Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor:  främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

  • 2025

    • April

    • 80 döda i stort amerikanskt anfall mot huthierna

      Minst 80 människor och 150 skadas sedan oljehamnen Ras Issa angrips av USA, uppger huthirebellerna. Attacken betecknas som den dödligaste amerikanska attacken under USA:s 15 månader långa kampanj mot huthirebellerna. USA:s militär säger att angreppet avser att skära av underhåll och stöd till huthierna. FN-chefen António Guterres uttrycker kort därefter sin "djupa oro" över utvecklingen och de amerikanska attackerna, samt manar huthierna att upphöra med angreppen mot Israel samt fartyg i Röda havet. Tre dagar senare dödas minst tolv människor när ett bostadsområde och en marknad i huvudstaden Sanaa angrips. USA angiper också andra delar av landet, däribland provinsen Marib i centrala Jemen.

    • Mars

    • USA riktar omfattande anfall mot huthierna

      USA genomför omfattande flyg- och robotattacker mot områden huthirebellerna kontrollerar däribland huvudstaden Sanaa och hamnstaden Hodeida. Minst 50 människor dödas däribland fem barn, uppger huthierna. Enligt USA är syftet att stoppa attacker på sjöfarten i Röda havet och slå ut huthibefäl. Huthierna uppger senare att de angripit en amerikansk hangarfartygstyrka i Röda havet. Rebellerna har i över ett år angripit fartyg utanför Jemens kust samt mål i Israel som en sympatiåtgärd för palestinierna. Anfallen upphörde i januari 2025 när Israel och Hamas ingick en vapenvila. Men sedan Israel nyligen stoppat nödhjälp till Gaza har huthierna sagt att de ska återuppta attackerna mot israeliska fartyg och även beskjutit Israel med robotar.

    • Januari

    • Huthirebeller griper fler FN-anställda

      FN-chefen uppmanar huthirörelsen att frige alla FN-anställda och hjälparbetare som den Iranstödda gruppen tagit till fånga. António Guterres uppmaning kommer sedan ytterligare sju FN-anställda gripits av huthierna. Guterres konstaterar att gripandena försvårar FN:s insatser. Sedan i somras håller huthierna fler än 60 människor fångna, däribland 13 anställda vid FN:s människorättskontor. Samtidigt har huthierna släppt över 150 krigsfångar sedan Hamas och Israel ingått en vapenvila i Gaza. De frigav även 25 besättningsmedlemmar på ett fraktfartyg som beslagtogs i november 2023. Huthierna har i över ett år angripit fartyg utanför Jemens kust samt mål i Israel som en sympatiåtgärd för palestinierna.

    • FN: Över hälften av Jemens befolkning behöver mathjälp 2025

      Ungefär 19,5 miljoner människor, över hälften av Jemens befolkning, väntas behöva mathjälp under 2025. Det uppger Ocha, som samordnar FN:s humanitära insatser. Ocha fruktar att fler barn ska drabbas av undernäring och att den humanitära krisen förvärras ytterligare efter tio års krig. Inemot fem miljoner människor är internflyktingar, merparten är kvinnor och barn. Nästan vartannat barn under fem år lider av kronisk undernäring. Kolerautbrott tynger också det redan pressade sjukvårdssystemet.

    • FN-sändebudet Hans Grundberg till Sanaa

      FN:s Jemensändebud anländer till Jemen för första gången på över ett år. Hans Grundberg, som är svensk, försöker blåsa nytt liv i fredsförhandlingar. Senaste han besökte Sanaa som kontrolleras av Iranstödda huthirebeller var i  maj 2023. Inbördeskrig bröt ut 2014. Jemens saudiskt stödda regering och huthirörelsen enades 2023 om att iaktta vapenvila och att delta i en FN-ledd process för att få slut på kriget. Spänningarna i Jemen har dock stigit som följd av kriget i Gaza. I över ett år har huthirebellerna angripit handelsfartyg och örlogsfartyg utanför Jemens kust samt mål i Israel. Huthierna säger att attackerna är en sympatiåtgärd för palestinierna. USA, Storbritannien liksom Israel har i sin tur angripit huthifästen. Grundberg söker också få loss FN-personal och andra hjälparbetare som huthierna tagit till fångna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0