Internationella normer – så fungerar de och så påverkar de världen

Internationella normer – så fungerar de och så påverkar de världen

19 november 2021

Utöver staters strävan efter självbevarande och egen vinning så är normer en viktig komponent i världspolitiken. Men vad är internationella normer egentligen? Hur uppstår de? Och vad har de för faktisk inverkan på internationella relationer och olika globala händelseförlopp?

Det här första avsnittet i vår nya serie Inblick där vi berättar om och diskuterar de idéer och teorier som är byggstenarna i politik och internationella relationer.

Medverkande:

Elin Jakobsson, forskare i internationella relationer vid UI:s program för global politik och säkerhet.

Emil Edenborg, statsvetare och genusforskare på Stockholms universitet och associerad forskare på UI.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

123338

Antigenderrörelsen och klimatförnekarna – så slåss de med bilden av verkligheten

Poddavsnitt

Frågan om klimat och miljö och frågan om sexualitet, kön och kärnfamiljen kan tyckas stå långt ifrån varandra. Men antigenderrörelsen och de organiserade klimatförnekarna har en del gemensamt. Ett exempel är hur de arbetar på samma sätt för att påverka opinionen. Men hur går det egentligen till? Och går det att se skillnad på vad som är fakta och vad som är åsikter förklädda till vetenskap eller nyheter?

Lyssna här

123340

Inför COP26 – därför är det svårt att hitta lösningar i klimatfrågan

Poddavsnitt

I år träffas 196 länder i Glasgow för att försöka komma överens om hur vi gemensamt ska kunna nå klimatmålet – att hålla den globala uppvärmningen under två grader. Mötet, COP26, har redan omnämnts som en sista chans att hitta en lösning. Men varför är det så svårt att komma överens i klimatfrågan, särskilt när forskningen är så entydig? Vad är det för intressen som står i vägen?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0