezuelanerna är ofta stolta över sin historia och sin nation. Nationens hjälte, general Simón Bolívar, står staty i nästan varje stad och utgör en enande symbol. Sedan olja påträffades på 1920-talet har en gigantisk folkomflyttning till städerna ägt rum, och de flesta stadsbor kunde länge dra fördel av nationens rikedomar och den åtföljande moderniseringen.
Besökare och gäster möts som regel av vänlighet och en gästfrihet som innebär att invånarna gör sitt allra bästa för att en ny bekantskap ska trivas. Det är en fördel om besökaren visar intresse för landets historia och har någon kännedom om Simón Bolívar. Det krisläge som landet nu befinner sig gör däremot politik till ett känsligt ämne.
Det är ingen slump att kvinnor från Venezuela varit de mest framgångsrika i internationella skönhetstävlingar. Invånarna är ofta stolta över sitt stora intresse för skönhetsideal, klädsmak och hur man uppträder. Under senare år har även nationella skönhetstävlingar för män hållits.
Hälsningar, punktlighet och besök
Vid formella tillfällen hälsar man med ett kraftigt handslag, och då är direkt ögonkontakt och ett leende viktiga inslag. De första ord som sägs är buenos días, buenas tardes eller buenas noches, beroende på tid på dygnet, och därefter presenterar man sig. Är flera personer närvarande bör man först hälsa på den eller de äldsta.
Innan någon föreslår att man ska ”lägga bort titlarna” ska personer tilltalas med titel och efternamn. När man skiljs åt säger man adjö till var och en i sällskapet.
I mindre formella sammanhang utväxlas vanligen två kindkyssar, även vid ett första möte. Mellan två män sker dock inte detta, de skakar hand.
Som i andra latinska länder står de talande nära varandra och berör ofta motparten med handen för att understryka något. Däremot anses det förolämpande och vulgärt att peka med fingret.
En besökande europé bör notera det typiskt latinamerikanska begreppet om tid. Punktlighet är ingen dygd och mañana behöver inte betyda ”i morgon” utan kan lika gärna stå för någon gång i framtiden.
Vid ett avtalat besök, även hemma hos privatpersoner, gäller det att anlända 15–30 minuter för sent. Den som kommer i tid, eller ännu tidigare, betraktas som överdrivet ivrig och, om det gäller en måltid, rentav girig. Inställningen till tiden är också sådan att det ofta anses viktigare att avsluta en pågående diskussion än att komma i tid till någon som står och väntar någonstans.
Presenter, klädsel och middagar
Den som bjudits in på middag brukar i förväg sända blommor, oftast orkidéer. Har man med sig en present till middagen eller vid annat tillfälle är det mest korrekt att först ta upp den ur förpackningen. Det tillhör också ”god uppfostran” att sända ett skrivet tackkort efter en formellare middag eller dylikt.
Ge inte bort näsdukar i present eftersom de anses bringa olycka. Tacka aldrig nej till en kopp kaffe vid en tillställning, det betyder att du avvisar värdens gästfrihet.
Den som bjudits hem till venezuelaner kan ha ledig klädsel, men gärna med viss stil eller en elegant detalj.
Undvik att uppträda som om du starkt identifierar dig med USA eller nordamerikanska värderingar och säg helst inget negativt om Venezuelas ekonomi eller politik om du inte tillfrågas, framför allt inget negativt om nationalhjälten Simón Bolívar.
Vänta tills värden anvisar en plats vid bordet och börja inte äta förrän alla andra satt sig och värden eller värdinnan säger buen provecho (smaklig måltid). Man döljer inte någon hand till exempel under bordet under måltiden, men sätter inga armbågar på bordet. Även frukt äts med kniv och gaffel. Smaka inte på drycken förrän värden utbringat en första skål. Under pauser i ätandet ska bara bestickens yttersta delar vila mot tallrikskanten, och den som ätit färdigt lägger båda besticken snett över tallriken med handtagen åt höger. Den som vill vara artig har då lämnat kvar lite mat på tallriken.
Möteskultur och affärsvärlden
Den som erbjudits ett möte bekräftar i god tid, via e-post eller fax och helst på spanska, att han kan delta. Undvik själv att försöka avtala möten till fredagens eftermiddag eller under karnevals- och påskperioden.
Personer vid företag och organisationer med internationella kontakter håller oftast avtalade mötestider. Det första mötet är formellt och består av diskussioner och tankeutbyten – men inga beslut. Visitkort, helst med en sida text på spanska, har inledningsvis delats ut till samtliga. Det anses oartigt att komplettera någons kort med anteckningar på själva kortet. Sänd efter mötet en hälsning med ett tack till mötets ordförande eller högste chef.
Affärsvärlden är hierarkisk, och besluten fattas av den som har högst auktoritet.
Högtider och helgdagar
Årets mest uppskattade högtid i Venezuela är karnevalen som pågår i tre eller fyra dagar i februari eller början på mars. Två av dem är nationella helgdagar: måndag och tisdag före askonsdagen som sedan inleder fastan. Alla som har möjlighet reser till kuststäderna eller till den kända karnevalen på Trinidad.
Många är lediga hela påskveckan, skärtorsdagen och långfredagen är helgdagar. Johannes döparens fest (San Juan Bautista), den 24 juni, uppmärksammas med dans till trummors rytmer i både Caracas och andra delar av landet. Jungfru Maria himmelsfärd firas den 15 augusti och Alla helgons dag i början på november.
Flera av de främsta icke-religiösa högtiderna firas med anledning av frigörelsen från kolonialväldet. Den 19 april firar venezuelanerna att frihetskampen inleddes 1810 och den 5 juli, som kallas självständighetsdagen, firas minnet av att deklarationen om oavhängighet undertecknades 1811. Den 24 juni högtidlighålls ett viktigt slag 1821 (det sammanfaller också med Johannes döparens fest, se ovan). Den 24 juli firas frihetshjälten Simón Bolívars födelsedag.
Den 12 oktober uppmärksammas Christofer Columbus ankomst i hela Amerika, på olika vis. I Venezuela firar man sedan 2002 ursprungsfolkens motstånd, på Día de la resistencia indígena. En ny högtid infördes 2013, Hugo Chávez-dagen den 8 december, men den har inte längre status som helgdag.
Julafton och juldagen, samt nyårsafton, nyårsdagen och 1 maj är också helgdagar. När det nya året inleds bränner många människor dockor i naturlig storlek som en förhoppning om att det gångna årets problem försvunnit och att det nya året blir bättre.