Kinas kontrollbehov – därför kuvas uigurerna i Kina

Kinas kontrollbehov – därför kuvas uigurerna i Kina

20 maj 2021

Det finns cirka 13 miljoner uigurer i Kina och uppskattningsvis hålls en miljon av dem i så kallade ”omskolningsläger”. Resten lever under hård övervakning. Varför ser Folkrepubliken Kina uigurer och andra minoriteter som ett potentiellt hot? Och vad händer när omvärlden protesterar? Finns det något verktyg för att påverka hur stormakten behandlar sina medborgare?

Medverkande:

Björn Jerdén, chef för Nationellt Kunskapscentrum om Kina, NKK, som är knutet till UI.

Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet.

Medverkande i inslag:

David Lindahl, forskningsingenjör på FOI.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Läslista:

För den som vill fördjupa sig ytterligare i övervakningsstationen i Xinjiang så finns en hel del skrivet. David Lindahl baserar sina svar i inslaget på bland annat följande källor:

Fördjupa dig

118528

Misstron mot Kina i Sverige och Europa

Utblick

I detta avsnitt av Utblick, en podd från Utrikespolitiska institutet, tittar vi närmare på svenskars och andra européers syn på Kina. Varför är så många svenskar negativt inställda till Kina och hur påverkar européers syn på Kina relationerna mellan Europa och Mittens rike?

Lyssna här

118532

UI-forskaren: Kina vill inte granskas

SvD-artikel

UI-forskaren Björn Jerdén överraskas av Kinas beslut att rikta sanktioner mot honom personligen. Men inte av landets tillvägagångssätt.

– Kina vill hindra oberoende forskning och journalistisk granskning genom att ifrågasätta och försvåra för alla som tittar på Kina, säger han till TT.

Läs SvD:s artikel

Varukorg

Totalt 0