Jodå, det hände bra saker också 2024
Krönika. Det finns gott om exempel på stora, dåliga nyheter från det gångna året. Men – det finns faktiskt flera goda också. Inför 2024, då rekordmånga invånare på Jorden skulle rösta i val, talades om ett ödesår. Skulle demokratin som sådan överleva? Vad valet i USA leder till återstår att se, men runtom i världen stod människor upp för sin frihet. Utrikesmagasinet presenterar här ett axplock med vad åtminstone flertalet i Sverige uppfattar som goda nyheter från det gångna året. Vi tackar våra kära läsare för i år och önskar ett gott, nytt och bättre 2025!
Publicerad: 2024-12-27
Assadregimen i Syrien avsatt
En av världens mest hatade styren finns inte längre. I över 50 år terroriserade Hafez al-Assads och sonen Bashar al-Assads regim sitt eget folk: massakrerade civila och anföll dem med kemiska vapen, torterade och mördade fångar i tiotusental. När allt från små barn till gamlingar, som tillbringat årtionden i ohygglig fångenskap, släpps ur sina celler finns all anledning att fira. Hur det ska bli framöver återstår att se, och det finns skäl att vara skeptisk till de nya makthavarna. Men syriernas sällsynt berättigade glädje över det gamla enväldets fall går inte att ta miste på.
Moldavien motade Ryssland
Det är kanske inget styrkebesked från världen när demokratin inte gör framsteg, utan bara lyckas stå emot försök att montera ner den. Icke desto mindre är det kanske viktigare än någonsin att det lyckas. Från Moldavien rapporterades att Ryssland slussade in buntvis med sedlar för att köpa röster för den Moskvavänlige presidentkandidaten Alexandr Stoianoglo. Även bombhot, cyberattacker och desinformationskampanjer användes för att påverka väljarna. Men de trotsade Ryssland och 55 procent röstade på den sittande presidenten Maia Sandu i november och befäste därmed landets EU-vänliga väg framåt.
Nattlig protest i Seoul mot president Yoon Suk Yeol. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Sydkorea stod emot sin president
I 2 timmar och 35 minuter natten mellan den 3 och 4 december var Sydkorea en militärdiktatur. President Yoon Suk Yeol utfärdade oväntat krigslagar som innebar att politiska möten förbjöds och att medierna ställdes under myndigheternas kontroll. Men många sydkoreaner har uppenbarligen klara minnen av hur det var att leva i en diktatur (demokratin fick inte fäste förrän på 1980- och 1990-talet), och detta fann de sig inte i. Genast uppstod stora folkliga protester, parlamentet hävde snabbt krigslagarna, presidenten tvingades be om ursäkt och ställs inför riksrätt. Om det inte hade lyckats skulle konsekvenserna för regionen och världen, i ett av planetens allra farligaste konfliktfyllda hörn, ha kunnat bli oöverskådliga.
Rumänien satte ner foten
När den Moskvavänlige ytterhögerkandidaten Calin Georgescu nästan från ingenstans seglade upp som segrare i presidentvalets första omgång den 1 december stoppade Rumäniens författningsdomstol den andra och avgörande omgången. Georgescus framgångar bedömdes vara resultatet av en rysk påverkanskampanj och hela valet ska göras om. Efter parlamentsvalet en vecka senare svarade de Europavänliga partierna med att bilda en koalitionsregering och enas mot extremhöger och Moskvakramare. Som ett ytterligare led i den europeiska integrationen beslutades också denna månad att EU-landet Rumänien (liksom Bulgarien) från den 1 januari skulle komma med i Schengensamarbetet.
Jättar, och småttingar, som har återhämtat sig. Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT
Störtat envälde i Bangladesh
I flera länder i Sydasien satte sig folket upp mot maktfullkomliga och korrupta ledare. Senast i Sri Lanka, där ekonomin har körts i botten, valdes det gamla styret bort. Men den mest omvälvande händelsen var onekligen de folkliga protesterna, ledda av studentrörelsen, som i augusti fick bort den mångåriga premiärministern Sheikh Hasina Wajed från makten. Till slut räckte det inte med att ekonomin hade gått bra. Bangladeshierna fick nog av hennes styre som präglades av hot, våld, svågerpolitik och manipulerade val. Nästa stora test blir demokratins återinförande och om den tidigare regeringens offer kan få upprättelse. Landets övergångsstyre hoppas att parlamentsval ska kunna hållas i slutet av 2025.
Afrikanska elefanter blir fler
Insatser för att rädda elefanter ger resultat. En vetenskaplig studie från januari 2024, som beskrivs som den största i sitt slag, visar att den afrikanska elefanten i bestånden från Tanzania och söderut numera ökar långsamt. Antalet är därför återigen uppe på samma nivå som ett kvartssekel tidigare, och i regionen finns nu omkring 290 000 elefanter. Ett viktigt skäl, anser forskarna, är att det har skapats buffertzoner – förbindelsevägar mellan skyddade reservat. Dessa gör att elefanterna lättare kan flytta från ett reservat till ett annat och rädda sig undan lokala faror som sjukdomar eller tjuvskyttar.
Glädje i Bangkok sedan kungen undertecknat legalisering av samkönade äktenskap. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Framsteg mot malaria
I oktober förklarades Egypten, med sina över 110 miljoner invånare, fritt från malaria efter 100 års aktiv kamp mot den dödliga parasiten.
– Malaria är lika gammalt som den egyptiska civilisationen, men sjukdomen som en gång plågade faraonerna förpassas nu till historien, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO), när bedriften tillkännagavs.
Liknande framsteg gjordes även i Kap Verde, som i januari blev det första afrikanska landet söder om Sahara på 50 år som förklarades malariafritt.
Legaliserade samkönade äktenskap
I tre principiellt intressanta fall legaliserades samkönade äktenskap i tre länder under året. Först ut var Estland, som blev första forna sovjetrepublik att ändra lagen på detta vis. Därefter kom Grekland, som blev första ortodoxt kristna land att göra detsamma. Och som första sydöstasiatiska land genomdrev även Thailand en legalisering. I hela Asien är det sedan tidigare bara Taiwan (och Nepal i praktiken men inte i lagen) som har lika liberal inställning. Samkönade par i såväl Estland som Grekland och Thailand får nu också rätt att adoptera barn och ärva varandra.
Historiens vingslag – eller i alla fall sköldpaddssteg. Jonathan samt premiärministrarna Charles Grey och Keir Starmer. Foton: Xben911, Wikimedia Commons och Storbritanniens regeringskansli
Globalt avtal om genetisk information
Varken FN:s klimatmöte COP29 eller ett besläktat möte, CBD COP16 om biologisk mångfald, ledde till de framsteg som många ansåg vara nödvändiga. På det senare mötet enades dock världens länder om ett enhetligt system där företag ska betala för information om växter eller djurs genetiska koder som exempelvis kan användas till kosmetika, läkemedel eller i jordbruket. Bolagen ska framöver betala en viss del av sin vinst för att få använda den genetiska informationen. Pengarna ska gå till en fond som ska komma urbefolkningar till gagn och finansiera arbete för biologisk mångfald. Systemet väntas dra in tiotals miljarder kronor om året.
Sköldpaddan Jonathan 192 år
Liksom i fjol och i förfjol gratulerar vi landsköldpaddan Jonathan på den brittiska ön Sankt Helena i Sydatlanten till att utöka sitt rekord som världens bekräftat äldsta landvarelse. I december (påhittad födelsedag) firades att han nu har uppnått minst 192 års ålder. När Jonathan föddes (lågt räknat, ingen vet) 1832 hette Storbritanniens premiärminister Charles Grey och representerade partiet Whigs. I och med valet i somras av Labours Keir Starmer har Jonathan genomlevt 37 brittiska premiärministrar (som tillsammans tjänstgjort under 57 mandatperioder). Grattis!