Oktober 2020

Senaste händelser

  • Oktober

  • Småskaligt firande när Afrikas folkrikaste land fyller 60

    Nigeria firar 60 år som självständig nation. På grund av coronapandemin har det officiella firandet skalats ner och endast ett fåtal gäster finns på plats på stadion i huvudstaden Abuja när president Muhammadu Buhari inspekterar trupperna. I ett TV-sänt anförande till nationen talar Buhari om de många utmaningar som landet står inför: en krisande ekonomi, säkerhetsläget i norr och en befolkning som nu överstiger 200 miljoner. Han beklagar förfallet inom polisväsendet och militären och uppmanar folket till enighet och fred.

  • Nya kidnappningar i oljerik region

    Flera personer kidnappas nära staden Warri i den oljerika delstaten Delta. Fem fordon attackerades i överfallet och en person lyckades fly. Kidnappningar av utländska medborgare, oljearbetare och rika nigerianer är vanligt förekommande i delar av landet. Dagen före släpptes fem sjömän från Ryssland, Ukraina och Ekvatorialguinea som kidnappats i maj. De kidnappades utanför Ekvatorialguineas kust men släpptes i Nigeria.

  • Specialenhet inom polisen upplöst efter protester

    Polisen upplöser specialenheten (Sars) med omedelbar verkan. Enheten bildades 1992 för att bekämpa väpnade rån, kidnappningar och andra grova våldsbrott men medlemmarna har de senaste åren beskyllts för att själva begå övergrepp. Polisen kommer att inleda en utredning om ”brott mot medborgare” som den beryktade Sars anklagas för. Några dagar före beslutet inleddes en kampanj på social medier, och i flera större städer hölls stora demonstrationer, för att få bort Sars och polisvåldet från gatorna. I juni publicerade Amnesty International en rapport om misstänkta brott av Sars-poliser, bland annat tortyr och utomrättsliga avrättningar. Trots beslutet att upplösa Sars fortsätter protesterna mot polisens brutalitet. Främst är det unga vuxna som är ute på gatorna. De kräver långtgående polisreformer och att unga, moderna vuxna behandlas med respekt. Hundratals har skadats och minst tio har dött när polisen med våld försökt att skingra demonstranterna.

  • Internflyktingar återvänder till nordöst

    Omkring 1 500 internflyktingar som flytt undan stridigheter i de nordöstra delarna av landet bussas hem till fiskesamhället Baga. Regeringens policy är att alla internflyktingar, uppskattningsvis två miljoner, ska återvända till sina hem trots att oroligheterna i regionen långt ifrån är över.

  • Dödsskjutning mot demonstranter i Lagos

    Minst tolv personer skjuts till döds då säkerhetsstyrkor öppnar eld mot två demonstrationer i landets största stad Lagos. Demonstranterna hade trotsat ett utegångsförbud som införts dagen före. Flera afrikanska stater och internationella organisationer fördömer det brutala våldet. Enligt Amnesty International har sammanlagt 56 personer dödats sedan protestvågen inleddes den 8 oktober. Trots att president Muhammadu Buhari böjde sig för kravet att upplösa en specialstyrka inom polisen, har demonstrationerna växt i styrka och spridits över landet (se 11 oktober). Lagos med sina 20 miljoner invånare har lamslagits då demonstranter har ockuperat viktiga trafikleder. De unga nigerianerna i protesttågen, som i stort sett varit fredliga, kräver långtgående politiska reformer. Dagarna efter dödsskjutningarna rapporteras våldsamheter runt om i Nigeria. Fastigheter sätts i brand, livsmedelsbutiker och statens lager av mat plundras. Polis och armén patrullerar gatorna. Presidenten manar till fred men kommenterar inte dödsskjutningarna. En oberoende utredning har fått i uppgift att utreda händelsen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0