Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • November

    • Huthirebellerna angriper amerikanska örlogsfartyg

      Huthirebellerna angriper två amerikanska örlogsfartyg med drönare och robotar när de passerar farvatten utanför Jemen. Men enligt amerikanska försvarsdepartementet Pentagon avvärjs attacken och inga skador uppstår.  I ett år har huthirebellerna angripit handelsfartyg och örlogsfartyg utanför Jemens kust. Huthierna säger att attackerna är en sympatiåtgärd för palestinska Hamas (se 18 december 2023). 

    • Utländskt stöd stärker huthiernas slagkraft

      Huthirebellerna är på väg att bli "en kraftfull militärorganisation" som följd av betydande utländskt militärt stöd, inte minst från Iran och Iranstödda Hizbollahrörelsen i Libanon, uppger en ny FN-rapport. Huthierna har på så vis fått förmåga att verka långt bortom de områden i Jemen de kontrollerar. Förutom militär materiel och ekonomiskt stöd får huthierna också utbildning från iranska Revolutionsgardets utlandsstyrka Quds, Hizbollah samt pro-iranska grupper i Irak. Rapporten bygger på intervjuer med militära experter, tjänstemän i Jemen samt källor nära huthierna. Enligt FN-experterna har huthierna ännu inte förmåga att tillverka avancerade vapen, som exempelvis robotar de avfyrar mot Israel eller handelsfartyg i Röda havet. Dessa attacker stör en viktig handelsrutt som svarar för 12 procent av världshandeln. Rapporten analyserar perioden september 2023 till juli 2024.

    • Oktober

    • USA bombar vapenlager

      USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelar att strategiska bombplan av typ B-2 bombat fem underjordiska vapenlager som tillhör huthirebellerna. Huthierna har sedan i november angripit över  80 handelsfartyg  och oljefartyg  samt örlogsfartyg i Röda havet och Adenbukten. Syftet med huthiernas angrepp på sjöfarten sägs vara att stödja palestinerna i Gazaremsan mot Israels angrepp. Det är okänt om den amerikanska bombräden krävt civila offer.  

    • September

    • Elon Musks satellitnätverk till Jemen

      Jemen blir det första landet i Mellanöstern där miljardären Elon Musks satellitnätverk Starlink är tillgängligt.  Via satelliter kan systemet tillhandhålla internet till områden där kommunikationsinfrastrukturen är utslagen. Men huthirebellerna  varnar  för att nätverket utgör en säkerhetsrisk. Enligt en karta på Starlinks hemsida  finns nätverket i regeringskontrollerade delar av Jemen liksom i områden där huthirebellerna styr. Huthirebellerna har tidigare kritiserats för att stänga ned internet och blockera nyhetswebbplatser och sociala medieplattformar. 

    • Augusti

    • Huthirebeller lämnar FN-kontor

      FN återfår kontrollen över sitt människorättskontor i Sanaa som huthirebeller ockuperade i början av augusti. Ockupationen ses som del av huthirebellernas trakasserier mot FN-personal och anställda vid hjälporganisationer och utländska ambassader. Huthierna grep exempelvis i juni fler än 60 människor, däribland 13 FN-anställda, i syfte att bekämpa ett påstått amerikanskt-israeliskt spionnätverk. FN:s generalsekreterre António Guterres kräver att de omedelbart friges. 

       

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0