Februari 2024

Senaste händelser

  • Februari

  • Grönt ljus för stort stödpaket från EU

    Ukraina får klartecken för ett fyraårigt stödpaket från EU värt 50 miljarder euro. När stats- och regeringscheferna enas lägger Ungerns premiärminister Viktor Orbán ned sitt hot om veto (se 15 december 2023). Orbán har förespråkat årlig omprövning av EU:s stöd till Ukraina, och i överenskommelsen heter det nu att stödet ska tas upp till årlig diskussion med möjlighet till omprövning efter två år. EU har också för avsikt att utöka vapenleveranserna till Ukraina, utvidga sanktionerna mot Ryssland och se till att vinster från ryskägda tillgångar som blivit frysta ska användas till att bekosta återuppbyggnad i Ukraina.

  • Stupades sperma ska få användas

    Parlamentet röstar för att ändra lagen så att det blir tillåtet att använda sperma från soldater som stupat till provrörsbefruktning. Hittills har lagen krävt att frusen sperma förstörs, och en fullmakt till donatorns livskamrat har blivit ogiltig efter donatorns död. Nu måste civil- och familjerätten ändras på flera punkter (inom tre månader, enligt beslutet i parlamentet) och sperman ska få sparas gratis i tre år, längre än så om den som levde med soldaten betalar för det.

  • Försvarschefen byts ut

    Oleksandr Syrskyj, som hittills fört befäl över Ukrainas markstyrkor, utnämns av president Zelenskyj till ny försvarschef. Det har en tid spekulerats om att "järngeneralen" Valerij Zaluzjnyj skulle få sparken från topposten till följd av oenighet med presidenten trots att han är populär efter att ha lett det militära motståndet mot den ryska invasionen. En fjäder i hatten för Syrskyj som arméchef är att staden Cherson återtogs under en motoffensiv hösten 2022.

  • FN-experter kräver stopp för barnförflyttningar

    Ryssland måste sluta föra barn från Ukraina till ryskt område. Dessutom måste information överlämnas om alla barn som hittills har förflyttats, uppgifter som var de befinner sig. Kraven ställs av 18 oberoende experter i en FN-kommitté som har till uppgift att övervaka FN:s barnrättskonvention. Ukraina har hävdat att 20 000 barn tvingats till Ryssland sedan den fullskaliga invasionen 2022. FN-kommittén säger sig inte kunna fastställa antalet, men har dragit slutsatsen att de är många. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utfärdade 2023 en arresteringsorder mot den ryske presidenten och en barnrättsombudsman vid presidentens kansli grundad på att deportation av barn kan utgöra en krigsförbrytelse. Ryssland, som inte har anslutit sig till ICC, har kallat förflyttningen evaukering.

  • Avtal med västmakter om säkerhet

    Ukraina sluter bilaterala avtal med både Frankrike och Tyskland om säkerhetssamarbete. Ett liknande avtal har undertecknats med Storbritannien (se 12 januari 2024). Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet. Långsiktigt hoppas Ukraina också att de ska underlätta en framtida anslutning till Nato. Avtal med fler enskilda länder följer, bland dem Danmark.

  • Stort svenskt stödpaket till Ukraina

    Sveriges 15:e och hittills största militära stödpaket till Ukraina presenteras. Värdet anges till 7,1 miljarder kronor. I paketet ingår tio Stridsbåt 90, snabbgående mindre båtar, undervattensvapen, pansarvärns- och luftvärnssystem. Med de nya löftena inräknade uppgår Sveriges sammanlagda militära stöd till 30 miljarder kronor sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes 2022.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0