Kina: USA global rival oavsett
Rivalitet består antingen Harris eller Trump vinner. Illustration: Shutterstock/TT

Kina: USA global rival oavsett

Analys. För Peking framstår valet mellan Donald Trump och Kamala Harris sannolikt som mindre avgörande än närapå någon annanstans i världen. Kommunistpartiet anser nämligen att USA:s etablissemang redan har bestämt sig för att motverka Kinas utveckling till en global stormakt.

Publicerad: 2024-10-24

Däremot skulle Trump och Harris innebära delvis olika typer av utmaningar för Kina.

Om Harris blir vald kan Kina vänta sig en fortsättning på nuvarande trender under Joe Bidens ledning. USA kommer sannolikt att fortsätta framställa Kina som en auktoritär utmanare och sin främsta konkurrent. Kina kommer fortsatt att stå inför strikta amerikanska åtgärder som begränsar tillgången till den avancerade teknik som kan rubba den militära maktbalansen med USA.

Dessutom skulle Harris sannolikt fortsätta att stärka USA:s allianser och partnerskap, särskilt i Asien, med länder som Japan, Sydkorea, Indien, Australien och Filippinerna, för att bygga allianser som kan uppväga eller minska Kinas inflytande. Samtidigt skulle Harris, liksom Biden, troligen vara försiktig inför risken att rivaliteten med Peking kan trappas upp bortom kontroll, och söka samarbete inom områden där ländernas intressen sammanfaller.

Trump, å sin sida, hade en transformativ påverkan på USA:s Kinapolitik under sin tid vid makten 2017–2021. Han inledde ett intensivt handelskrig och, kanske ännu viktigare, rubbade den tidigare samsynen om att ett starkare Kina även var fördelaktigt för USA och världen i stort. I stället framställde Trumps regering Kinas uppgång som ytterst skadlig för den amerikanska ekonomin och landets status i världen. Trump lämnade efter sig ett arv av strikt Kinapolitik inom flera områden, inklusive betydande tullar på kinesiska varor.

I dag är Republikanska partiet om något ännu mer fokuserat på rivaliteten med Kina än vad Demokraterna är, och det är möjligt att Trump II skulle bedriva en ännu hårdare Kinapolitik än under sin första presidentperiod och under Biden. Å andra sidan kan Trump komma att minska fokuset på USA:s allianser och internationella samarbeten, vilket skulle kunna minska det strategiska trycket på Kina.

Som helhet är det svårt att bedöma vilken president den kinesiska ledningen kan tänkas föredra. Det står dock klart att de män som styr Kina förbereder sig för långvarig och intensiv konkurrens med USA, oavsett vem som vinner valet den 5 november.


Björn Jerdén och Alexis von Sydow
Chef respektive analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) vid Utrikespolitiska institutet.

________________________________________________________________

Följ Utrikesmagasinet