Globala målen – tuffa utmaningar i halvlek
Foto: UN

Globala målen – tuffa utmaningar i halvlek

De globala målen, som tagits fram av FN:s medlemsländer har kallats för ”den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit”. Den syftar till att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen – allt detta till år 2030. Men hur går det egentligen? Vilka är de största utmaningarna? Och hur ser vägen framåt ut?

Medverkande:

Jennifer Bergman, programsamordnare och forskningsassistent på UI:s program för global politik och säkerhet.

Nina Weitz, senior forskare vid Stockholm Environment Institute och som leder SEI:s Global Goals and Systems team.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

141855

När extremhögern gör klimatfrågan till sin

Utrikesmagasinet

Den allt starkare högerextremismen i kombination med tilltagande klimatförändringar och ökande klimatångest har bidragit till att den så kallade ekofascismen har återfötts i ny tappning. Ideologin, som bland annat har rötter i Nazityskland, har bidragit till våldsdåd men kan också få djupgående följder för klimat- och jämställdhetspolitik. Det skriver Jennifer Bergman, samordnare på programmet för global politik och säkerhet vid Utrikespolitiska institutet.

Läs här

141857

Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin

Utblick

I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0