Osäker framtid för etiopisk reformprocess
Demokrati. Miljontals etiopier sätter sitt hopp till att premiärministern och fredspristagaren Abiy Ahmed leder Etiopien till demokrati. Men bakom kulisserna pågår en maktkamp både inom regeringspartiet och inom olika etniska grupper, vilket skapar en osäkerhet inför framtiden, skriver frilansjournalisten Marika Griehsel som under ett år varit verksam i Etiopien. Hon påminner om att det var omfattande folkliga protester för två år sedan som tvingade bort Abiys företrädare och drog igång förändringarna i Etiopien.
Publicerad: 2019-10-13
Nobels fredspris 2019 till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed är främst ett erkännande för hans roll i att få till stånd ett fredsavtal med grannlandet Eritrea och för hans fredsmedlande i Sudan.
Den norska Nobelkommittén betonar dock att mycket återstår att göra i Etiopien för att säkra den politiska och ekonomiska reformprocess som Abiy Ahmed inledde efter att han kom till makten i april 2018.
Efter år av förtryck och maktmissbruk av ett de facto enpartisystem, släpptes tusentals politiska fångar och journalister fria och Abiy lovade yttrandefrihet, pressfrihet och privatiseringar. Dessutom kunde oppositionella som levt i exil återvända hem.
Men det var inte Abyi Ahmed själv som drog ingång förändringsprocessen i Etiopien utan folkliga protester på gator och torg som under 2017 tvingade bort hans företrädare. Etiopierna krävde demokrati och bättre levnadsvillkor i takt med att förtrycket växte och att landet samtidigt kommit att bli ett av världens snabbaste växande ekonomier med omfattande utländska investeringar.
Premiärminister Abiy Ahmed. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Abiy Ahmed har jämförts med Nelson Mandela och Barack Obama och han både gör och säger saker som imponerar inte minst på internationella samfundet och biståndsgivare. Allmänna val är utlovade till år 2020, många kvinnor har tilldelats ministerposter och klimatengagemanget är högt. Men bakom kulisserna är maktkampen inom regeringspartiet och inom olika etniska grupper inte avgjord vilket skapar osäkerhet inför framtiden. Attacker och protester under 2018 tvingade närmare 3 miljoner människor att fly från sina hem.
Abiy Ahmed är militär i botten och har arbetat inom cybersäkerhetsområdet innan han gav sig in i politiken. Han talar ofta om att skapa enighet och använder uttrycket medemer i sina tal, ett amhariskt begrepp som ungefär betyder: många bäckar små, tillsammans starkare och enighet.
Miljontals etiopier sätter sitt hopp till honom att få till stånd en demokratisk ordning och då inte enbart för de reformer han lovar utan också för att han i sin person representerar flera olika delar av det mångfacetterade etiopiska samhället. Han mor hör till koptiska kyrkan, det största trossamfundet i landet, hans far är muslim, och själv tillhör han en frikyrka.
Etiopien spänner mellan uråldriga traditioner, moderna skyskrapor, bördig jord i Blå Nilens dalgång, höga berg, eländiga torrperioder med hunger för de fattigaste. Det råder enorma ekonomiska skillnader mellan en mycket välutbildad medelklass i de större städerna och småbönder på landsbygden.
Landets befolkning är ung, liksom i resten av Afrika söder om Sahara. Mer än 60 procent är under 25 år. De behöver fred, utbildning, arbete och hälsovård för att deras framtid ska vara tryggad.
Försäljning av kaffe till turisterna vid Blå Nilens vattenfall nära Bahir Dar. Foto: Henk Bogaard/Shutterstock
En annan oroande utmaning är att en konflikt med Egypten kan vara på väg att segla upp. Ett mega-dammprojekt utmed den Blå Nilen som har sin källa vid sjön Tana i Etiopien innebär att vattentillförseln till Nilen i Egypten kan komma att minska under perioder. I förra veckan bröt förhandlingarna samman mellan de båda länderna. Samtidigt finns det tecken på att både Egypten och Saudiarabien har visat intresse att stödja krafter i Etiopien som inte är för samförståndslösningar mellan olika partier och etniska grupper.
I dagarna öppnade premiärministern och fredspristagaren Abiy Ahmed en så kallad Unity Park i huvudstaden Addis Abeba för att återigen lyfta behovet av enighet. Där finns lekparker, museum och vackra promenadvägar för folket som nu släpps in i delar av presidentpalatset som tidigare varit stängt under lång tid. #standwithaddis trendar på sociala media och det är ett tecken i tiden, det är där en del av Etiopiens framtid kommer att avgöras.
Ett fredspris bör förpliktiga, inte minst då det delas ut till personer mitt i sin gärning och även om det finns anledning att vara optimistisk så det skulle vara önskvärt att Nobels fredspris också innebar en magisk gåva till mottagaren, en trollstav för fred, varaktig fred.