Vågmästarstater och det amerikanska valsystemet
Foto: Ross D. Franklin/AP

Vågmästarstater och det amerikanska valsystemet

I världens enda demokratiska supermakt är det inte säkert att den presidentkandidat som får flest röster vinner. Och vem som vinner har inte bara konsekvenser för USA, utan för hela världen. Så hur fungerar det amerikanska valsystemet? Varför spelar vågmästarstaterna så stor roll? Och hur kan demokrater och republikaner manipulera eller utnyttja systemet för att vinna?

Medverkande: 

Karin Henriksson, journalist och författare med USA som bevakningsområde, baserad i USA.

Eric Sundström, samhällspolitiska enheten på LO, tidigare rådgivare åt Margot Wallström under hennes tid som utrikesminister.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

146422

Det politiska samtalet – hårdare ton, sämre kvalitet

Utblick

Tonen i det politiska samtalet har hårdnat. Och lyssnar vi på den offentliga debatten, både ute i världen och här hemma i Sverige, så verkar klyftan mellan meningsmotståndare bara öka. Men är det verkligen så? Vad är det i det politiska samtalet som har förändrats? Och hur påverkar det demokratin, här hemma, globalt och under supervalåret 2024?

Lyssna här

146514

”Varför ska jag bry mig om att rösta?”

Utrikesmagasinet

Medan världen spänt följer USA:s valrörelse och minsta förändring i opinionsläget, rycker stora delar av den amerikanska allmänheten på axlarna eller undviker alla diskussioner om presidentvalet. Åtminstone i den folkrikaste delstaten, Kalifornien. Valsystemet bäddar för det.
Det skriver Bitte Hammargren, associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutet, i denna krönika från ett besök på den amerikanska västkusten.

Läs här

Varukorg

Totalt 0