Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens näst folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som stormakt, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Januari

    • Taiwan anklagar Kina för sabotage av undervattenskabel

      Taiwans kustbevakning misstänker att Kina ligger bakom skador på kommunikationskabel utanför den taiwanesiska kustlinjen i norr.  Den taiwanesiska kustbevakningen har kvarhållit ett fartyg med kinesisk besättning, Shuxin 39, som uppges vara registrerat i både Kamerun och Tanzania, men ägs av ett företag i Hongkong. Fartyget misstänks för att ha orsakat ett kabelbrott som uppstod den 3 januari. Eftersom en reservkabel kunde sättas in direkt påverkade det misstänkta sabotaget inte kommunikationsförbindelsen. Fartygsägaren framhåller att det inte finns några bevis för att fartyget orsakat skadan och Kinas kontor för Taiwankontakter hävdar att skador på undervattenskablar är ”vanliga” och att Taipeis anklagelser om ”gråzonstaktik från fastlandet” är påhittade. Taiwans motsvarande kontor för Kinarelationerna svarar med att peka på incidenter i Östersjön där fartyg med koppling till Kina misstänks för kabelsabotage.

    • Minst 126 dör i jordbävning i Tibet

      En kraftig jordbävning skakar Tibet. Jordbävningen uppmätte en magnitud 6.8 enligt det kinesiska centret för jordbävningar Cenc. 126 personer har bekräftats döda men många tros fortfarande vara fast under rasmassor. Jordbävningen har raserat hus och infrastruktur i Tibet-regionens bergsområde nära Mount Everest och gränsen till Nepal. Staden Tingri, omkring sex mil nordväst om Mount Everest, där jordskalvet har haft sitt epicentrum har drabbats särskilt hårt. Husen är byggda på traditionellt vis och därför inte är så robusta och många av dem har förstörts.

  • 2024

    • December

    • Kina håller stor militärövning nära Taiwan

      Taiwan uppger att ett 50-tal kinesiska stridsflygplan och ett 20-tal fartyg, däribland 11 krigsfartyg, upptäckts i taiwanesiskt luftrum och vatten under det senaste dygnet. Därtill genomför Peking stora övningar till havs med cirka 60 krigsfartyg och 30 kustbevakningsfartyg i närheten av Taiwan, japanska Okinawa och Filippinerna.  Kinas militär har inte gett någon förhandsinformation om den ökade militära aktiviteten. En del bedömare tror att övningarna är ett svar på att den taiwanesiske presidenten Lai Ching-te nyligen, i samband med en officiell resa till några Stillahavsöar, träffade talmannen i USA:s underhus, Mike Johnson, i amerikanska Guam. Inför Lais turné i Stilla havet godkände USA en vapenförsäljning till Taiwan bestående av reservdelar till F-16-plan, radarsystem samt kommunikationsutrustning för över 300 miljoner dollar.

    • November

    • Litauen utvisar tre kinesiska diplomater

      Tre diplomater vid Kinas ambassad i Litauen utvisas. Enligt ett uttalande från litauiska utrikesdepartementet beror utvisningen på att de ”förklarats icke önskvärda” på grund av agerande som strider ”mot Wienkonventionen och Republiken Litauens lagstiftning”. Det är oklart om utvisningen har koppling till det misstänkta sabotaget av datakablar i Östersjön nyligen, då en ledning mellan Gotland och Litauen skadades i samband med att ett kinesiskflaggat fartyg befann sig i området (se Litauen: Kalendarium). Kina fördömer Litauens agerande och varnar för ”motåtgärder”.

    • Toppmilitär utreds för korruption

      En medlem av centrala militärkommissionen har stängts av på grund av misstankar om ”allvarliga disciplinära överträdelser”, något som brukar vara liktydigt med att Kommunistpartiet inlett en utredning om misstänkt korruption. Miao Hua, som är amiral, uppges stå president Xi Jinping nära och har varit en länk mellan militären och partiet. Flera militärtoppar, däribland två försvarsministrar, har fallit offer för den korruptionsbekämpning inom landets armé som bedrivits under det senaste året.

Till kalendariet
133910

I podden Utblick

Ett tufft år för Kina

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats och frågan är hur länge Kommunistpartiet kan hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Dessa och andra frågor diskuterar Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning och Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

133911

I podden Utblick:

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen 

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina? Lyssna på diskussionen i UI:s podd Utblick mellan Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS vid UI.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0