September 2022

Senaste händelser

  • September

  • Liz Truss blir ny Toryledare och premiärminister

    Nu är det klart att det blir utrikesminister Liz Truss som blir ny ledare för Konservativa partiet och därmed brittisk premiärminister efter Boris Johnson. Av de drygt 172 000 partimedlemmarna hade 82,5 procent röstat i partiledarvalet, varav cirka 57 procent för Truss mot knappt 43 procent för hennes motståndare Rishi Sunak. Hon tillträder som ny premiärminister den 6 september.

  • Kwarteng blir Storbritanniens första svarta finansminister

    Den brittiska premiärministern Liz Truss utser sin nya regering, där Kwasi Kwarteng blir Storbritanniens finansminister, den första svarta politikern på posten, James Cleverly tar över ansvaret för utrikespolitiken, Suella Braverman blir ny inrikesminister och Therese Coffey blir hälsominister och biträdande premiärminister. Brittiska medier noterar att det inte finns en enda vit man på någon av de högsta posterna, samt att hon främst tillsatt personer som har varit lojala mot henne och att hon inte har utnyttjat tillfället för att överbrygga de stora motsättningarna inom Konservativa partiet, inte minst bland ledamöterna i underhuset där fler hade velat se den förre finansministern Rishi Sunak på posten. Flera av de nya ministrarna tillhör ERG (European Research Group) förespråkare av en hård brexit från partiets högerfalang. Inför folkomröstningen 2016 förespråkade Truss att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, men har sedan dess bytt fot.

  • Nytt stödpaket till hushåll och företag

    Redan på sin första dag som premiärminister utlovar Liz Truss ett stödpaket för att hjälpa hushållen och företagen att klara av att betala de allt högre räkningarna på energi. För att finansiera det behöver regeringen låna pengar. Paketet innebär att taket för hur mycket hushållen måste betala som mest sätts till 2 500 pund, för de kommande två åren, vilket är en höjning från dagens tak på 1 971 pund (som skulle ha höjts till 3 549 pund från den 1 oktober och ännu mer 2023). Till detta kommer de 400 pund till alla hushåll som tidigare har utlovats. Även företag och offentlig verksamhet som till exempel skolor erbjuds ett liknande stöd, för halva sina energikostander, men bara under sex månader. Enligt regeringen kommer kostnaderna för åtgärderna att ligga under 150 miljarder pund. Det blir samtidigt en svår uppgift för finansminister Kwasi Kwarteng att samtidigt driva igenom de skattesänkningar på 10-tals miljarder pund som Truss har utlovat.

  • Drottning Elizabeth avlider, kung Charles III tar över tronen

    Drottning Elizabeth II avlider vid 96 års ålder. Hon hade suttit på den brittiska tronen sedan 1952. Hennes äldste son tar nu över tronen som kung King Charles III. Den nye monarken besöker veckan efter Skottland, Nordirland och Wales. Dagen efter drottningens död utlyser regeringen landssorg, som ska råda till efter begravningen den 19 september. Under den tiden är  parlamentet stängt. 

  • Katolikerna fler än protestanterna i Nordirland

    För första gången sedan Nordirland bildades 1921 är den katolska befolkningen större än den protestantiska. Enligt folkräkningen som gjordes 2021 är 45,7 av nordirländarna katoliker eller har vuxit upp som katoliker, medan motsvarande siffror för protestanter är 43,5. När det gäller nationell identitet ser sig 32 procent som bara brittiska, 29 procent som bara irländska, 20 procent som bara nordirländska, medan 8 procent säger sig vara både brittiska och nordirländska. Samtidigt har andelen invånare som har irländska pass ökat med 63 procent sedan den förra folkräkningen 2016 (men det är bara cirka 6 procent av befolkningen som har mer än ett pass, samtidigt som 16 procent av invånarna inte hade något pass alls). Nordirland befolkning har samtidigt vuxit till 1,9 miljoner.

  • Sänkta skatter i ny minibudget

    Den nye brittiske finansministern Kwasi Kwarteng presenterar vad som kallas för en minibudget. Den innehåller bland annat flera skattesänkningar, både av inkomst- och bolagsskatter. Den extra höga skatt på 45 procent som höginkomsttagare i England, Wales och Nordirland har betalat avskaffas, en redan införd höjning av socialförsäkringsavgiften slopas från den 6 november och en planerad höjning av bolagsskatten från 19 procent till 25 procent blir inte av. Skattesänkningarna finansieras med hjälp av lån, i förhoppningen att den ekonomiska tillväxten ska öka på sikt. Samtidigt skärps reglerna för dem som får bidrag, Universal Credit, där ersättningsnivån sänks för dem som inte anses göra tillräckligt för att hitta ett arbete. De begränsningar för bonusar för dem som är verksamma inom banksektorn tas bort. Marknaden reagerar negativt på minibudgeten och växlingskursen för pundet gentemot dollarn faller under de kommande dagarna till den lägsta nivån sedan 1985. Den brittiska centralbanken stödköper veckan efter statsobligationer, vilket stärker pundet och får räntorna att falla. Internationella valutafonden IMF har då varnat för att den brittiska regeringens strategi kommer att sätta ny fart på inflationen och fördjupa de sociala klyftorna i Storbritannien.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0