Ett tufft år för Kina – ekonomin, pandemin och den stora partikongressen
Foto: Selim Chtayti/TT

Ett tufft år för Kina – ekonomin, pandemin och den stora partikongressen

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Men policyn om nolltolerans mot smittan fungerar dåligt för att hindra den nya omikronvarianten. Och både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats. Så hur länge kan Kommunistpartiet hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Och hur påverkar detta folkets förtroende för makten i Peking?

Medverkande:

Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning

Björn Cappelin, analytiker vid UI:s Nationellt kunskapscentrum om Kina

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

128683

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen och Putins krig i Ukraina

Utblick

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina?

Lyssna här

128685

Kinas kontrollbehov – därför kuvas uigurerna i Kina

Utblick

Det finns cirka 13 miljoner uigurer i Kina och uppskattningsvis hålls en miljon av dem i så kallade ”omskolningsläger”. Resten lever under hård övervakning. Varför ser Folkrepubliken Kina uigurer och andra minoriteter som ett potentiellt hot? Och vad händer när omvärlden protesterar? Finns det något verktyg för att påverka hur stormakten behandlar sina medborgare?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0