Yttrandefriheten i Ryssland – så skärps lagarna mot regimens meningsmotståndare

Yttrandefriheten i Ryssland – så skärps lagarna mot regimens meningsmotståndare

Samtidigt som flera aktivister som slåss för yttrandefrihet och demokrati i Ryssland belönas med priser från hela världen skärps de lagar som är konstruerade för att tysta meningsmotståndare till regimen. Nu, 30 år efter murens fall, säger kritiker att det är den värsta situationen sedan sovjettiden.

Men vad är makthavarna i Moskva så rädda för egentligen? Kommer de kunna tysta dem som kämpar för yttrandefrihet och demokrati?

Medverkande: 

Maria Hamberg, handläggare på Östgruppen

Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier

Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

123663

Ryskt förtryck når ny nivå

Analys

När Kreml nu vill krossa landets mest framstående människorättsorganisation Memorial i domstol tar förtrycket i Ryssland ett nytt steg.
President Vladimir Putin vill därmed inte bara kväsa nutidens oppositionella. Han tycks också vilja utplåna minnet av Stalintidens terrorvälde när den ryska nationens patriotiska historia ska förskönas, skriver Benedicte Berner, statsvetare associerad vid Harvarduniversitetet.

Läs artikel

123665

Ryssland

Fakta

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land, men det är inte längre en supermakt. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. De flesta av landets drygt 140 miljoner människor fick en högre levnadsstandard även om stora klyftor bestod. Under Vladimir Putins styre från 2000 och framåt har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre med minskat svängrum för oppositionen.

Läs här

Varukorg

Totalt 0