Nato – nödvändigt skydd eller vanskligt åtagande
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nato – nödvändigt skydd eller vanskligt åtagande

Rysslands krig mot Ukraina har förändrat väldigt mycket i vår omvärld. Även vårt lilla land Sverige. Det märks i plånboken, men också i politiken och nu har vi ansökt om medlemskap i Nato, något som föreföll väldigt avlägset för bara ett drygt år sedan. Så vad är Nato? Missade vi debatten innan vi skickade in vår ansökan? Och hur kommer ett medlemskap att förändra Sverige?

Medverkande: 

Ulla Gudmundson, diplomat och skribent, tidigare bland annat biträdande chef för Sveriges Natodelegation och analyschef vid UD

Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och mänsklig säkerhet på Svenska freds

Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg 

Fördjupa dig

138002

Minnet och historien – så påverkar de Rysslands krig i Ukraina

Utblick

Rysslands krig i Ukraina gäller inte bara landområden eller gränsen mot Nato och Europa. Det är ett krig som också handlar om historien. Om vem som ska skriva den och vems tolkning av den som ska betraktas som sanning. Så hur långt tillbaka kan vi hitta händelser som påverkar det som pågår nu? Och vad väljer de olika parterna ur sin egen historia för att motivera anfall eller motstånd?

Lyssna här

138004

24 februari – ett år av krig

Utblick

Tusentals döda, miljontals på flykt och städer i ruiner. Nu har Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina pågått ett helt år och världen har förändrats. I fortsättningen kommer historien att skrivas i ett före och efter den 24 februari 2022. Men vad har vi lärt oss? Hur talar vi om kriget? Och vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0