Israels inrikespolitik - här är klyftorna som enat oppositionen

Israels inrikespolitik - här är klyftorna som enat oppositionen

2 juli 2021

Efter tolv år vid makten har Benjamin Netanyahu fått lämna posten som Israels premiärminister. Men vägen dit har varit allt annat än enkel. Fyra val på två år, våldsamma kravaller på gatorna i Israel, en pandemi och några av de blodigaste sammandrabbningarna i konflikten med Palestina på mycket länge. Så vilka är de stora frågorna i israelisk inrikespolitik? Vad finns det för problem innanför landets gränser som är så allvarliga att oppositionen tillslut lyckades enas?

Medverkande:

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent.

Medverkande i inslag:

Noam Tirosh, doktor i media och kommunikation vid Ben-Gurion universitetet i Be'er Sheva i Israel.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

119629

Låst läge i splittrat Israel

Världspolitikens Dagsfrågor

Israel har hållit tre val på mindre än ett år. Nyvalen är ett tecken på att motsättningarna inom det israeliska samhället har skärpts, samtidigt som stora delar av politiken har rört sig åt höger.

Hitta VD här

119631

Israel

Landguiden

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Läs Landguiden här

Varukorg

Totalt 0