Konflikten i Sahel – fördjupning
Oroligheterna i Sahelområdet beskrivs ibland som ett krig mellan islamistiska jihadister och nationella regeringar. Men konflikten är betydligt mer komplicerad än så. I botten ligger osämja mellan olika folkgrupper, och ett mångårigt missnöje hos befolkningen i de drabbade landsdelarna. FN finns på plats, liksom Frankrike och Ryssland. Lokala militärallianser har också bildats för att få slut på kriget.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.
Beväpnade grupper och viktiga aktörer
- Nationella arméer
- En regional anti-terroriststyrka kallad G5. Styrkan bildades 2017 och bestod då av Niger, Burkina Faso, Mauretanien, Mali och Tchad. 2022 lämnade Mali G5-samarbetet. 2023 meddelade Niger och Burkina Faso att de ämnade göra detsamma. Därmed var styrkans framtid högst osäker.
- FN-styrkan Minusma var på plats i Mali mellan 2013 och 2023. Den bestod som mest av cirka 15 000 militärer och poliser. Även Sverige bidrog till styrkan. Minusma avslutades hastigt och under kaotiska förhållanden under hösten 2023, efter uppmaning från de styrande i Mali.
- Frankrike kom till den maliska regeringens undsättning 2013 men drog sig ur landet 2022. Frankrike har fortsatt omkring 3 000 soldater i Sahelområdet. Den särskilda franska militäroperationen ”Barkhane” vars syfte var att motarbeta islamistiska terrororganisationer i regionen upphörde i november 2022. Ungefär hälften av de 5 000 soldater som ingått i Barkhane var tidigare placerade i norra Mali.
- USA har militär och militärrådgivare, främst i Niger där cirka 800 personer är stationerade.
- Den ryska privatarmén Wagnergruppen har funnits i Mali sedan december 2021. I början av 2024 anlände ryska soldater till Burkina Faso, nu under beteckningen Afrikakåren.
Flera islamistiska grupper strider i Sahel-området.
De största är:
- Aqim: al-Qaida i islamiska Maghreb som har sina rötter i Algeriet och allierade sig med al-Qaida i mitten av 00-talet.
- ISGS: Islamiska Staten i Storsahara, aktiv i området sedan 2015.
- JNIM: Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin, en lös allians av olika jihadistgrupper med kopplingar till al-Qaida. Aktiv sedan 2017.
- Ansarul Islam: gruppen är aktiv i Burkina Faso sedan 2016.
- Boko Haram: rörelsen grundades 2002 och var under många år aktiv i Nigeria men är i dag betydligt försvagat och har splittrats. En av de fraktioner som bildats är ISWAP.
- ISWAP: Islamiska statens västafrikanska provins, främst aktiv i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger.
I övrigt härjar banditgäng och kriminella grupper som utnyttjar den instabila situationen.