Dominica – Befolkning och språk
Majoriteten av Dominicas befolkning härstammar från afrikanska slavar. En mindre del är av blandat europeiskt och afrikanskt ursprung. I landet finns också en liten minoritet av vita (3 000–7 000 personer), varav många har sina rötter i Mellanöstern.
Dominica är den enda ön i Karibien (Västindien) där en rest av ursprungsbefolkningen finns kvar. Ättlingarna till ursprungsbefolkningen kalinago (eller kariber) uppskattas till 3 000. De flesta av dem bor i ett reservat på den nordöstra delen av ön, runt orten Salybia. Invånarna i reservatet har rätt till självbestämmande i vissa frågor och väljer själva en egen hövding.
Dominica räknas till regionens fattigare länder och många dominiker söker sin lycka utomlands. Den omfattande utvandringen uppväger den naturliga befolkningstillväxten, vilket får till följd att antalet invånare är tämligen konstant från år till år.
För att skaffa inkomster säljer Dominica medborgarskap till utlänningar mot att de gör större investeringar i landet. Detta system har kritiserats av omvärlden som menar att kriminella på så sätt kan skydda sig bakom medborgarskapet i Dominica. USA har också vänt sig mot försäljningen av pass med argumentet att den underlättar illegal invandring till Nordamerika.
Engelska är officiellt språk och talas över hela ön. Ett kreolspråk baserat på franska är också utbrett, främst bland äldre. På den nordöstra delen av Dominica talas en engelsk dialekt, cocoy, av immigranter från grannöarna Antigua och Montserrat. Urbefolkningens språk används inte längre.
Länkar till mer information
-
FN:s befolkningsfond
ett FN-organ som arbetar med befolkningsfrågor som mödravård, jämlikhet, urbanisering mm
-
Minority Rights Group International
sajt med information om minoriteters rättigheter
-
Survival International
sajt med information om olika ursprungsfolk
-
Landets statistiska centralbyrå
länklista från svenska SCB
-
Ethnologue: Languages of the World
läs mer om olika språk i världen
- FN:s flyktingorgan