Kina som konkurrent – frikoppling och ekonomisk säkerhet
Foto: AP

Kina som konkurrent – frikoppling och ekonomisk säkerhet

Vindkraft, elfordon och batterier – nästan alla industrier i Europa knutna till den gröna omställningen är beroende av kinesiska mineral, material och komponenter. Samtidigt tävlar västerländska företag mot statsstödda kinesiska företag, som spelar efter helt andra regler, där Kinas hårdföra handelspolitik och statliga kontroll ger stora konkurrensfördelar. Så kan europeiska teknik- och fordonsföretag överleva i ett sådant underläge? Vad händer med säkerheten när vi blir beroende av kinesisk teknik? Och går det på något sätt att göra sig fri från detta beroende?

Medverkande: 

Patrik Tingvall, chefsekonom på Kommerskollegium.

Karl Lallerstedt, försteanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. 

Helena Löfgren, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

144480

Taiwan – valet och hotet från Kina

Utblick

Kinas president Xi Jinping har vid flera tillfällen uttryckt att Kina och Taiwan förr eller senare ska återförenas. Men det verkar inte vara något som taiwaneserna är intresserade av, något som även avspeglas i det taiwanesiska valresultatet. Så vad är Taiwan för spelare i världen ekonomiskt och politiskt? Hur viktigt är ett fritt Taiwan för väst? Och vad händer om Kina bestämmer sig för att invadera önationen?

Lyssna här

144482

Kinas makt i FN – så påverkar den Sverige och världen

Utblick

Kinas inflytande i FN ökar. Och det är ingen slump. Kina arbetar aktivt för att positionera sig i den globala organisation som sätter agendan för frågor om klimat och mänskliga rättigheter, som med djupast klangbotten kan fördöma övergrepp på minoriteter och militär aggression. Men vad innebär ett ökat kinesiskt inflytande i FN? Vad har Peking på sin dagordning? Och hur påverkar det oss här hemma i Sverige?

 

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0