Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Ökat matstöd från Europa

      Storbritannien utökar sitt humanitära bistånd till Jemen kraftigt. Insatser för motsvarande 175 miljoner dollar, framför allt livsmedel, ska fördelas via olika biståndsorganisationer. Bland dem som man hoppas nå finns cirka 700 000 undernärda barn. EU har veckan innan meddelat att 125 miljoner dollar anslås, också den hjälpen ska utgå via FN och andra biståndsorganisationer. Organisationer på plats bedömer, efter nio år av krig, att hälften av Jemens 34 miljoner invånare behöver bistånd utifrån.

    • April

    • Migrantbåtar i havsolyckor som kräver liv

      Antalet afrikaner som försöker nå Jemen via havet har ökat igen, uppger organisationen IOM efter flera haverier där migrantbåtar sjunkit mellan Djibouti och Jemen med följden att människor drunknat. Såvitt känt miste omkring 700 migranter livet under 2023. Fyra femtedelar av de cirka 100 000 migranter som nådde fram till Jemen under året är etiopier, merparten av de övriga är somalier. Många har förhoppningar om att kunna ta sig vidare till gulfstater eller andra länder för att hitta jobb.

    • Kolera sprids särskilt i rebellområden

      Det pågår en koleraepidemi i Jemen och spridningen är störst i områden som kontrolleras av huthirebellerna, säger en företrädare för FN:s biståndssamordnare i en redogörelse inför FN:s säkerhetsråd. 75 dödsfall är kända sedan i oktober 2023 (under loppet av ett halvår) och nästan 15 000 misstänkta smittfall har rapporterats, varav tre fjärdedelar i landsdelar som styrs av huthierna. Gensvaret har hittills varit klent på vädjanden från FN om internationella bidrag till insatser i Jemen. FN har beräknat att det behövs humanitära insatser till ett värde av 2,7 miljarder dollar under 2024, men bara en tiondel av finansieringen är säkrad.

    • Februari

    • Sanktioner efter attacker i Röda havet

      Till följd av huthirebellernas beskjutning mot handelsfartyg i Röda havet inför USA och Storbritannien sanktioner mot befälhavare inom både huthirörelsen och Jerusalemstyrkan, en elitenhet inom Irans revolutionsgarde. Sanktioner finns sedan tidigare både mot regimen i Iran och mot huthirörelsen (se 17 januari 2024 och 3 februari 2024), nu lyfter företrädare för västmakterna fram att syftet är att komma åt iransk finansiering av rebellattacker som utförs från Jemen. Även ett Hongkongbaserat rederi, utpekat för att skeppa iransk utrustning, blir föremål för sanktioner.

    • Budgetstöd från Saudiarabien

      Saudiarabien stöder Jemens regering med 250 miljoner dollar till bland annat offentliganställdas löner. Ett halvår tidigare har en lika stor överföring gjorts, när Saudiarabien utlovade utbetalningar av sammanlagt 1,2 miljarder dollar. Överföringarna görs till centralbanken i Aden; i huvudstaden Sanaa hålls alla viktiga inrättningar av huthigerillan sedan närmare ett årtionde.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0