Minnet och historien – så påverkar de Rysslands krig i Ukraina
Bild: Wikimedia Commons

Minnet och historien – så påverkar de Rysslands krig i Ukraina

Rysslands krig i Ukraina gäller inte bara landområden eller gränsen mot Nato och Europa. Det är ett krig som också handlar om historien. Om vem som ska skriva den och vems tolkning av den som ska betraktas som sanning. Så hur långt tillbaka kan vi hitta händelser som påverkar det som pågår nu? Och vad väljer de olika parterna ur sin egen historia för att motivera anfall eller motstånd?

Medverkande: 

Yuliya Yurchuk, föreläsare och forskare i historia på Södertörns universitet

Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier

Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

137152

Peace and the Politics of Memory

Lyssna

This event was an open two-day conference that explored the topic of Peace and the Politics of Memory. Distinguished panels engaged in conversations on a range of themes at the intersection of research, art, and activism.

 

Lyssna här

137157

I Rysslands skugga – postsovjetiska stater, Georgien och Armenien

Utblick

Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0