Indien pressas att välja sida
Kram i Kreml får kamratskap att knaka. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Indien pressas att välja sida

Analys. Kan man vara allierad med västvärlden i dessa tider och bete sig hur som helst – även om man tycker sig vara världens största demokrati och behövs som global partner som motvikt mot Kina? Den frågan ställs nu om Indien, som vägrar fördöma Rysslands krig i Ukraina, handlar friskt med Moskva – och till råga på allt anklagas för att lönnmörda separatister i Nordamerika. Det skriver den indiske politiske kommentatorn Pranay Sharma.

Publicerad: 2024-09-11

När USA:s president Joe Biden tillsammans med sina allierade fördömer Rysslands agerande i Ukraina är det en röst som saknas i den multinationella kören: Indiens.

Världens största demokrati, som Indien vill se sig som, har vägrat att hoppa på västvärldens tåg och kritisera sin gamla strategiska partner Ryssland. Inte heller har man infört sanktioner mot Moskva. Tvärtom har Ryssland blivit Indiens största oljeleverantör.

USA har varnat indiska banker för att de kan drabbas av sanktioner om de gör affärer som gagnar rysk militär. Likväl ökade Indiens export till Ryssland på ett år fram till mars 2024 med 35 procent, till cirka 40 miljarder kronor. Exporten av industrivaror fördubblades. Den brittiska tidningen Financial Times har också avslöjat att Ryssland, med inkomsterna från den indiska oljeimporten, har ett hemligt upplägg som syftar till att via Indien komma över viktig teknisk utrustning som kan användas till krigföring.

Konfrontation med Kina

Det indiska agerandet på tvärs med väst kan uppfattas som ologiskt med tanke på landets rivalitet och konfrontation (se nedan) med den andra asiatiska jätten, Kina. Indien ingår nämligen på samma gång i säkerhetssamarbetet Quad med USA, Japan och Australien. Gruppen ses allmänt som ett forum för allierade länder som står upp mot Kinas alltmer konfrontatoriska beteende i den så kallade indopacifiska regionen runt Indiska oceanen och Stilla havet.

En sådan konfliktpunkt är den omstridda och informella gränsen mellan Indien och Kina, där de båda ländernas soldater står öga mot öga mot varandra i ett dödläge efter de våldsamma konfrontationer som ägde rum för fyra år sedan. Men regeringen i New Delhi vill inte förvärra situationen och försvåra den viktiga relationen till Peking ytterligare.

indien usa biden modi.jpgKan man krama även USA:s president? Modi och Biden vid Vita huset. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Efter andra världskriget kriget har relationen mellan Indien och USA haft sina upp- och nedgångar. New Delhis alliansfria politik under sovjettiden sågs i Washington som Moskvavänlig. Sovjetunionens sönderfall 1991 och Indiens ekonomiska liberalisering sedan dess gjorde dock att Washington och New Delhi närmade sig varandra. USA fick då upp ögonen för den indiska demokratin, landets växande medelklass, stora marknad och den resurs som en befolkning utgör när många är välutbildade och talar flytande engelska. Banden mellan länderna fick sedan ännu högre prioritet när USA ändrade utrikespolitisk inriktning i Asien för att bemöta Kinas aggressivitet och snabbt ökande dominans i regionen. Med sin stora militära flotta och armé, samt en stabil marknad att investera i, såg amerikanerna Indien som den perfekta motvikten till Kina.

Vill vara oberoende

Kina har dock förblivit ett av de länder som Indien handlar mest med. Från indiskt håll hoppas man också att Peking kan bli en viktig källa till investeringar den dag spänningen vid gränsen minskar och förbindelserna kan återgå till det normala.

Regeringen i New Delhi har fortfarande en rad farhågor om hur man ska kunna skapa ett genuint partnerskap med USA, anser Sumit Ganguly, professor i statsvetenskap och gästforskare vid amerikanska Hoover Institution.

– Trots pågående sammandrabbningar vid gränsen mot Kina har Indien hittills motsatt sig en närmare allians på säkerhetsområdet med Australien, Japan och USA i Quad, säger Ganguly.

indien kina gräns.jpg2006 kunde indiska och kinesiska soldater kramas vid gränsen. Nu råder dödläge, men Indien hoppas på en återgång och vill inte stöta sig för mycket med sin granne. Foto: Mustafa Quraishi/AP/TT

En central del av den indiska utrikespolitiken är nämligen landets så kallade strategiska oberoende. Tanken är att man ska kunna upprätthålla och förbättra förbindelserna med vilket land som helst som kan bidra till Indiens tillväxt och utveckling. Denna strategi ska inte någon utomstående makt ha något inflytande över.

Vapenleverantör

Indiens premiärminister Narendra Modi och utrikesministern Subrahmanyam Jaishankar har också fått beröm på hemmaplan för sin orubbliga vägran att fördöma den ryska invasionen av Ukraina. Sedan den trappades upp kraftigt i februari 2022 har Indien dragit nytta av en stadig tillgång till billig rysk olja, eftersom Kreml behövde hitta nya köpare av sina energiråvaror.

Men forskare som Ganguly ser framför sig hur New Delhis relation till Moskva, som också är landets viktigaste vapenleverantör, kan väntas få minskande betydelse för den indiska utrikespolitiken. I det långa loppet kommer Rysslands växande beroende av Kina att göra Moskva till en opålitlig partner, anser han.

Det finns dock inte många som lyssnar på det resonemanget i Indien. Nyckelpersoner inom den politiska eliten i New Delhi betraktar fortfarande Ryssland som en strategisk partner man kan lita på. De bedömer exempelvis att vapenleveranserna från Ryssland inte lär upphöra även om den kinesisk-indiska gränsdispyten skulle trappas upp.

Mord och mordplaner

Biden-administrationen har motvilligt accepterat denna indiska strategi, men tålamodet med New Delhi verkar nu vara slut. En annan besvärande fråga som har seglat upp gäller de amerikanska och kanadensiska anklagelserna mot Indien för en utomrättslig avrättning i Kanada och planer på ett liknande mord i USA.

indien usa sikher pannum.jpgIndien misstänks för planerna att mörda den amerikanske medborgaren Gurpatwan Singh Pannun, separatist som vill se ett fritt sikhiskt Khalistan. Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

Fallen gäller sikhiska ledare som kämpar för en självständig stat, Khalistan, separerad från Indien. Hardeep Singh Nijjar, som misstänks ha dödats av indiska underrättelseagenter i Vancouver i juni 2023, var kanadensisk medborgare, medan måltavlan i USA, Gurpatwan Singh Pannun, är amerikan. (Indien ser Nijjar och Pannun som terrorister som fått en fristad i Nordamerika medan de själva har sagt sig avfärda våld.) I båda fallen väntar rättegång mot de misstänkta förövarna. Även andra sikhiska ledare i Nordamerika vittnar om hur de har utsatts för hot, och i ett fall nyligen ännu ett misstänkt attentat.

Det är mycket ovanligt att länder som ser sig som demokratiska stater beordrar mord i andra demokratier, och dessutom på dessa länders medborgare. Sådana attentat brukar snarare ske på order av regimer som den ryska. Få i Kanada och USA hade heller väntat sig det av Indien, särskilt som många indier bor och arbetar i samt brukar besöka dessa länder.

Indien avfärdar att man skulle ligga bakom mordet i Kanada. Vad gäller det amerikanska fallet har dock Indien svarat att man utreder vem i statsapparaten som skulle ha kunnat beordra någonting så skandalöst. USA har på högsta ort förklarat att man inväntar svar.

Modi till Moskva...

Det var mot denna bakgrund av ansträngda relationer till väst som Narendra Modi i juli beslöt att åka till Moskva. Det var också symboliskt nog den första resan till en utländsk ledare sedan han månaden före hade valts till premiärminister för tredje gången. Syftet var att visa för hemmapubliken att Indien fortsätter att hålla på sitt utrikespolitiska strategiska oberoende.

indien ukraina sjukhus.jpgMedan Modi kramade Putin bombades Ukrainas största barnsjukhus. Foto: Alex Babenko/AP/TT

Besöket ägde rum mitt under det toppmöte som Joe Biden var värd för i Washington för att fira 75-årsjubileet av Nato, där försvarsalliansen manifesterade sitt stöd för Ukraina och sin isolering av Ryssland. Det är oklart om Modis resa till Moskva bara var illa tajmad eller om tidpunkten skulle visa på den indiska utrikespolitikens självständighet. Inte så förvånande ledde den dock till ramaskrin från USA och Ukraina.

Ännu värre blev det när en bomb, samma dag som Modi ankom till Moskva, träffade Ukrainas största barnsjukhus i Kiev och dödade flera barn. Internationella medier spred samtidigt fotografier av den indiske premiärministern i tät omfamning med Rysslands president Vladimir Putin.

...och till Kiev

Volodymyr Zelenskyj dolde inte sin avsky. Den ukrainske presidenten kommenterade att det var ”en enorm besvikelse och ett förödande slag mot fredsarbetet att en sådan här dag se ledaren för världens största demokrati krama världens värsta mördare i Moskva". USA:s ambassadör i New Delhi Eric Garcetti påpekade i sin tur att Indiens utrikespolitiska "strategiska oberoende" inte håller under en konflikt.

imageagx7e.pngModi blev tvungen att åka och krama Zelenskyj framför indisk skänkt medicinsk utrustning. Men fredsmäklandet imponerade inte på ukrainaren. Foto: Pib/Press Information/Planet Pix via Zuma Press Wire/Shutterstock/TT

Indien såg nu snabbt till att ordna ett besök av Modi i Ukraina och Polen, ett annat starkt Rysslandskritiskt land, inte minst för att blidka USA.

Indiska företrädare har velat förmedla bilden av Modis resor till både Moskva och Kiev som ett försök att medla i konflikten, men att den ukrainska framryckningen i Kursk-regionen gjorde att Putin inte längre var intresserad av att prata fred. Zelenskyj avvisade i sin tur de förslag som Modi hade lagt fram under deras samtal, vilket fick indiska kommentatorer att beskriva honom som "dum", "barnslig" och "oärlig" när det gäller fred i Ukraina. De ansåg också att Zelenskyj gjorde sina invändningar på amerikansk inrådan för att Modis uppdrag skulle misslyckas.

Utvecklingen visar i vilket fall som helst tydligt att Indiens dröm om strategiskt oberoende i sina relationer till omvärlden nu stöter på svåra hinder, och att landet inte hur länge som helst kan fortsätta försöka spela med alla kort på hand.

Trycket är stort på Indien att välja sida.

Översättning: Ola Westerberg


Pranay Sharma
Utrikespolitisk kommentator, verksam i Indien.