Rivstart för Harris när väljarna ska omvändas
Självsäker start för Kamala Harris och Tim Walz ruskar om den amerikanska valrörelsen. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Rivstart för Harris när väljarna ska omvändas

Analys. Är Kamala Harris en socialistisk galning längst ut på vänsterkanten som Donald Trump påstår? Eller är hon – och vicepresidentkandidaten Tim Walz – representanter för klassisk demokratisk sakpolitik med målet att hjälpa medelklassen? Nu formas väljarnas bild av Harris i rekordfart, men en sak står klar: presidentkandidaterna har sällan stått för så olika framtidsvisioner som valåret 2024 – och Trump är omskakad. Det skriver USA-baserade journalisten Karin Henriksson.

Publicerad: 2024-08-14

Det har gått hisnande fort. För bara några månader sedan framkallade tanken på en president Kamala Harris rysningar, både internt i partiet och i samhället i stort. Oerfaren, misslyckats med sina uppdrag som vicepresident, osäkert uppträdande i internationella sammanhang, ett språkbruk som sammanfattades i ”ordsallad” och så det skallande skrattet.

Men Demokraterna slöt snabbt upp bakom henne efter söndagseftermiddagen den 21 juli när president Joe Biden meddelade att han avbryter kampanjen inför valet den 5 november. Plötsligt var det inte de två gamla gubbarna Biden och Trump som möttes i en returmatch som få väljare ville ha, utan en gubbe mot en yngre kvinna med en bakgrund som liknar miljoner amerikaners och som var redo från första dagen.

Efter bara några veckor hade Kamala Harris, som utsåg den folklige Minnesota-guvernören Tim Walz till sin vicepresidentkandidat, ryckt ifrån Donald Trump i flera opinionsmätningar och lockade glada, uppsluppna och lättade skaror till kampanjmötena. Hon gav sig också iväg direkt till vågmästarstater som Pennsylvania, Michigan och Arizona där hon framförde vassa budskap till Trump.

Trump störs

Uppenbarligen störs Trump av Harris framgångar. Det bekräftades nyligen bland annat av hans ogrundade anklagelser om att hon skulle ha använt sig av AI för att få det att se ut som om det var trängsel framför hennes flygplan i Detroit (se bild). Ingen var där, klagade han, men fotografer, reportrar och mötesdeltagare intygade motsatsen.

usa dnc.jpgTält för medierna reses utanför basket- och ishockeyarenan United Center i Chicago inför Demokraternas konvent den 19–22 augusti. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Till förklaringarna bakom Kamala Harris nya självsäkra framtoning hör att hon har övat upp färdigheterna under de två år som hon rest runt för att försvara aborträttigheterna. Hon behöver inte heller längre vara den lojala vicepresidenten och framföra Bidens budskap, utan kan formulera sitt eget. De gamla takterna som hårdför åklagare mot knarklorder och människosmugglare visade sig också sitta i, med repliker som riktas mot Trump som dömdes i ett mål i våras.

En titt tillbaka på Harris hållning i Kalifornien, i senaten och i presidentvalskampanjen 2019–20 tyder på att hon förvisso står till (amerikansk) vänster i så gott som alla frågor. Hon har varit för allmän sjukvård, höjning av den federala minimilönen, omfördelning av budgetmedel till polisen, liksom förbud mot den miljömässigt kontroversiella typ av oljeutvinning som kallas frackning. Parhästen Tim Walz har i sin tur baxat igenom lagar i Minnesota som demokrater drömmer om, däribland stöd till barnomsorg, gratis skolmåltider och striktare vapenlagar.

Men utan tvekan kommer Harris att hyvla bort en del åsikter som vänsterfalangen med den socialdemokratiske senatorn och förre presidentkandidaten Bernie Sanders skulle hylla. På kampanjsajten är det än så länge tunnsått med konkreta detaljer om sakfrågorna, det handlar mest om hur enskilda kan skänka pengar eller bidra med frivilliginsatser. I väntan på mer direktiv från Demokraternas partikonvent i Chicago den 19–22 augusti blir det spekulationer om hur hennes agenda skulle skilja sig från Joe Bidens.

Vicekandidater ovanligt synliga

Historieprofessorn Heather Cox Richardson framhåller i ett av sina senaste nyhetsbrev, Letters from an American, att Bidenadministrationen har satsat på infrastruktur, tillverkningsindustri, arbetsrätt och demokrati. Men, fortsätter hon, det var Harris som svarade för jämställdhetstänkandet och med valet av Walz har hon fört in en annan gammal demokratisk ingrediens: ”För till detta traditionella demokratiska tänkesätt kommer nu något helt annat, progressiva traditioner från Mellanvästern. Medan Bidens inställning till statsmakten är fokuserad på ekonomisk rättvisa och Harris på individuella rättigheter koncentrerar sig Walz på statsmaktens roll som försvarare mot extremism”.

image44t97.pngAsylsökande möts upp av migrationsmyndigheter efter att ha korsat gränsen till Kalifornien från Mexiko i juni 2024. Gränsfrågan är en av de viktigaste för väljarna. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Bland det som framkommit om Harris prioriteringar märks utökade aborträttigheter, bidrag till barnomsorg, skattehöjningar för de mest förmögna och fortsatt grön omställning. Beträffande gränsen till Mexiko, som vid sidan av ekonomin är det väljarna bryr sig mest om, har hon med kraft kritiserat Trump för att han sänkte ett långtgående tvärpolitiskt lagförslag som signerats av en av de mest konservativa kongressrepublikanerna.

Huruvida vicepresidentkandidaterna påverkar valutgången är omtvistat men den här gången har de bägge, Walz respektive republikanen JD Vance, helt klart fått ovanligt mycket uppmärksamhet. Hittills har Vance fått mycket negativ publicitet. Bland annat har det grävts fram uttalanden där han prisat det mycket kontroversiella och konservativa externa valmanifestet Project 2025 för en andra Trumpperiod, ett manifest som Trump själv tagit avstånd från. Walz, däremot, var den som fick omdömet weird om Trump/Vance att fastna i folks sinne och bidra till att förminska expresidenten som kandidat och reellt hot.

Ökande nervositet

Trump och hans stab prövar olika strategier för att sänka Harris och Walz. De är vänsterextremister, hon har inte gett en enda intervju för att hon inte vågar, han ljög om sina militära meriter, hon är ”dum”, för att nu citera Trump. Harris ärvde Bidens kampanjorganisation men bytte ut ledningen och värvade ett par av den förre presidenten Barack Obamas strateger. Att döma av blixtsnabba reaktioner på sociala medier har rekryteringen av digital expertis varit lyckad. Under det uppmärksammade två timmar långa samtalet nyligen mellan miljardären Elon Musk och Trump på X (Twitter) kontrade Kamala Harris kampanjkonto på samma plattform att de bägge rika knösarna bara tänker på sig själva och vill sälja ut medelklassen.

imagew0l3sp.pngVicepresidentkandidaten JD Vance har genererat en hel del dålig publicitet för Donald Trumps kampanj. Foto: Ben Gray/AP/TT

Antalet dagar fram till valet krymper snabbt och nervositeten tilltar i båda lägren. Något oväntat kan hända som det ofta gör och krutdurkarna är ovanligt många, i Ukraina, i Storbritannien, i val i flera länder där auktoritära ledare gått framåt – och framför allt i Mellanöstern.

Den israelisk-palestinska konflikten har skakat om Demokratiska partiet i grunden. Stora propalestinska demonstrationståg samlades under månaderna då Israels militära kampanj följde efter Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol, och Biden fick höra öknamnet ”folkmords-Joe” för sitt mångåriga starka stöd för den judiska staten. Ett par av de mest progressiva kongressledamöterna förlorade sina primärval efter motkampanjer som finansierats av proisraeliska krafter.

Hårdare mot Israel?

Det är känt att Biden har pressat på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att gå med på en vapenvila när de setts på tu man hand. Men Kamala Harris gick ut mycket hårdare i uttalanden nu i sommar – hon tänkte inte tiga om palestiniernas lidande och tillade efter att själv ha mött Netanyahu att ”det är dags att avsluta kriget”. Ögon riktas redan mot Harris för att se hur hon tänker hantera frågan på sikt, med bedömningen är att hon inte i grunden kommer att ändra Bidens politik. När otåliga demonstranter samlades utanför en lokal i San Francisco, där Harris nyligen höll ett möte med donatorer, hade de beväpnat sig med ett nytt slagord: Killer Kamala. Liknande protester är att vänta i samband med partikonventet och troligen vid valurnorna i den viktiga jämna delstaten Michigan som har många invånare med arabiskt påbrå. Det rör sig dessutom om unga människor som är ett av de viktigaste väljarblocken för Demokraterna.

usa protest kamala gaza.jpgPropalestinska demonstranter skaderade "Killer Kamala" när vicepresidenten kom till San Francisco, i protest mot USA:s stöd till Israel. Foto: Carlos Avila Gonzalez/San Francisco Chronicle via AP/TT

I Kamala Harris liv finns ovanligt många internationella inslag, med resor till moderns hemland Indien och till Jamaica som fadern härstammar ifrån samt några år i kanadensisk skola. I den utrikespolitiska eliten i Washington konstateras att hon har suttit med vid bordet under utrikes- och säkerhetspolitiska diskussioner de gångna tre och ett halvt åren. Här förmodas att hon kommer att fortsätta på Bidens linje vad gäller Nato, Ryssland, Ukraina, Iran och sannolikt Kina. I en del analyser pekas det på att hennes nationelle säkerhetsrådgivare Philip Gordon är kunnig i Europafrågor – och att han har skrivit boken The Long Game med invändningar mot USA:s agerande i Mellanöstern under 70 år.

En trygg övertygelse om en promenadseger för Trump rådde i republikanska led ända fram till Bidens avhopp. Men nu när Demokraterna lyriskt talar om Obama-liknande Yes, we can!-stämningar växer paniken. Bland det som invänds mot Trump och Vance är att de framstår som dystra olycksprofeter som mässar om börskrascher och ett tredje världskrig. Och varningar sägs ha framförts till Trump om att han måste sluta prata om det stulna valet 2020 och lägga av med öknamnen (för att inte tala om att han påstås ha använd epitetet bitch om Harris i enrum).

usa-situation room kamala biden.jpgHarris anses ha samlat på sig tunga erfarenheter genom att bland annat delta i många viktiga diskussioner i Vita huset, som här i ett möte med säkerhetstjänsternas chefer efter mordförsöket på Trump. Foto: Vita huset/AP/TT

Men Republikanerna har precis som Demokraterna mycket material att ösa ur till sina negativa TV-reklaminslag. Den konservative kommentatorn Victor Davis Hanson har radat upp argument mot Harris på sajten American Greatness: woke, livslång hård Kalifornien-vänster, extrema åsikter om klimat och miljö, hycklare, var aldrig påtänkt som kandidat 2024, kvoterades in efter polisens mord på George Floyd 2020 tack vare Black Lives Matter och vänsterradikala Antifa, ytterst inkompetent, barnslig och omöjlig att särskilja från Biden.

Om Trump effektivt kan utnyttja dessa argument kan han vinna, bedömer Hanson. Om inte, kan han förlora.

Till detta skulle många lägga till: Är amerikanerna beredda att rösta på en kvinnlig överbefälhavare? Vad vet hon om ekonomi? Och är hon inte som de barnlösa kvinnor som skaffat katt som Vance påstod med sitt nedlåtande cat ladies? Bland svaren på dessa frågor finns: Ja, väljarna är redo – betänk att Hillary Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump 2016; Harris har inte försatt några egna bolag i konkurs och hon har två styvbarn. Och även om det är ovisst ifall hon ägt en katt har hennes kampanj lagt ut videor med Tim Walz och hans katt (och hund) under rubriken Cat People for Harris-Walz.


Karin Henriksson
Journalist och författare baserad i Washington DC. Återkommande medarbetare i Utrikesmagasinet. I slutet av augusti utkommer hennes nästa bok USA och Gud: Politiken och religionen (förlag: Eddy.se).