Januari 2021

Senaste händelser

  • Januari

  • Trump pressar Georgia-republikaner att ändra valresultatet

    En inspelning av ett telefonsamtal mellan president Donald Trump och den högsta valansvariga i Georgia utlöser omfattande kritik, då Trump uppmanar till ändringar av det certifierade valresultatet i delstaten. I det timmeslånga samtalet med Brad Raffensperger, republikansk delstatsminister, hörs Trump återigen hävda att fusk förekom i presidentvalet, att väljarna är arga och att ”vi” vunnit valet. Han uppmanar Raffensperger att ”hitta” tillräckligt många felaktiga röster för att Trump ska få exakt en röst mer än rivalen Joe Biden, och därmed ta hem Georgia. I samtalet, som läckts till Washington Post, är Raffensperger tydlig med att Trump har fel och att det fastställda valresultatet är korrekt. Rösterna har räknats tre gånger i Georgia, som Biden vann med knappt 12 000 fler röster än Trump.

  • Georgia-val ger demokratisk majoritet i senaten

    Demokraterna säkrar majoritet i den federala senaten genom att vinna båda senatsplatser i Georgia, som enligt delstatens vallagar gått till en andra valomgång. Segern för pastor Raphael Warnock och Jon Ossoff innebär att ställningen i senaten blir 50­–50, vilket innebär att den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris får utslagsröst. Därmed har Demokraterna makten i båda kongressens kamrar, vilket kommer att underlätta för Joe Biden att få igenom sin politik.

  • Kongressen stormas av Trumpanhängare

    När kongressens samlas för att formellt fastställa resultatet från presidentvalet stormar Trumpanhängare kongressbyggnaden Kapitolium så att sessionen måste avbrytas. Ledamöterna gömmer sig eller evakueras av säkerhetspersonal. Dramatiska bilder kablas ut av angripare som tränger in i byggnaden, ger sig på inredningen och poserar i kamrarna. När polisen efter ett antal timmar lyckats driva ut ockupanterna har fyra personer rapporterats avlida i tumultet, varav en efter att ha skjutits av polis. Kongressen kan därmed åter samlas och frampå småtimmarna formellt godkänna Joe Biden som nästa president. Trots det inträffade röstar 147 republikaner – varav 8 senatorer och 139 ledamöter av representanthuset – mot att godkänna valresultatet. Vicepresident Mike Pence hade dock vid sessionens början gjort klart att han inte skulle blockera valresultatet, trots president Trumps propåer om det. Trump höll före sessionen ett tal där han ännu en gång hävdade att han vunnit val och uppmuntrade kongressen att ”göra rätt val” och sina anhängare att vara ”starka”. 

  • Krav på att Trump avsätts efter stormning

    Representanthusets talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer hör till de ledande demokrater som kräver att Donald Trump avsätts för ”uppvigling” efter stormningen av kongressbyggnaden dagen innan. Flera personer i administration avgår i protest mot händelsen. Efter hårda påtryckningar från rådgivare fördömer även Trump attacken mot Kapitolium och säger att de som brutit mot lagen kommer att ”få betala”. Trump säger också att ett maktskifte kommer att ske under ordnade former den 20 januari, men han vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad. Dödssiffran i samband med stormningen stiger till fem när en polis avlider av sina skador.

  • Twitter stänger av Trump

    Socialamediejätten Twitter stänger ned president Donald Trumps privata konto @realDonaldTrump för gott, med hänvisning till risken för fortsatt uppvigling till våld. Trump använder sig därpå av den officiella presidentkontot @POTUS för att kritisera Twitters beslut, men det meddelandet tas bort nästan omgående. Twitter, liksom Facebook, stängde tillfälligt ned Trumps konton efter stormningen av kongressen den 6 januari. Facebook har förlängt den tillfälliga avstängningen till åtminstone den 20 januari.

  • Undantagstillstånd i Washington

    Undantagstillstånd utlyses i huvudstaden till och med den 24 januari, vilket ger inrikessäkerhetsdepartementet (DHS) utökade rättigheter att ingripa vid oroligheter. DHS-chefen Chad Wolf blir samma dag den tredje ministern som avgår efter stormningen (efter transportminister Elaine Chao, som är gift med senatsledaren Mitch McConnell, och utbildningsminister Betsy De Vos). FBI varnar för våldsamma protester inte bara i Washington utan i samtliga delstatshuvudstäder inför och på dagen för maktskiftet, den 20 januari. Trumpanhängare och högerextremister uppmanar på sociala medier sina följare att delta i demonstrationer och det förekommer uppmaningar om väpnad kamp och att storma byggnader som huserar delstatliga och lokala regeringar samt domstolar runt om i landet. Två kongresspoliser har stängts av från sina arbeten och utreds för sitt agerande under stormningen av byggnaden.

  • Kuba terrorstämplas på nytt

    Kuba placeras återigen på listan över stater som sponsrar terrorism, med hänvisning till stödet för Venezuela. Donald Trump rev redan 2017 upp stora delar av den historiska uppgörelse som företrädaren Barack Obama ingått med den karibiska önationen. Joe Biden har sagt att han vill förbättra relationerna mellan USA och Kuba, men terrorstämplingen innebär att en ny formell prövning måste genomföras vilket kan ta tid. På listan finns tre andra länder: Iran, Nordkorea och Syrien.

  • Enda kvinnan i federal dödscell avrättad

    För första gången på 67 år avrättas en kvinna som dömts till döden i en federal domstol. Lisa Montgomery som mördade en gravid kvinna och stal barnet 2004 var enligt advokater och människorättsgrupper psykotisk vid brottstillfället. Hon var den enda kvinnan i federal dödscell, där det nu återstår 51 dömda män.

  • Trump ställs inför riksrätt för uppvigling

    Representanthuset röstar med siffrorna 232–197 för att ställa president Donald Trump inför riksrätt för anstiftan till uppror, efter stormningen av Kapitolium en vecka tidigare. Tio republikaner ansluter sig till demokraterna och röstar ja. Trump blir den första presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt inte bara en utan två gånger (se 28 december 2019 och 5 februari 2020). Representanthuset väcker riksrättsåtalet men själva rättegången hålls i senaten och kommer inte att kunna slutföras förrän Trumps presidentperiod löpt ut.

  • Många benådas av Trump

    På sin sista dag som president benådar Donald Trump 73 personer medan ytterligare 70 får strafflindring. Bland dem som benådas finns den tidigare chefsstrategen Steve Bannon som är misstänkt för bedrägeri (se 20 augusti 2020). Uppemot 100 personer har redan benådats de senaste månaderna. Bland dem finns många nära medarbetare och allierade till Trump, som den förre kampanjchefen Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone (se även 10 juli 2020), den förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn (se 25 november 2020) och dottern Ivankas svärfar Charles Kushner, som dömts för skattebrott och illegal vittnespåverkan. En benådning innebär att en fällande dom stryks, medan strafflindring vanligen innebär att en fängelsedom kortas. En president har i princip obegränsade möjligheter att benåda personer som fällts i en federal domstol. Det är vanligt att avgående presidenter utfärdar benådningar, men Trump skiljer sig från företrädarna genom att till stor del benåda personer med kopplingar till honom själv.

  • Joe Biden tillträder som president

    Demokraten Joe Biden svär presidenteden och blir USA:s 46:e president. Med sina 78 år han den äldsta personen hittills att tillträda som president i USA. Biden var vicepresident under Barack Obama 2009–2017 och var tidigare senator från Delaware 1973–2009. Kamala Harris blir historisk som den första kvinnliga och första svarta vicepresidenten. Hon har indisk-jamaicanska rötter och blir därmed också den första med asiatiskt påbrå på posten. Donald Trump har valt att inte delta i invigningsceremonin, något som avgående presidenter brukar göra.

  • Biden inleder snabb kursändring

    Redan första dagen på det nya jobbet inleder Joe Biden arbetet med att riva upp beslut från Trumpadministrationen och leda in politiken i nya banor. Han undertecknar 17 dekret och pm som rör bland annat klimat- och miljöpolitik, pandemihantering, migrationsfrågor, ekonomisk återhämtning och federala satsningar för att öka mångfalden. En order utgår om att USA ska återinträda i Parisavtalet och inreseförbudet som gäller en rad muslimskdominerade länder upphävs. Tillståndet för den omstridda oljeledningen Keystone XL rivs upp (se 24 januari 2017). Det blir obligatoriskt med munskydd och fysisk distansering i federala byggnader och på federal mark. Han stoppar också processen Trump inlett för att USA skulle lämna Världshälsoorganisationen WHO. Dagen efter tillträdet undertecknar Biden tio dekret som gäller ”krigstida” insatser mot coronapandemin och rör bland annat vaccinationer, testkapacitet och tillverkning av nödvändig utrustning.

  • Riksrättsåtalet mot Trump till senaten

    Representanthuset överlämnar formellt åtalet om riksrätt mot den tidigare presidenten Donald Trump till senaten, enligt beslutet den 13 januari. För att Trump ska fällas krävs att minst 17 republikanska senatorer – och alla demokratiska – röstar för det, vilket anses var osannolikt.

  • Tunga ministerposter klara

    Senaten godkänner Antony Blinken som utrikesminister. Blinken har lång erfarenhet inom utrikespolitiken och har länge varit medarbetare till Biden. Dagen innan godkändes den förra riksbankschefen Janet Yellen som finansminister. Yellen som blir den första kvinnan på posten får som första uppdrag att förbereda det stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar som president Biden har lanserat. Dessförinnan godkände senaten den pensionerade generalen Lloyd Austin som ny försvarsminister. Austin blir den första afroamerikanen på posten. Senaten har också gett klartecken för Avril Haines som nationell underrättelsechef. Också hon blir första kvinna på posten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0