Om UI
Utrikespolitiska institutet (UI) är ett oberoende institut och en plattform för forskning, analys och information om utrikespolitiska frågor.
UI:s uppdrag är att främja intresset för och fördjupa kunskapen om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Institutet har lång erfarenhet av att bevaka och analysera omvärlden och anlitas för att ge en nyanserad och initierad bild av utvecklingen i en komplicerad värld.
Forskning, analys och folkbildning
I forskningsuppdraget ingår förutom forskning, även policyorienterad analys, samt deltagande i internationella nätverk. Informationsverksamheten omfattar seminarier, publikationer, poddar, databaser samt expertmedverkan i media.
Ett oberoende institut
UI:s forskning baseras på självständig vetenskaplig analys. Uttalanden, artiklar, rapporter eller policydokument producerade av UI:s forskare och experter är alltså deras egna. UI:s övriga publikationer produceras av en fristående redaktion. UI som oberoende organisation tar inte ställning i sakfrågor.
En ideell förening
UI är en ideell förening grundad 1938. Huvudman för UI är Utrikespolitiska samfundet, som har till ändamål att driva UI. Samfundets styrelse utgör också institutets styrelse.
UI:s intäkter
En del av UI:s intäkter kommer från Utrikesdepartementet, framför allt i form av ett basanslag för institutet, anslag till det särskilda forskningsprogrammet (SFP) och Nationellt kunskapscentrum om Kina, samt projektbidrag till Centrum för Östeuropastudier. Medel till UI kommer också från forskningsfinansiärer som exempelvis Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond, uppdrag från andra organisationer, exempelvis Sida och MSB, från försäljning av prenumerationer på Landguiden och medlemskap, samt entréintäkter från en stor seminarieverksamhet.
UI:s program:
- Europaprogrammet – om europeisk integration och säkerhet, samt Europas internationella och transatlantiska relationer.
- Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet – om geopolitiska dragkamper och social transformation i regionen.
- Asienprogrammet – om maktrelationer i Asien, Asiens globala påverkan samt normer och demokrati i Asien.
- Programmet för global politik och säkerhet – om fred och säkerhet, genus och rättigheter, samt global styrning med inriktning mot klimat och energi.
Nationella kunskapscentrum:
- Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) Ryssland samt de sex länder som ingår i EU:s östliga partnerskap: Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Georgien, Moldavien och Ukraina.
- Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK)