Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens näst folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som stormakt, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • April

    • Kiev hävdar att kineser strider för Ryssland i Ukraina

      Kinas ambassadör Ma Shengkun kallas upp till utrikesdepartementet i Kiev på grund av ”allvarlig oro” över anklagelser om att kineser strider med ryska armén och att kinesiska bolag hjälper Ryssland med tillverkning av vapen. President Volodymyr Zelenskyj har sagt att minst 155 kineser slåss med ryssarna. Två kineser har tidigare tillfångatagits och visades i början av april upp vid en presskonferens. Kina nekar till att ha försett någon sida i kriget med vapen och har uppmanat sina medborgare att hålla sig borta från militära insatser.

    • Kina slår tillbaka mot Donald Trumps nya tullar

      Från och med 12 april höjer Kina tullar på amerikanska importvaror till 125 procent. Beslutet är ett svar på USA:s senaste tariffhöjningar (se 10 April) som enligt det senaste beskedet från Washington handlar om en tullhöjning på totalt 145 procent på ett stort antal varor, inklusive tidigare tullar. Från Pekings håll menar man att de amerikanska tullarna strider mot internationella ekonomiska regler och ”mobbar” Kina.

    • Kraftfullt svar från USA på Pekings tullhöjningar

      Importtullar på 84 procent på amerikanska varor träder i kraft och USA svarar direkt med att höja tarifferna till 125 procent på import från Kina. Senare bekräftas från Washington att det, inklusive tidigare tullar, handlar om en tullhöjning på totalt 145 procent på ett stort antal varor. Handelskriget mellan USA och Kina har på kort tid trappats upp och de bägge länderna har genomfört flera tullhöjningar. Kinas nya tullar på amerikansk import är ett svar på USA:s höjda tariffer på kinesiska varor, som trädde i kraft den 9 april. Detta var i sin tur en motåtgärd av USA efter att Peking, i respons på tidigare amerikanska tariffökningar, höjt tullsatserna på amerikanska importvaror (se 4 april 2025). 

    • Efter USA:s tariffer: Peking svarar med egna tullar

      Kinas handelsministerium meddelar att en tullsats på 34 procent kommer att införas på amerikanska varor från och med den 10 april. Det är ett svar på USA:s besked om att tull på 34 procent införs på import från Kina. Därmed kommer kinesiska varor totalt få en tullsats på hela 54 procent, inräknat de 20 procent som tidigare aviserats av USA. Även andra länder drabbas av USA:s importtullar på varor, i en dramatisk kursändring i amerikansk utrikespolitik som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan EU och drygt 50 enskilda länder drabbas av högre tullar än så i vad president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Förutom Kina finns även EU (där tullsatsen blir 20 procent) bland dem.

    • Mars

    • Tullar börjar gälla på jordbruksvaror från USA

      Svarstullar på 15 procent på bland annat kyckling, fläsk, sojabönor och nötkött från USA träder i kraft. De kinesiska tullarna är en respons på den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att fördubbla tullavgiften på kinesisk import (se även 4 mars).

Till kalendariet
133910

I podden Utblick

Ett tufft år för Kina

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats och frågan är hur länge Kommunistpartiet kan hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Dessa och andra frågor diskuterar Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning och Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

133911

I podden Utblick:

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen 

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina? Lyssna på diskussionen i UI:s podd Utblick mellan Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS vid UI.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0