Nigeria
Flygfoto över Victoria Island, mångmiljonstaden Lagos främsta främsta finans- och affärsdistrikt. Foto: Shutterstock/TT

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Mars

    • Pro-palestinska demonstranter skjuts ned

      Soldater öppnar eld mot organisationen Islamiska rörelsen i Nigeria (Islamic Movement in Nigeria, IMN) som anordnar en pro-palestinsk demonstration i huvudstaden Abjuja. Sammanlagt dör elva demonstranter och en soldat. Enligt Amnesty Internationals nigerianska gren sköt militären skarpt i ett försök att kontrollera folkmassan. Militären å sin sida hävdar att demonstranterna sköt mot soldaterna som fanns på plats för att överse ordningen. IMN är en shiamuslimsk rörelse som bannlystes 2019 eftersom den ansågs uppmana sina följare till revolution. Nigerias muslimska befolkning tillhör mestadels islams huvudinriktning sunni.

    • Undantagstillstånd i oljerik delstat

      President Bola Tinubu utlyser undantagstillstånd i den oljerika delstaten Rivers. Guvernören och vice guvernören avsätts och delstatsparlamentet upplöses. Anledning uppges vara den senaste tidens försämrade säkerhetsläge som bland annat inneburit att oljeledningar utsatts för sabotage av militanta grupper. Oppositionspolitiker och det nigerianska advokatsamfundet ifrågasätter legaliteten i presidentens beslut om undantagstillstånd. Guvernören och vice guvernören tillhör PDP, som är landets andra största parti efter president Tinubus APC. PDP anser att beslutet är ett försök av presidenten och APC att ta makten i delstaten.

    • Fattiga kvarter jämnas med marken

      Delar av arbetarstadsdelen Otumara i den snabbt växande storstaden Lagos jämnas med marken och hundratals familjer ställs på gatan. Otumara är bara ett av flera fattiga områden som de senaste månaderna har rivits för att lämna plats åt ny bebyggelse. Lagos är Nigerias ekonomiska nav och klyftan mellan rika och fattiga är enorm. Bristen på bostäder, korruption, dispyter om landrättigheter och ett försök att förbättra Lagos image, är några orsaker till att de fattiga kvarteren rivs. Enligt ett domstolsbeslut är rivningarna olagliga eftersom det inte finns någon hållbar lösning för de boende.

    • Februari

    • Nederländerna lämnar tillbaka kulturskatter

      Nederländerna beslutar att återlämna drygt 100 så kallade Beninbronser till Nigeria. Kulturskatterna stals av brittiska trupper från kungadömet Benin (som ingår i dagens Nigeria) i slutet av 1800-talet och spreds sedan till olika museum i Europa. Nigeria har kämpat under många år för att få tillbaka de många föremål som kolonialmakten Storbritannien förde ut ur landet. Ett par länder har redan återlämnat Beninbronser, men British Museum i London vägrar att lämna ut sina samlingar med hänvisning till en lag som antogs 1963 och som förbjuder museet från att ge tillbaka kulturskatterna.

    • Januari

    • Tiotals jihadister dödas

      Året börjar blodigt. Minst 6 soldater och 34 islamistiska extremister dödas i den nordöstra delstaten Borno när jihadister genomför en attack mot militären. Attacken tros vara en vedergällning för en rebelledare och flera jihadisters död nyligen. Några dagar senare dödar jihadister minst 40 bönder i samma delstat. Extremister kopplade till Boko Haram och någon av dess splintergrupp som svurit trohet till IS, tros ligga bakom attacken. Borno har sedan terrororganisationen Boko Haram startade ett uppror mot staten 2009, varit skådeplats för våldsam extremism. Upproret som spridit sig till grannländerna har kostat mer än 35 000 människor livet och tvingat 2,6 miljoner på flykt. Även i landets nordvästra del inleds året våldsamt då flygvapnet av misstag bombar civila, antalet dödsoffer är oklart.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0