Fotbollskyss sätter spanskt samtycke på prov
Krönika. Genom att kyssa en VM-hjälte fick ordföranden i det spanska fotbollsförbundet i gång en diskussion långt utanför Spaniens gränser om vilken sorts uppmärksamhet en man kan ge en kvinna utan att ses som en mansgris.
Luis Rubiales är den senaste som gett machismon ett ansikte. Men även ett uttryck om män som tar sig verbala friheter har varit på tapeten när Spanien fått en samtyckeslag: det svåröversatta piropo.
Agneta Styrman, Spanienredaktör för UI:s Landguiden, reder ut begreppen.
Publicerad: 2023-08-29
Anfallsspelaren Jennifer Hermoso blev kysst på munnen av fotbollspampen efter det spanska damlagets VM-guld. Ofrivilligt, klargjorde hon själv efter händelsen. Följden inom fotbollsvärlden blev avgångskrav, spelarbojkott och Fifa-avstängning.
I den vidare världen, och utanför idrotten, ekade det av den debatt som förs runt Spaniens samtyckeslag. Rubiales riskerar nu inte bara utfrysning från sin centrala position inom fotbollen utan också rättsliga efterverkningar.
Lagen kallas i folkmun Sólo sí es sí (”Bara ja är ja”). Den var omstridd redan från början. Högerpartierna Partido Popular och Vox röstade emot i parlamentet när den antogs 2022.
Samtyckeslagen tillkom förstås för att hantera grövre övergrepp än rent verbala. Men också oskick med sexistiska tillmälen kom upp och krävde klarlägganden från jämställdhetsministern kring vad som skulle kriminaliseras. Lagen är färsk, så praxis i rättsfall återstår att etablera.
Var går gränsen?
Mannens självpåtagna rätt att högt och ljudligt kommentera en kvinnas fysiska företräden, i direkt tilltal eller till exempel när hon går förbi, är det man oftast tänker på när man talar om piropon som fenomen. (En kvinna som är slängd i käften kan förstås också ta till en piropo.) Men för att komplicera saken kan en piropo vara allt från en elegant komplimang, med eller utan raggningsavsikter, till en plump och nedsättande oförskämdhet.
Protest mot Rubiales i Madrid efter VM-guldet. Foto: Alicia Leon/AP/TT
Det faktum att diskussionen nått ända in i Spaniens lagstiftning vittnar om hur stort irritationsmoment det är för kvinnor, som ganska ofta uppfattar piropon som en manlig maktdemonstration. En piropo kan vara avsedd att få flickan/kvinnan att rodna, men steget till att situationen uppfattas som hotfull behöver inte vara långt. Samtidigt går det också att hitta oskyldiga formuleringar som uttrycker romantik eller humor.
Det knepiga är förstås hur man drar gränsen för när en piropo kan betraktas som kränkande i lagens mening. Måste piropon uttalas? Hur är det med visslingar och tutande? Måste oönskad uppmärksamhet tolereras även om den inte är illvillig, oförskämd eller hotfull?
Lösningen blev att koppla piropon till ett nytt juridiskt begrepp, en ny brottsrubricering: acoso callejero, trakasseri på gatan. Det krävs mer än att bara vara grov i munnen för att bli fälld, till exempel att mannen kompletterar fräckheter med att ta sig i skrevet, tafsa och/eller följa efter kvinnan.
Gester inför gäster
I Sverige har den spanska piropon uppmärksammats i några universitetsarbeten.
För Noemi Fridlizius uttryckte intervjupersoner inför en kandidatuppsats i Göteborg 2009 att piropon inte kunde avfärdas som omodern, därtill är den alltför vanlig. Men de framhöll också att en piropo inte alls behöver vara sexistisk.
Diana Arango, som skrev en uppsats vid Stockholms universitet på 1990-talet, noterade en elegant komplimang i sina observationer: Ay qué daño me hiciste cuando caíste del cielo. (Å, vilken smärta du gav mig när du föll från himlen.) Med så kallat inrim och utan fula ord lyckades den mannen få fram att han stod inför en ängel som ramlat ned från himlen, utan att för den skull frammana bilden av en fallen ängel, en som kastats ut från de högre sfärerna.
Krismötet med spanska fotbollsförbundet där Rubiales envist förkunnade att han minsann inte tänkte avgå. Foto: Spanska fotbollsförbundet/Europa Press/AP/TT
Efter Luis Rubiales mer handgripliga närmande har publiken noterat att hans händer inte heller skötte sig riktigt snyggt efter VM-segern. Inte så att han placerade dem på VM-hjälten, utan man har mer funderat över var de for omkring på hans egen kropp och vad de gesterna signalerade, för övrigt i närvaro av bland andra drottning Letizia.
Idrottsspanien befarar nu att Rubiales har lyckats trassla till det för landets ambitioner att få arrangera internationella mästerskap i framtiden, till exempel fotbolls-VM 2030 (var värdskapet hamnar avgörs av Fifa 2024.) I takt med att kyssen väckt globalt uppseende har Rubiales försvarare blivit allt färre. Den sista bastionen, hans mamma, har aviserat en hungerstrejk i protest mot att sonen blir offentligt hudflängd.
Rubiales tycks i alla fall anse att det kan vara svårt att få fram ett otvetydigt nej, så han tog för säkerhets skull i ordentligt. Inte mindre än fem gånger på raken uttalade han:
– Nej, jag tänker inte avgå.*
*Rubiales avgick till slut ändå, tre veckor efter finalen, den 11 september.