Kaos viktigare för Putin än vem som vinner
Analys. Oavsett vem som intar Vita huset härnäst är det viktigaste för Moskva att väst är svagt och splittrat. I Kiev anses samtidigt att fortsatt stöd till Ukraina är en fråga om liv eller död. Men en seger för Kamala Harris är ingen garanti för det.
Publicerad: 2024-10-24
Moskva bedöms ha investerat stora resurser i att påverka det amerikanska valet. Det är lätt att tro att målet är att återinstallera Donald Trump i Vita huset, men faktum är att ett USA i kaos, till exempel vid ett jämnt och omtvistat valresultat, är minst lika attraktivt för Vladimir Putin.
Det viktigaste för Ryssland är att USA försvagas och att de västerländska allianserna krackelerar. Det handlar alltså mer om att så instabilitet än om en specifik kandidat. Att Putin uppskattar Trumps beundran råder dock ingen tvekan om. Den ryske ledarens ironiska uttalande om Harris skratt framstår som kvinnoförnedrande härskarteknik – något som Trump slipper. Samtidigt är expresidentens oberäknelighet sådant som vissa tror kan göra honom till en mer utmanande motpart för Putin.
På Ukrainas gator är det uppenbart att presidentvalet i USA är av stor betydelse – ja, rentav en fråga om liv och död. Landet är beroende av utländskt stöd för att försvara sig mot Ryssland, och därför föredrar man den kontinuitet som Harris representerar. Att det amerikanska stödet skulle upphöra och USA:s president skulle tvinga fram en uppgörelse med Moskva är helt enkelt en mardröm. Det är därför inte förvånande att Volodymyr Zelenskyjs regering är besvärad av Trumps uttalanden om att han kan ”få till en överenskommelse” på 24 timmar. Detsamma gäller Trumps val av vicepresidentkandidat, JD Vance, som uttalat är emot stöd för Ukraina.
Relationen mellan Zelenskyj och Trump är allt annat än enkel. Amerikanen raljerar på kampanjmöten om att den ukrainske presidenten ”får 60 miljarder dollar varje gång han dyker upp i Washington”. Att ett möte blev av mellan de båda i september får ändå ses som ett gott tecken, trots att det blev stelt och förnedrande för Zelenskyj som tvingades lyssna på hur Trump beskrev sin goda relation med Putin. Utåt måste Ukrainas regering ändå tona ned farhågorna för en eventuell republikansk seger och framhålla att man nog kan hantera en Trumpadministration 2.0. Att stödet till Ukraina har blivit en politiskt laddad fråga i valet är dock inte till Zelenskyjs fördel.
Men inte heller en Harrisseger garanterar fortsatt uppbackning. Under Joe Bidens presidentskap har det militära stödet legat i kongressens händer, och i Washington finns starka röster i båda partier som vill skifta fokus mot Asien och Kina. Utrikespolitiska prioriteringar kan dock ändras snabbt.