Maj 2018
Senaste händelser
-
Maj
-
Separatiströrelsen ETA har upplösts
Den baskiska separatiströrelsen ETA meddelar att organisationen nu har upplösts helt. Det sker via ett brev, daterat den 16 april, till flera spanska organisationer som också publiceras i nättidningen El Diario Norte. I brevet slås även fast att ”konflikten” mellan Baskien och Spanien och Frankrike inte är över. "Konflikten startade inte med ETA och kommer inte att upphöra när ETA:s resa tar slut". Spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido säger att man kommer att fortsätta utreda olöst brott som ETA misstänks för.
-
ERC säger nej till Puigdemonts kandidatur
Tillsammans för Katalonien (Junts per Catalunya) gör ett nytt försök att lansera Carles Puigdemont som kandidat till posten som ny regionpresident i Katalonien, men detta faller på motstånd från vänsterpartiet ERC. Företrädare för ERC vill, enligt rapporter i El País, undvika både nyval samt att bryta mot lagstiftningen. Deras främsta mål nu är att få tillbaka kontrollen över regionen från Madrid. Om man inte lyckas utse en ny regionpresident senast den 22 maj går det inte att undvika nyval. Veckan innan röstade separatistpartierna, trots starkt motstånd från oppositionen, för en lagändring som skulle göra det möjligt att välja Puigdemont. ERC hävdar nu att lagändringen sannolikt kommer att ogiltigförklaras av författningsdomstolen, vilket också sker den 9 maj.
-
Quim Torra förlorar omröstning för att bli ny katalansk regionpresident
Ett nytt och misslyckat försök görs för att utse en ny regionpresident i Katalonien. Den här gången heter kandidaten Quim Torra, som handplockats som kandidat av den förre regionledaren Carles Puigdemont. Torra behöver 68 röster för att vinna men får bara 66.
-
Quim Torra väljs till ny katalansk regionpresident
Quim Torra väljs till ny regionpresident i Katalonien. 66 av regionparlamentets ledamöter röstar för honom och 65 emot och fyra lägger ner sina röster. Vid omröstningen den 12 maj krävdes absolut majoritet, medan det i den andra omröstningen räcker med enkel majoritet. Hans seger är väntad det radikala vänsterpartiet Cup redan dagen innan lovat att lägga ned sina röster. Torra har tidigare arbetat för försäkringbolaget Winterthur, drivit ett bokförlag och har bara varit politiskt aktiv i några månader. Han ses som en hårdför republikan. Vid tillträdet lovar han att fortsätta arbeta för en självständig katalansk republik, men ger också en del mer försonliga uttalanden. Dagen efter planerade premiärminister Rajoy möten med oppositionsledaren Pedro Sánchez. Senare under veckan planerade han även ett möte med Ciudadanos ledare Albert Rivera.
-
Belgisk domstol utlämnar inte katalanska politiker
En belgisk domstol går inte med på den spanska regeringens begäran att utlämna tre före detta katalanska ministrar som befinner sig i landet. Den hänvisar till vagheten i begäran och felaktigheter i den.
-
Madrid behåller kontrollen över Katalonien
Trots att Katalonien nu valt en ny regionpresident, Quim Torra, tycks regeringen i Madrid inte vara på väg att lämna tillbaka styret över regionen till en katalansk regering. Torras beslut att ta med fyra före detta ministrar, varav två sitter frihetsberövade och två befinner sig i exil i Belgien, på sin lista övermedlemmarna i det nya kabinettet ses av Madrid som en "provokation". Den spanska regeringen vägrar att ge Torras kabinett legitimitet genom att inte publicera namnen i en regeringsbulletin, Diario Oficial de la Generalitat de Cataluña, vilket betyder att den nya katalanska regeringen inte kan tillträda.
-
Domare och åklagare i strejk för ökat oberoende och bättre arbetsvillkor
Spanska domare och åklagare lägger ner arbetet för en dag för att kräva både större oberoende och bättre arbetsvillkor. Sju organisationer som samlar dessa yrkesgrupper säger i ett gemensamt uttalande att de protesterar mot hur rättsväsendet eftersatts.
-
Iglesias vinner omröstning bland Podemos gräsrötter
Podemos ledare Pablo Iglesias hamnar i blåsväder sedan han tillkännagivit att han har tagit ett lån på över en halv miljon euro för att köpa en lyxbostad i Galapagar norr om Madrid. Han anklagas för hyckleri då han tidigare kritiserat sådana extravaganser och gjort en stor sak att han förstår hur människor som kämpar med ekonomin har det. Iglesias och hans partner Irene Montero, som är Podemos parlamentariska talesperson, vinner dock den omröstning som de har utlyst bland partiets gräsrötter om huruvida de ska stanna kvar på sina poster eller inte. Drygt 68 procent av de 190 000 som röstar för att Iglesias och Montero ska behålla sina poster
-
Spansk statsbudget godkänns till sist
Kongressen godkänner till sist regeringens budget för 2018, med 177 röster för och 168 emot. Det sker med hjälp av Ciudadanos, Baskiska nationalistpartiet (PNV) och andra regionala partier. Länge var det oklart om PNV:s fem ledamöter skulle ge sitt stöd på grund av den pågående krisen i Katalonien, särskilt som regeringen i Madrid behåller kontrollen över regionen. PNV hade tidigare ställt som krav att Madrid skulle häva artikel 155 för att partiet skulle godkänna budgeten. Nu krävs även ett godkännande i senaten, men där har PP egen majoritet. Budgeten innehåller bland annat högre pensioner, löften om att skapa nya arbetstillfällen och investeringar i ny infrastruktur i Baskien värda en halv miljard euros. Enligt regeringens prognos kommer den spanska ekonomin att växa med 2,7 procent under 2018. Viss kritik kom med att anslagen för vården minskade i förhållande till BNP.
-
Långa fängelsestraff i korruptionsskandal kring PP
Flera personer med kopplingar till regeringspartiet PP döms till långa fängelsestraff för korruption i det som i Spanien går under namnet Gürtel-affären (gürtel är det tyska ordet för bälte), rapporterar den spanska tidningen El País. Specialdomstolen Audiencia Nacional dömer affärsmannen Francisco Correa till 51 år i fängelse för hans roll i affären där ett nätverk samverkade med partiföreträdare i PP-regeringar åren 1999 till 2006. PP:s före detta kassör, den tidigare senatorn Luis Bárcenas döms till 33 års fängelse och 44 miljoner euro i böter för att mellan 2000 och 2009 ha undanhållit över 11 miljoner i skatt, penningtvätt och för att ha tagit emot över 1 miljon euro i mutor ifrån olika affärsmän i utbyte mot offentliga kontrakt. Bárcenas har spelat en viktig roll för att hela vidden av skandalen. 2017 blev PP-ledaren Rajoy den första spanska premiärminister som vittnat i ett brottmål, men han har inte själv anklagats för något brott (se Juli 2017). Domstolen dömer ytterligare 27 personer, de flesta politiker eller affärsmän med anknytning till PP, av 37 åtalade till fängelse för korruptionsbrott. PP ådöms också som parti att betala drygt 245 000 euro i böter.
-
PSOE riktar misstroendeförklaring mot regeringen Rajoy
Socialistpartiet (PSOE) riktar en misstroendeförklaring mot den spanska regeringen som en följd av domarna i den stora korruptionsaffären kring PP. Podemos ställer sig bakom PSOE i detta. Ciudadanos uppmanar premiärminister Rajoy att utlysa nyval, annars kommer partiet att stödja misstroendeförklaringen. Opinionsundersökningar tyder på att Ciudadanos kan bli Spaniens största parti om val hålls nu. I de undersökningar som gjorts under maj har partiet ett väljarstöd på närmare 30 procent, medan PP, PSOE och Unidos Podemos alla ligger på knappt 20 procent. Ett skäl till att det går så bra för Ciudadanos är partiets hårda hållning i Katalonienkrisen.
-
500 migranter räddas på Medelhavet
Spanska räddningsmyndigheter räddar på några dagar över 500 personer som är på väg att korsa Medelhavet från Nordafrika till Spanien i 15 små båtar. Tre av båtarna är i så dåligt skick att de sjunker omedelbart efter att passagerna satts i säkerhet. Nästan 7 000 personer har hittills i år räddats på havet utanför den spanska kusten, enligt IOM.
-
Ny katalansk regering kan bryta dödläget
Den katalanska regionpresidenten Quim Torra byter ut flera av sina ministrar, där de separatistpolitiker som sitter förvar eller befinner sig i exil inte längre finns med. Hans förhoppning är att den spanska regeringen nu ska häva artikel 155 och återlämna styret av Katalonien till regionregeringen i Barcelona. Torra har delvis pressats till detta av krafter inom det egna separatistlägret som söker hitta en mer försonlig väg.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.