Det politiska samtalet – hårdare ton, sämre kvalitet
Foto: Patrick Semansky/AP

Det politiska samtalet – hårdare ton, sämre kvalitet

Tonen i det politiska samtalet har hårdnat. Och lyssnar vi på den offentliga debatten, både ute i världen och här hemma i Sverige, så verkar klyftan mellan meningsmotståndare bara öka. Men är det verkligen så? Vad är det i det politiska samtalet som har förändrats? Och hur påverkar det demokratin, här hemma, globalt och under supervalåret 2024?

Medverkande:

Gunilla Almström Persson, universitetslektor vid Stockholms universitet, språkvetare och retorikforskare.

Åsa Wikforss, professor vid Stockholms universitet, filosof och ledamot av Svenska Akademien.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

145176

Trump analyserad – effektiv giftig svada

Utrikesmagasinet

Donald Trump pratar väldigt mycket. Expresidentens tal på massmötena varar minst en och en halv timme, han ger långa intervjuer till konservativa radio- och TV-kanaler och tillbringar timmar i telefon. I allt detta flöde sticker en del ord ut som ekar av fascism och 1930-tal. Karin Henriksson, USA-baserad journalist och författare, har tittat närmare på retoriken som kan bli en avgörande faktor i valet i höst.

Läs här

144062

Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin

Utblick

I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0