Nordöstra Asien: spänd region följer valet i USA
Harris på väg att hålla tal på amerikansk flottbas i Japan. Foto: Leah Millis/AP/TT

Nordöstra Asien: spänd region följer valet i USA

Analys. USA:s både ekonomiska och säkerhetspolitiska linje står i fokus för intresset i Japan och Sydkorea för det amerikanska presidentvalet. I båda avseenden är USA:s relation till Kina central.

Publicerad: 2024-10-24

USA har alltid haft en central roll för Nordöstasien, med säkerhetsallianser med Japan och Sydkorea. USA har också varit den främsta handelspartnern även om Kina med åren har blivit viktigare för både Japan och Sydkorea. Det amerikanska valet har därför stor betydelse för båda länderna och för Asien i stort. Men oavsett vem som vinner kommer relationen mellan USA och Kina att vara fortsatt spänd och det kommer att påverka relationerna mellan länder i nordöstra Asien och supermakten i väster.  

Båda presidentkandidaterna förespråkar en protektionistisk ekonomisk politik, och även om udden är riktad mot Peking får regler om handeln med Kina återverkningar för både japanska och koreanska företag som ofta har produktion i och handel med Kina. Olika initiativ för att minska beroendet av kinesiska företag och den kinesiska marknaden har lett till en del skiften när det gäller handel och investeringar. USA är därför för första gången på många år Sydkoreas största exportmarknad. Japanska företag anpassar sig också efter USA:s regler samtidigt som japanska och koreanska företag kommer att fortsätta att vara aktiva i Kina. 

Säkerhetspolitiskt har Kamala Harris sagt att säkerhetsallianserna kommer att bestå och att USA inte kommer att lämna dem. När Donald Trump var president krävde han att Japan och Korea skulle bidra mer till dem finansiellt och det har fått genomslag i ökade försvarsbudgetar i båda länder. Det är något som även Demokraterna torde välkomna. Huruvida en ny Trumpregering skulle förändra den amerikanska militära närvaron står skrivet i stjärnorna. Hans tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton har sagt att det var omöjligt att veta vilken linje Trump skulle driva i olika frågor, eftersom presidenten brukade fatta beslut under sittande möte med andra statschefer.  

Japans nye premiärminister Shigeru Ishiba har sagt att han vill omförhandla det gamla avtal som reglerar villkoren för USA:s militärbaser i landet och ge Japan en mer jämlik position. Det är dock oklart vilket stöd han har för det. Han har utlyst nyval till den 27 oktober och opinionsundersökningarna pekar på att regeringspartiet LDP förlorar sin majoritet.  

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol är tydlig med att han vill förbättra relationerna med Japan och fortsätta ha bra relationer med USA. Han har övergett företrädarens linje om närmade till Nordkorea och grannen i norr har svarat med att säga samma sak. Från USA:s sida har Harris sagt att hon kommer att fortsätta att arbeta för att stoppa Nordkoreas utveckling av kärnvapen, men det är oklart om hon skulle ha större framgång än Trump med att nå resultat.


Åsa Malmström Rognes 
Chef för Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

_________________________________________

Följ Utrikesmagasinet