Minnesmonument som politik – vem avgör vad och hur vi ska minnas?

Minnesmonument som politik – vem avgör vad och hur vi ska minnas?

26 mars 2021

Historien skrivs inte bara i böcker, utan även i det offentliga rummet. Varför och hur vi låter monument och minnesmärken ta plats på våra gator och torg är en komplicerad fråga. Går det att påverka vad vi minns och vem ska ha makten över vilket minne som får synas?

Medverkande:

Johanna Mannergren Selimovic, docent i freds- och utvecklingsforskning och associerad seniorforskare på Utrikespolitiska institutet.

Robert Stasinski, kurator, konstnär och chefredaktör för tidningen Konstnären.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

116988

Det goda monumentet

Artikel från tidningen Konstnären

Varför reser vi monument och vad har de egentligen för syfte? Robert Stasinski följer en intensiv debatt som rasat på kultursidor, konstskolor, parlament och torg i närmare ett halvt sekel.

Läs artikeln

116991

Dealing with the Past in Transitions to Peace

Forskningsprojekt

The Research Cluster on Peace, Memory and Cultural Heritage is a group of critical peace&conflict researchers united by an interest in the nexus of peacebuilding, the politics of memory and cultural heritage.

Utforska

118725

Minnespolitik – striden om det förflutna

Världspolitikens Dagsfrågor

Vad är det som avgör hur samhället minns ett krig, ett terrorattentat eller andra traumatiska händelser? Dragkampen om vad som koms ihåg handlar om minnespolitik, det vill säga olika aktörers försök att tolka historien för sina egna syften och forma kollektiva minnen.

Du hittar numret här

Varukorg

Totalt 0