Myanmar – våldet fortsätter
Foto: AP

Myanmar – våldet fortsätter

Sedan militärkuppen 2021 har våldet i Myanmar bara fortsatt. Juntan har dödat och fängslat tusentals personer. Den drar sig inte heller för att använda militära medel mot sin egen befolkning. Men trots våldet har juntan inte lyckats trycka ner motståndet från dem som slåss för ett fritt och inkluderande Myanmar. Så hur ska oppositionen kunna ta tillbaka makten från juntan? Och vad har egentligen hänt under det senaste året av våld, repression och frihetskamp?

Medverkande: 

Kristina Simion, forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Tomas Cole, forskare vid institutionen för socialantropologi vid Stockholms universitet. 

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

136479

Myanmar och demokratin – därför står folket enat mot juntan

Utblick

Efter kuppförsöket i februari i år råder det kaos i Myanmar. Militären försöker trycka tillbaka demokratirörelsen med brutalt våld. Men folket verkar mer enat än någonsin och fortsätter att gå ut på gatorna föra att protestera. Samtidigt har kuppen lett till upptrappade strider med flera av de beväpnade minoritetsgrupper som ligger i konflikt med centralmakten. Så var kommer det här att sluta? Kan militären kväva protesterna? Eller har regimens motståndare en chans att ta tillbaka sitt land?

Lyssna här

136481

Myanmar

Landguiden

Det buddistiska Myanmar (tidigare Burma) i Sydöstasien blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien 1948 efter ett befrielsekrig. 1962 tog militären makten i en kupp och härskade oinskränkt till 2010, då en demokratisering inleddes. Myanmars mest kända medborgare är Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin fredliga kamp för demokrati men vars anseende dalade i samband med en militäroffensiv mot folkgruppen rohingya 2017. Suu Kyi och hennes parti NLD hann sitta fem år i regeringsställning innan militären återtog makten i en kupp i februari 2021.

Läs här

Varukorg

Totalt 0