Nigeria
I Lagos som är Nigerias största stad bor över 15 miljoner människor. Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Nigeria

Nigeria i Västafrika är kontinentens folkrikaste stat. Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor. I Biafrakriget (1967–1970), som utlöstes när det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, dödades över en miljon människor. Efter övergången från militärstyre till civilt styre 1999 har motsättningarna åter kommit i dagen. Sedan 2009 har befolkningen i norr terroriserats av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram och efterföljaren Iswap, som uppger sig ha band till Islamiska staten.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Beväpnade gäng dödar 25 människor i nordväst

      Fyra byar i delstaten Katsina attackeras av beväpnade banditgäng och sammanlagt får 25 personer sätta livet till. Enligt vittnesuppgifter tillhörde de flesta som dog någon av de lokala självförsvarsgrupper som bildats i ett försök att skydda samhällen från liknande attacker. Flera invånare skadas i våldsdådet och ett okänt antal rövas bort av banditerna. En talesperson från landets säkerhetsstyrkor tror att attacken var en hämnd för att banditgängen i sin tur lidit stora förluster då militären angripit deras basläger.

    • April

    • 27 miljoner dollar återfunna i bedrägerihärva

      Ekonomiska brottsutredare meddelar att de har hittat omkring 27 miljoner dollar som den tidigare ministern för fattigdom och humanitära frågor, tros ha förskingrat. Pengarna har återförts till statskassan. I januari stängde president Bola Tinubu av den korruptionsmisstänkta ministern och en utredning inleddes. Den nigerianska enheten för ekonomisk brottsbekämpning har nu kartlagt ett komplicerat system av mer än 50 olika bankkonto dit pengarna hade förts. Minister hävdar sin oskuld och påstår att pengarna skulle gå till människor i nöd. Utredningen fortsätter.

    • Mars

    • Gränsen mot Niger öppnar igen

      Nigeria öppnar åter den 160 mil långa gränsen mot grannlandet Niger. Beslutet fattas som en följd av att den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas i februari lättade på sanktionerna som lades mot Niger efter militärkuppen i fjol (se Niger Inrikespolitik och författning). Båda sidor har lidit ekonomiskt under de månader som gränsen varit stängd. Nigeria har även lättat på de ekonomiska sanktionerna mot Niger och återupprättat den viktiga elexporten till grannlandet i norr.

    • Hundratals skolbarn kidnappade i norr

      Beväpnade banditer går till attack mot en grundskola i Kaduna, nordvästra Nigeria, och kidnappar uppskattningsvis 290 elever. Det exakta antalet är inte fastställt. Dagen efter beslutar regeringen att skicka militären efter förövarna i ett försök att befria barnen. Enligt uppgifter är minst 100 av de kidnappade yngre än tolv år. Ännu en masskidnappning följer i samma region och ytterligare ett 60-tal personer rövas bort. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet men lokalinvånarna skyller på de kriminella banditgäng som härjar i området. Några dagar tidigare kidnappades mellan 100 och 200 kvinnor och barn i landets nordöstra delar. De kidnappade var flyktingar som var ute och samlade ved när de angreps. Islamistiska jihadister misstänks ligga bakom. Efter två veckor släpps de kidnappade eleverna, enligt lokala myndighetspersoner. Några detaljer om hur frigiviningen gått till avslöjas inte.

    • Februari

    • Landsomfattande protester mot höga levnadskostnader

      Tusentals nigerianer samlas i olika städer runt om i landet för att protestera mot de höga levnadskostnaderna. Inflationen som nått 30 procent, urholkar människors köpkraft och många av landets fattiga tvingas hoppa över måltider eller välja bort dyrare livsmedel som kött, ägg och mjölk. Samtidigt har drivmedelspriserna stigit i höjden och valutan, naira, har tappat i värde.  

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0