Konflikten Israel–Palestina
Foto: Ryan Rodrick Beiljer/Shutterstock

Konflikten Israel–Palestina

Konflikten mellan israeler och palestinier kan i grunden tyckas enkel: två folk konkurrerar om samma landområden. Men under alla år som konflikten blivit olöst har ännu fler komplikationer uppstått. 

Nedan följer en kort summering av konflikten. För mer information läs: 
Konflikten IsraelPalestina: fördjupning
Hur staten Israel kom till

Konflikten gäller dagens Israel samt Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan som Israel ockuperade i sexdagarskriget 1967.

Före andra världskriget ingick dessa områden i det så kallade mandatet Palestina som administrerades av Storbritannien på uppdrag av FN:s föregångare Nationernas förbund. Efter kriget beslöt FN att dela Palestina i en judisk och en arabisk del. När staten Israel utropades i maj 1948 gick de omgivande arabstaterna till anfall. Kriget pågick drygt ett år och slutade med Israel utvidgade sitt territorium betydligt. Sedan dess har flera krig utkämpats mellan Israel och grannländerna. Länge var det bara Egypten och Jordanien som hade slutit fred med Israel. I dag finns det avtal mellan Israel och flera arabländer, men konflikten med grannlandet Syrien har förblivit bitter och motsättningarna med palestinierna har skärpts.

De flesta araber som bott i Palestina flydde eller fördrevs i kriget 1948. Den dominerande organisationen på den palestinska sidan, PLO, erkänner Israel sedan 1988 men hävdar alla flyktingars rätt att återvända vilket Israel säger blankt nej till. Även andra tvistefrågor är svårlösta.

I början av 1990-talet inleddes en fredsprocess som skulle leda fram till en tvåstatslösning, det vill säga skapandet av en palestinsk stat på Västbanken och i Gazaremsan vid sidan av Israel. En palestinsk regering med vissa befogenheter och lokalt självstyre inrättades men fredsprocessen körde fast.

De fredsförhandlingar som förts har gått i stöpet. Palestinierna har vid sidan av förhandlingarna lyckats höja sin status inom FN-systemet, och hösten 2014 erkändes Palestina som stat av den svenska regeringen, men Israel har stärkt sitt grepp om ockuperad mark och det väpnade palestinska motståndet sker med islamistiska förtecken.

Flera gånger har hårda strider rasat mellan palestinska grupper och israelisk militär. Efter ett blodigt angrepp från islamistgruppen Hamas inne i själva Israel i oktober 2023 rasar ett krig i Gazaremsan som har krävt tiotusentals offer och som dessutom spridit sig i regionen.

Läs mer i Konflikten IsraelPalestina: fördjupning samt i Hur staten Israel kom till.

Texten är uppdaterad/granskad 25 november 2024. Redaktör: Lennart Simonsson

LG annons flaggor kvadrat2.jpg

För info om abonnemang för just din skola, mejla till info@ui.se.

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0