Palestina
En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken har ett självständigt Palestina de senaste åren existerat till hälften. Fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och osämja mellan palestinska ledare, medan israelisk överhöghet har bestått, direkt eller indirekt, och stärkts.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2024
-
Ismail Haniyeh, ledare för islamiströrelsen Hamas, dödas i en missilattack i Teheran. Hamas bekräftar dödsfallet och lägger skulden på Israel som inte kommenterar saken. Hamas var i Teheran för att närvara vid installationen av Irans nya president. Haniya och hans livvakter dödades när en missil träffar den bostad som de övernattade i. Händelsen spär på hotet om en större konflikt i regionen.
Norge och EU-länderna Spanien, Irland och Slovenien gör vad Sverige gjorde 2014: de erkänner Palestina officiellt. Besluten bygger på att de accepterar gränser som rådde i praktiken före kriget 1967 som grund för en tvåstatslösning, om inte parterna kommer överens om något annat, och både Palestinas och Israels anspråk på Jerusalem som huvudstad godkänns. Antalet länder som har erkänt Palestina närmar sig 150.
-
2023
-
Islamiströrelsen Hamas går till terroroffensiv mot Israel från Gaza. Israel räknar till cirka 1 200 döda och 240 kidnappade, och svarar med intensiva bombningar mot Gaza. Efter ett halvår, i april 2024, rapporteras att fler än 33 000 palestinier, merparten civila, har fått sätta livet till och att stora delar av Gazaremsan är raserade, men Hamas håller fortfarande israeler som gisslan. I det femte kriget på 15 år mellan dem har Israel inledningsvis gett order om fullständig belägring av Gazaremsan: ingen mat, ingen el, inget bränsle ska släppas in, och under de första månaderna 2024 tillåts mest sporadiska leveranser. Biståndsorganisationer, som har svårt att få klartecken från Israel för att föra in nödhjälp, vittnar om svält och desperation hos Gazas befolkning. FN:s generalsekreterare António Guterres talar om "en humanitär katastrof av episka mått".
-
2014
-
Under sju veckor av krig skjuter palestinier 4 500 raketer och granater mot Israel, som genomför 5 200 flyganfall mot Gaza. 2 100 palestinier dödas, de flesta civila och flera hundra barn. På israeliska sidan krävs 73 liv, varav 7 civila.
-
2007
-
En dramatisk brytning sker mellan de styrande på Västbanken och i Gazaremsan till följd av att islamiströrelsen Hamas vunnit parlamentsvalet året innan. Gaza hamnar under islamiststyre medan Västbanken fortsätter att styras av Palestinska myndigheten.
-
2005
-
Israel avslutar ockupationen av Gazaremsan, men kontrollerar även i fortsättningen merparten av Gazas gränser till havs och på land.
-
2000
-
Det andra palestinska upproret mot Israel, den andra intifadan, utbryter.
-
1996
-
Presidentval och parlamentsval genomförs för första gången i de palestinska områdena.
-
1994
-
Jeriko på Västbanken och Gazaremsan ställs under palestinsk kontroll, som de första områdena med självstyre.
-
1993
-
Fred sluts i Oslo mellan Israel och Palestinska befrielseorganisationen (PLO). Avtalet lägger grunden för lokalt palestinskt självstyre under israelisk överhöghet, i väntan på en slutgiltig fredsuppgörelse.
-
1987
-
Det första palestinska upproret, intifadan, utbryter.
-
1973
-
I oktoberkriget försöker omgivande arabländer återta de områden som gick förlorade i kriget 1967 men misslyckas.
-
1967
-
I krig mot de arabiska grannländerna inleder Israel en ockupation av Östra Jerusalem, Västbanken och Gazaremsan.
-
1949
-
FN-organisationen UNRWA som ska sörja för de palestinska flyktingarna etableras.
-
1948
-
Israel blir självständigt och anfalls av grannländerna. Palestinsk flyktingvåg tar fart. Under kriget utökar Israel sitt territorium jämfört med FN:s plan för hur området ska delas.
-
1947
-
FN:s generalförsamling beslutar att det historiska Palestina ska klyvas i en judisk del och en arabisk. Jerusalem, med helgedomar inom tre stora religioner, ska ges en internationell förvaltning.