Tre tankar kring Trumps tillträde
Analys. En sak är säker: en värld med Donald Trump är osäker. UI:s direktör Mats Karlsson listar tre punkter som kan fungera som stabiliserande motkrafter.
Publicerad: 2017-01-19
1. ”Verkligheten gör motstånd”
Jon Stewart, amerikansk komiker, uttryckte de mest tröstande orden. I korthet:
– Vi är samma land före och efter valet. Det är samma motsättningar, samma goda krafter, samma Amerika. Vi hade varit tvungna att hantera våra svåra frågor hur som helst. Nu måste vi göra det ändå, fast Trump är president.
Michael McFaul, tidigare USA:s ambassadör i Moskva, säger att det finns tre viktiga och ett avgörande skäl till att Trump inte kommer att kunna göra vad han säger.
*Det säkerhetspolitiska etablissemanget väger mycket tungt.
*En presidents inkorg är tvingande. Eller som Obama sa i gårdagens avskedsbrev till Trump: ”Verkligheten gör motstånd”.
*De demokratiska institutionerna är starka: kongress, rättsväsende, medier.
Men det avgörande, säger McFaul, är att Trump gick till val på att skapa fler jobb. Han är upptagen av inrikespolitik. Hans ekonomi går inte ihop. Han kan inte både sänka skatter och investera mer. Kongressledamöter, både republikaner och demokrater, kommer att hålla honom upptagen och borta från sina värsta instinkter.
Men det övertygar inte alla. En populist blir fångad av sina egna ord, twittrar och hetsar sina stödtrupper och tvingas göra vad han säger. Landet får sedan betala. Frågan är vad motkrafterna mäktar med.
2. De internationella institutionerna kommer att visa sitt värde
Institutionerna är demokratins kärna. De utgör spelreglerna. De rymmer kompromissandets konst.
Det är de internationella institutionerna som definierar den ordning som följde på andra världskriget och tog fart 1989, vid murens fall. Nu förefaller det som om vi står vid en historisk brytpunkt.
Låt oss göra upp, säger Trump, med den eller den. Det är lockande för många otåliga, men det är regler, allianser och diplomati som leder till hållbarhet. En värld byggd på uppgörelser mellan mäktiga är en värld utan ordning och rättvisa.
Trump kan verkligen bli omvandlande om han bryter ner det som mödosamt byggts upp. Då kommer osäkerheten att öka. Det finns ledare runt om världen som gladeligen anammar denna ledarstil, samlar makt över politik, domstolar, medier och näringsliv. De kan endast enas om detta sätt att styra. Men därefter följer konflikt.
Om handelsavtal ska sägas upp och klimatavtal inte förverkligas uppstår risker och tomrum. I oordning frodas maktmissbruk och korruption.
Om Nato skulle vara obsolet för att det inte fokuserat på terrorism, som Trump hävdar, har han inte förstått vilken verklig vapenarsenal – samhällsinstitutioner – som behövs för att vinna över terrorismen. Nato har en annan roll i den transatlantiska säkerheten.
När Kinas president Xi säger att han kommer att upprätthålla klimatavtalet och främja frihandel, då förstår man att vi lever i en ny tid. Det finns en inre drivkraft för länder att se till sina egna intressen genom internationella institutioner. Om USA lämnar ett tomrum kan andra ta den platsen. Då blir USA svagare, inte starkare.
Även ett USA under Trump kommer att upptäcka att det behöver Europa.
3. Europas kris kan bli en möjlighet
För Sverige blir Europapolitiken ännu viktigare.
Trumps intervju i The Times och Bild i förrgår var en försåtlig men direkt attack på Angela Merkel. Tyska Der Spiegel skriver att Trump satsar på att ”splittra Europa”. Hennes svar var klart:
– Vi känner till hans ställningstaganden. Mina är också kända.
Brexit komplicerar Europas svar på Trump, men utmaningen förblir densamma: att reformera Europasamarbetet.
Sverige har under lång tid sökt framsteg i EU, och vunnit stöd här hemma, genom att vara pragmatiskt och väl förberett i sakfrågor. Nu står vi inför något nytt och större.
Det är dags att tänka efter vad Europa, EU27 utan Storbritannien om så måste ske, ska bli. Det har både med institutioner och det ekonomiska samarbetet att göra.
Om Trumps presidentskap ska fortsätta så som hela hans kandidatur har utspelats – och det måste vi räkna med – då systematiseras en politik av osäkerhet. Stabilitet måste då skapas genom att förstärka de institutioner som bevisligen skapat fred och framsteg i Europa i generationer.
Det betyder djupare val än vi någonsin önskat att vi skulle stå inför.
Vad Trump än säger i sitt invigningstal den 20 januari står Europa inför behovet att skapa något nytt.