USA:s vänner och fiender i Mellanöstern
Donald Trump på besök i Saudiarabien. Foto: Bandar al-Jaloud/AFP/TT.

USA:s vänner och fiender i Mellanöstern

11 december 2020

I premiäravsnittet av Utblick, en podd från Utrikespolitiska institutet (UI), blickar vi bakåt och framåt för att bena ut USA:s Mellanösternpolitik. Hur ser Trumps vänner i Saudiarabien och Israel på att han nu får lämna Vita huset och hur kommer det bli med Iranavtalet nu när Biden tar över?

Medverkande: Rouzbeh Parsi, chef för UI:s Mellanöstern och Nordafrikaprogram, och Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Redaktör och programledare: Jalal Lalouni

Fördjupa dig

111287

Arabländer väljer Trump och Israel före Palestina

Med nyöppnade relationer till Förenade arabemiraten och Bahrain vann Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en omtvistad, realpolitisk seger. Fler arabstater väntas följa efter och prioritera sina egenintressen framför förverkligandet av en livskraftig palestinsk stat. Medan idén om en tvåstatslösning sjunker som en sufflé leder höstens historiska avtal till nya maktspel, intriger och militärstrategier bland Mellanösterns stormakter, konstaterar Bitte Hammargren, seniorassocierad vid UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Läs artikeln

111844

Så kan USA:s utrikespolitik förändras med Biden

Demokraten Joe Biden har inte skrätt orden. President Donald Trump har raserat USA:s ledarroll, genom sina America First-beslut, sin inkompetens och sin attityd gentemot både vänner och fiender i utlandet. Biden har utlovat ett demokratitoppmöte och global mobilisering för att lösa globala problem, skriver Karin Henriksson, journalist verksam i USA.

Läs artikeln

98710

Konflikten med USA stärker de konservativa i Iran

Den upptrappade konflikten med USA har skärpt de politiska motsättningarna i Iran inför parlamentsvalet den 21 februari. Att ekonomin är pressad av sanktioner och att kärnenergiavtalet hänger på en tunn tråd gynnar de konservativa som också får draghjälp av själva valsystemet.

Läs artikeln

97933

Låst läge i splittrat Israel

Israel har hållit tre val på mindre än ett år. Nyvalen är ett tecken på att motsättningarna inom det israeliska samhället har skärpts, samtidigt som stora delar av politiken har rört sig åt höger.

Läs nummer

99273

Iran: Maktspel på hög nivå

41 år efter den islamiska revolutionen pyr missnöjet i Iran, särskilt bland många unga iranier som vill ha fler rättigheter och bättre ekonomi. Situationen underlättas inte av att landet pressas av internationella sanktioner som hindrar en ekonomisk återhämtning.

Läs nummer

76526

Palatsintriger i oljestaten: Saudiarabien mot tronskifte

Saudiarabiens unge äregirige kronprins Mohammed bin Salman har på sin väg till den absoluta makten röjt undan rivaler. Ett skakigt tronskifte väntar.

Läs nummer

Varukorg

Totalt 0