Indien: Modi inte odödlig
Analys. Narendra Modi tror sig vara gudasänd för att leda sitt Indien. Men i valet nyligen kunde både den hindunationalistiske premiärministern och omvärlden konstatera att vanliga väljare lyckades försvaga hans maktposition. Modi fortsätter på sin post, men valresultatet i världens folkrikaste land visar att han kan utmanas. Och västvärlden, som ser Indien som strategiskt allierad, kan få anledning att omvärdera sin relation till såväl Modi som andra politiska krafter. Det skriver den indiske politiske kommentatorn Pranay Sharma.
Publicerad: 2024-06-13
Narendra Modis tredje mandatperiod som Indiens premiärminister började inte enligt det manus som hans nära medarbetare i det styrande Indiska folkpartiet (BJP) noggrant hade utformat åt honom under de senaste åren. Jättelandets utdragna och nyligen avslutade val fick ett mycket oväntat resultat.
Modi svors in som premiärminister den 9 juni vid en imponerande ceremoni i presidentpalatset Rashtrapati Bhavan i New Delhi. Han blev därmed den andra ledaren efter Jawaharlal Nehru, Indiens första premiärminister, att vinna just en tredje mandatperiod i rad på den eftertraktade posten. Men all pompa och ståt – och den personkult som byggts upp kring Modi de senaste tio åren – kan inte dölja den politiska verkligheten. Väljarna gav honom mycket mindre stöd i parlamentet, vilket nu sannolikt och för första gången kommer att göra Modi beroende av sina allierade för att överleva och genomföra sin politik.
Viktig västallierad
Makthavare utomlands, som USA:s president Joe Biden och västeuropeiska politiska ledare, har de senaste åren framhållit Indien som en viktig strategisk partner. Detta eftersom landet utgör en motvikt till Kina och har enorm marknads- och investeringspotential. Men de anklagar också Modis regering för demokratisk tillbakagång och för att behandla muslimer illa. De senaste månaderna har USA och Kanada också gett Indien skulden för att planera och utföra utomrättsliga avrättningar på sina medborgare i respektive land, en anklagelse som Indien förnekar.
Narendra Modi på besök i Vita huset 2023. USA:s president Joe Biden och andra västledare ser Indien som en viktig motvikt mot Kina, men ogillar att regeringen i New Delhi inte tar ställning mot Ryssland. Foto: Evan Vucci/AP/TT
I Indien spekuleras det flitigt om vilka politiska förändringar valresultatet kan komma att medföra. Det är också en relevant fråga för västländerna. Kommer Modis minskade majoritet i parlamentet att påverka deras framtida syn på honom? Eller kommer hotet från Kina och lockelsen från den indiska marknaden att väga tyngre för USA:s och Europa, så att de känner sig tvingade att behandla Modi som en viktig strategisk partner?
Den hindunationalistiske premiärministern har flera gånger hävdat att han är gudasänd för att utföra sitt uppdrag och bokstavligen inte en biologisk varelse av denna värld. Men nu tvingas Modi inse att även han, precis som alla andra, är beroende av väljarnas välvilja och inte av något gudomligt dekret, för att kunna sitta kvar vid makten och ha en bekväm majoritet bakom sig.
Kan behöva kompromissa
Hur kommer då de politiska förändringarna att se ut? Modi måste nu inte bara ta större hänsyn till sina kollegor i BJP utan även till önskemål från sina allierade i den nya koalitionsregeringen. Att BJP har färre ledamöter i parlamentet skapar också förutsättningar för en mer livskraftig opposition. Modis motståndare – Kongresspartiet med Nehru-Gandhi-dynastin och dess allierade – kan nu protestera mer kraftfullt mot att regeringens politik, i deras ögon, går emot landets intressen.
Dynastisk opposition kan agera mer kraftfullt. Från vänster: Kongresspartiets förgrundsfigur Rahul Gandhi, partiledaren Mallikarjun Kharge, Rahuls mor Sonia Gandhi och hans syster Priyanka Gandhi Vadra. Foto: AP/TT
Det är ännu så länge svårt att säga i vilken utsträckning som Modis inflytande på hemmaplan kan minska. Han är fortfarande populär bland många indier och BJP fortsätter att vara det störst i parlamentet. Men partiet är 32 mandat från den magiska siffran 272, som hade gett egen majoritet. Och än mindre levde BJP upp till Modis påstående att partiet skulle få mellan 350 och 400 platser. Premiärministern hävdade också att hans seger var given på förhand eftersom alla visste vem som skulle vinna. Hans slagord Modis garanti var tänkt att fånga väljarnas intresse för hans löfte om att förändra Indien och livet för miljontals fattiga och underprivilegierade människor.
Det nya arrangemanget kommer sannolikt att påverka premiärministerns förmåga att driva sina prioriterade politiska frågor om det inte råder enighet i regeringskoalitionen. Sedan 1989 har Indien styrts av en rad partikoalitioner, och till skillnad från BJP:s egna regeringar 2014–2024 har få av dem lyckats hålla en hel femårig mandatperiod.
Möte med västledare
Modis sämsta resultat på ett årtionde väcker med andra ord frågor om huruvida Modi-magin håller på att avta.
Hans installationsceremonin var full av glitter och symboler. Politiska ledare från Indiens grannländer – förutom rivalerna Kina och Pakistan – deltog, liksom näringslivsprofiler, kändisar från den indiska filmvärlden, transpersoner samt sanitets- och byggnadsarbetare som var med och byggde New Delhis nya parlamentskomplex i fjol. Att bjuda in arbetare och transpersoner bland eliten var ett försök av Modi, som ofta har anklagats av sina belackare för att vara den mest splittrande ledaren i Indien, att signalera sitt engagemang för ett inkluderande samhälle.
Modi installeras en tredje gång i New Delhi. Till vänster president Droupadi Murmu. Foto: Indiens premiärministerkansli/Wikimedia Commons
När Modi svor eden lovade han "göra rätt mot alla slags människor” och behandla dem lika. Han tillade att han ska upprätthålla Indiens suveränitet och integritet och regera med "sann tro och lojalitet mot författningen". Hans uttalade engagemang för författningen noteras särskilt i kommentarer, eftersom hans motståndare framgångsrikt har lyckats förmedla till väljarna att den hotas av Modi.
Den 73-årige premiärministern har beslutat att försäkra omvärlden om att allt kommer att fortsätta som vanligt under den nya koalitionsregeringen. Han fattade beslutet att resa till Italien för G7-toppmötet den 13–15 juni för att förmedla detta budskap till världens ledare: USA:s och Frankrikes presidenter Joe Biden och Emanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens, Japans, Kanadas och Italiens premiärministrar samt ledare för andra demokratier och EU-kommissionen. Toppmötets värdinna, Italiens högerextrema premiärminister Giorgia Meloni, beundrar för övrigt Modi djupt.
Putin gratulerade först
Den indiske premiärministern har däremot medvetet valt att hålla sig borta från fredskonferensen för Ukraina som hålls i Schweiz senare samma vecka. Konferensen är ett försök att isolera Ryssland och dess president Vladimir Putin, som är en nära strategisk partner till Modi och Indien. Regeringen i New Delhi har hittills vägrat att ansluta sig till alla försök att stöta bort Ryssland på den internationella arenan.
Var åttonde världsmedborgare var röstberättigad i årets val i Indien. Alla väljare får en fläck med outplånligt bläck på pekfingret så att de inte kan fuska genom att rösta på nytt. Foto: Manish Swarup/AP/TT
För att visa sitt engagemang för fred kan han dock be någon underordnad ledare eller tjänsteman att delta i konferensen om Ukraina. Men Modi vill även fortsättningsvis förmedla till sin egen befolkning och ledare runt om i världen att han kommer att upprätthålla Indiens strategiska oberoende, och inte vika sig för det USA-ledda västliga trycket att vända sig mot Moskva. Det ska påpekas att Putin var en av de första ledarna som gratulerade Modi till segern.
Modis anhängare hävdar att ingen indisk ledare någonsin har lyckats höja landets profil på global nivå på samma sätt som han. Även kritiker erkänner att hans energi och entusiasm för att resa utomlands och träffa världsledare har ökat Indiens engagemang med omvärlden avsevärt.
Utländskt intresse
Modis framgångar med att höja Indiens globala profil har i sin tur fått omvärlden att intressera sig mer för den indiska inrikespolitiken. Omvärlden är inte bara medveten om Indiens imponerande ekonomiska tillväxt och potential att fungera som motvikt till Kina i området kring Indiska oceanen och Stilla havet. Den känner också till Indiens demokratiska tillbakagång där muslimernas ställning, yttrandefriheten och det krympande utrymmet för oliktänkande har blivit allvarliga problem. Utländska intressen har därför följt det indiska valet på nära håll och granskat resultatet för att se vad det har för betydelse.
Växande ekonomi. Vägbygge längs kusten vid Indiens finanscentrum Bombay (Mumbai). Foto: Rajanish Kakade/AP/TT
Vissa av Modis nära rådgivare har gått så långt att de skyller tillbakagången i valet på att västmedier har bedrivit en obeveklig kampanj mot regeringen. Sådana anklagelser kommer sannolikt att växa i styrka om den västerländska kritiken mot Indiens demokratiska brister ökar.
Valresultatet kanske inte räcker för att USA och andra ledare i väst ska sluta betrakta Modi som en viktig strategisk partner. Men i takt med att de västliga demokratierna odlar sina kontakter med premiärministern har de nu också blivit medvetna om att Indiens flerpartisystem har visat sig leva och frodas mer än vad många trodde. Västländerna vet att Modi nu inte längre är den enda politiska kraften att räkna med i landet. Därför kommer de förändrade omständigheterna sannolikt att tvinga dem att ta andra politiska ledare än Modi på större allvar.
Översättning: Ola Westerberg