Kambodja
I Kambodja i Sydöstasien präglas landskapet av lågland med risodlingar kring Mekongfloden och en stor insjö. I landet blomstrade en högkultur för tusen år sedan då khmerfolket byggde templet Angkor Vat. Samtidshistorien präglas av de kommunistiska Röda khmererna som på tre år drev cirka 1,7 miljoner människor i döden under ett bisarrt samhällsexperiment. Kambodja är numera formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering, korruption och fattigdom.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2023
-
Kem Sokha, det upplösta oppositionspartiet CNRP:s sista ledare, döms till 27 år i husarrest för högförräderi. Enligt domen ska Kem Sokha ha samarbetat med utländska makter för att störta premiärminister Hun Sen och hans regering.
I parlamentsvalet vinner regerande CPP nästan alla mandat. En handfull mandat går till Funcinpec. All verklig opposition har undanröjts inför valet med hjälp av polismakt och rättsväsen.
Hun Sen avgår som premiärminister och efterträds av sin son, general Hun Manet. Hun Sen blir ordförande för senaten (parlamentets överhus) och blir kvar som ordförande för CPP.
-
2022
-
Den FN-stödda Rödakhmertribunalen läggs ned. Det sker sedan den sista levande ledaren för den vänsterextrema rörelsen, 91-årige ex-statschefen Khieu Samphan, fått sin överklagan av livstidsdomen för folkmord avslagen. Tribunalen öppnades 2004 och har fällt tre personer för brott begångna under Röda khemernas välde på 1970-talet. De två andra var rörelsens chefsideolog Nuon Chea och Kaing Guek Eav (Duch), chef för det ökända fängelset S-21 i Phnom Penh. Domstolen har kostat mer än 330 miljoner dollar.
Kambodjas mest högprofilerade oppositionspolitiker Sam Rainsy döms i sin frånvaro till livstids fängelse för att ha försökt ge bort kambodjanskt territorium till en "främmande entitet". Domen har sin grund i att Rainsy 2013 vid ett möte med en USA-baserad stiftelse (Montagnard Foundation) lovade att skydda ursprungsfolkens rättigheter i samband med konflikter med staten om nyttjande och ägande av mark.
-
2021
-
Oppositionspolitikern Sam Rainsy döms i sin frånvaro till 25 års fängelse för att ha försökt störta premiärminister Hun Sen. Rainsy lever i Frankrike sedan 2015 för att undvika en rad fängelsedomar.
-
2019
-
Kem Sokha, det upplösta oppositionspartiet CNRP:s sista ledare, släpps fri drygt två år efter det att han fängslats misstänkt för högförräderi. Kem Sokha friges av hälsoskäl men får inte lämna landet eller vara politiskt verksam.
Nuon Chea, en av Röda khmerernas högsta ledare, avlider 93 år gammal. Han dömdes 2018 till livstids fängelse för folkmord. Nuon Chea var rankad som "broder nummer två", näst efter den vänsterextrema regimens högste ledare Pol Pot.
-
2018
-
Röda khmerernas statschef Khieu Samphan och chefsideologen Nuon Chea döms till livstids fängelse för folkmord under den vänsterextrema regimens styre på 1970-talet. Det är första gången som någon fälls för folkmord utfört under Röda khmerernas terrorvälde. Samphan och Chea har tidigare dömts för brott mot mänskligheten (se 2016).
CPP vinner samtliga 125 mandat i parlamentsvalet. Kambodja blir därmed i praktiken en enpartistat. Det 20-tal andra partier som ställer upp är små och saknar inflytande.
-
2017
-
Högsta domstolen upplöser landets största oppositionsparti CNRP. Dessförinnan har partiets nytillträdde ledare Kem Sokha åtalats för högförräderi och placerats i ett högsäkerhetsfängelse.
-
2016
-
Oppositionspolitikern Sam Rainsy döms i sin frånvaro till fem års fängelse för att en icke korrekt karta över gränsdragningen mellan Vietnam och Kambodja publicerats på hans Facebooksida.
-
2014
-
Den FN-stödda Rödakhmertribunalen dömer den vänsterextrema rörelsens statschef Khieu Samphan och den näst högste ledaren Nuon Chea till livstids fängelse för brott mot mänskligheten begångna under Röda khmerernas terrorvälde på 1970-talet.
-
2013
-
Premiärminister Hun Sen utropar sitt parti CPP som segrare i parlamentsvalet. Oppositionen anklagar regeringssidan för omfattande valfusk och massprotester utbryter när det CPP-dominerade parlamentet godkänner Hun Sen som premiärminister för en ny femårsperiod.
En ny lag gör det straffbart att förneka att övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna begicks av Röda khmererna på 1970-talet.
-
2012
-
Kambodja och Thailand drar tillbaka sina trupper från ett omstritt gränsområde kring templet Preah Vihear, i enlighet med ett beslut av Internationella domstolen (ICJ) i Haag. Det sker efter en längre tid av ställningskrig och stundtals eldväxling mellan de två styrkorna.
Den före detta kungen Norodom Sihanouk avlider vid 89 års ålder.
-
2010
-
Rödakhmertribunalen dömer kamrat Duch (Kaing Guek Eav), chef för Röda khmerernas ökända fängelse och tortyrkammare Tuol Sleng i Phnom Penh, döms till 35 års fängelse för brott mot mänskligheten under den vänsterextrema rörelsens terrorvälde på 1970-talet. Två år senare får han sitt straff förlängt till livstids fängelse.
Den landsflyktige oppositionsledaren Sam Rainsy döms i sin frånvaro till tio års fängelse för att ha manipulerat en karta i syfte att visa att Kambodja förlorat mark till Vietnam vid markering av gränsen mellan länderna.
-
2008
-
Regeringspartiet CPP utropas till segrare i ett ifrågasatt parlamentsval.
-
2005
-
Efter år av förhandlingar om finansieringen ger FN klartecken för inrättandet av en FN-stödd krigsförbrytartribunal som ska rannsaka den vänsterextrema rörelsen Röda khmerernas misstänkta brott mot mänskligheten under terrorväldet på 1970-talet.
-
2004
-
Premiärminister Hun Sen blir omvald av parlamentet efter att CPP ingått en överenskommelse med det rojalistiska partiet Funcinpec.
Kung Sihanouk abdikerar och hans son Norodom Sihamoni blir ny monark.
-
2003
-
Hun Sens parti CPP vinner parlamentsvalet men får inte egen majoritet i den lagstiftande församlingen.
-
1998
-
CPP vinner ett kritiserat parlamentsval och bildar regering med Funcinpec. Hun Sen blir premiärminister och det roajlistiska Funcinpecs ledare prins Norodom Ranariddh blir parlamentets talman.
Röda khmerernas ledare Pol Pot avlider i sitt gömställe ute i djungeln.
-
1997
-
Hun Sen organiserar en militärkupp och avsätter premiärministern, prins Ranariddh.
I en intern rättegång dömer Röda khmererna sin ledare Pol Pot till livstids fängelse. Han flyr ut i djungeln.
-
1993
-
Monarkin återupprättas och Norodom Sihanouk blir åter kung. Landet döps om till Kungariket Kambodja.
Det rojalistiska Funcinpec blir största parti i parlamentsvalet, följt av CPP. En trepartiregering bildas med prins Norodom Ranariddh som premiärminister och Hun Sen som vice premiärminister.
-
1991
-
Ett fredsavtal undertecknas i Paris och inbördeskriget avslutas. Avtalet skrivs på av Hun Sens Vietnamstödda regering, Röda khmererna, Sihanouks Funcinpec och Khmerfolkets nationella befrielsefront (KPNLF). FN ingår i ett övergångsstyre tillsammans med parterna. Norodom Sihanouk blir statschef.
-
1989
-
De vietnamesiska trupperna dras tillbaka. Socialismen avskaffas och buddismen blir statsreligion.
-
1985
-
Hun Sen blir premiärminister. Hundratusentals kambodjaner flyr undan gerillakriget.
-
1981
-
Det Vietnamvänliga Kampucheas revolutionära folkparti vinner parlamentsvalet men omvärlden vägrar erkänna den regering som bildas. En exilregering bildas av Röda khmererna och Norodom Sihanouk. Exilregeringen får landets plats i FN.
-
1979
-
Vietnamesiska styrkor intar Phnom Penh. Röda khmererna flyr till gränstrakterna mot Thailand. Folkets republik Kampuchea utropas.
-
1978
-
Vietnam invaderar Kambodja.
-
1976
-
Norodom Sihanouk avgår som statschef. Röda khmererna tar över styret. Khieu Samphan blir statschef och Pol Pot premiärminister. Landet döps till Demokratiska Kampuchea.
-
1975
-
Lon Nol störtas när Röda khmererna, ledda av Pol Pot, intar Phnom Penh. Norodom Sihanouk, som 1970 avsattes som kung av Lon Nol, blir statschef. Landet döps till Kampuchea. Invånarna i huvudstaden tvingas ut på landsbygden där de ska bli bönder. Pengar avskaffas, religion förbjuds. Hundratusentals utbildade människor från medelklassen torteras och avrättas. Andra dör av svält, sjukdomar eller utmattning. Minst 1,7 miljoner människor dör mellan 1975 och 1978.
-
1970
-
Den konservative premiärministern Lon Nol avskaffar monarkin och störtar kung Norodom Sihanouk i en militärkupp. Sihanouk flyr till Kina där han bildar en gerillarörelse för att bekämpa Lon Nols regim, som även slåss mot nordvietnamesiska styrkor.
-
1969
-
USA inleder bombningar av vietnamesiska styrkor på kambodjanskt territorium.
-
1965
-
Kung Norodom Sihanouk bryter med USA och tillåter nordvietnamesisk gerilla att inrätta baser i Kambodja för att därifrån attackera det USA-stödda Sydvietnam.
-
1946
-
Frankrike återupprättar sitt protektorat. Kommunistisk gerilla inleder ett motståndskrig mot kolonialmakten.
-
1945
-
Den japanska ockupationen upphör.
-
1941
-
Prins Norodom Sihanouk blir kung. Kambodja ockuperas av Japan under andra världskriget.
-
1863
-
Kambodja blir ett franskt protektorat. Kolonialstyret varar i 90 år.