Konflikten i Sahel-området
Konflikten i Sahelområdet i norra Afrika påverkar flera länder i regionen. Värst drabbade är Mali, Burkina Faso och Niger. Flera internationella insatser har gjorts för att stoppa våldet, men utan framgång.
Nedan följer en kort sammanfattning.
För mer information se: Sahel – fördjupning.
Konflikten bottnar i sociala och ekonomiska missförhållanden inom respektive land. Många folkgrupper känner sig åsidosatta av de styrande.
Upprinnelsen till den utbredda konflikten var ett uppror i norra Mali 2012. Folkgruppen tuaregerna, som låg bakom resningen, hade flera gånger tidigare gjort väpnat motstånd och bland annat krävt ökat självstyre. Trots flera fredsavtal hade deras krav inte resulterat i någon förändring.
Flera islamistgrupper anslöt sig till tuaregernas uppror och den gamla kolonialmakten Frankrike skickade trupper till Mali för att hjälpa regeringen att stoppa rebellerna. Även FN anlände med en stor styrka. Rebellerna trycktes tillbaka och interna sprickor bland islamisterna gjorde att de försvagades och splittrades.
Under de år som gått sedan upproret inleddes har flera nya jihadistgrupper bildats och konflikten har spridit sig till Malis grannländer, främst Burkina Faso och Niger. Jihadisterna rekryterar soldater från folkgrupper som känner att de åsidosatts av respektive lands centralregering. Brist på utveckling i dessa delar av Sahel, klimatförändringar som gör det svårare att överleva på huvudnäringen jordbruk, och svaga regeringar är några orsaker till att oroligheterna spridit sig.
Tusentals människor har dött i konflikten och mellan 4,5 miljoner och 5 miljoner har tvingats lämna sina hem. Trots stora internationella insatser för att få slut på konflikterna har striderna fortsatt. Från 2018 har antalet attacker ökat snarare än minskat.
Texten är uppdaterad/granskad 4 december 2023. Redaktör: Pia Daleke