
Kina
Kina är världens näst folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som stormakt, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
April
-
Kina slår tillbaka mot Donald Trumps nya tullar
Från och med 12 april höjer Kina tullar på amerikanska importvaror till 125 procent. Beslutet är ett svar på USA:s senaste tariffhöjningar (se 10 April) som enligt det senaste beskedet från Washington handlar om en tullhöjning på totalt 145 procent på ett stort antal varor, inklusive tidigare tullar. Från Pekings håll menar man att de amerikanska tullarna strider mot internationella ekonomiska regler och ”mobbar” Kina.
-
Kraftfullt svar från USA på Pekings tullhöjningar
Importtullar på 84 procent på amerikanska varor träder i kraft och USA svarar direkt med att höja tarifferna till 125 procent på import från Kina. Senare bekräftas från Washington att det, inklusive tidigare tullar, handlar om en tullhöjning på totalt 145 procent på ett stort antal varor. Handelskriget mellan USA och Kina har på kort tid trappats upp och de bägge länderna har genomfört flera tullhöjningar. Kinas nya tullar på amerikansk import är ett svar på USA:s höjda tariffer på kinesiska varor, som trädde i kraft den 9 april. Detta var i sin tur en motåtgärd av USA efter att Peking, i respons på tidigare amerikanska tariffökningar, höjt tullsatserna på amerikanska importvaror (se 4 april 2025).
-
Efter USA:s tariffer: Peking svarar med egna tullar
Kinas handelsministerium meddelar att en tullsats på 34 procent kommer att införas på amerikanska varor från och med den 10 april. Det är ett svar på USA:s besked om att tull på 34 procent införs på import från Kina. Därmed kommer kinesiska varor totalt få en tullsats på hela 54 procent, inräknat de 20 procent som tidigare aviserats av USA. Även andra länder drabbas av USA:s importtullar på varor, i en dramatisk kursändring i amerikansk utrikespolitik som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan EU och drygt 50 enskilda länder drabbas av högre tullar än så i vad president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Förutom Kina finns även EU (där tullsatsen blir 20 procent) bland dem.
-
-
Mars
-
Tullar börjar gälla på jordbruksvaror från USA
Svarstullar på 15 procent på bland annat kyckling, fläsk, sojabönor och nötkött från USA träder i kraft. De kinesiska tullarna är en respons på den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att fördubbla tullavgiften på kinesisk import (se även 4 mars).
-
Ekonomin central fråga vid folkkongressens årliga möte
Vid Nationella folkkongressens årliga möte (5–11 mars) uppmärksammas åter den ekonomiska situationen i landet. I sitt invigningstal lovar premiärminister Li Qiang att stärka inhemsk efterfrågan och konsumtion för att få fart på den ekonomiska tillväxten. Samtidigt medger han att det innebär stora utmaningar. För att ge större utrymme för landet att hantera de ekonomiska problemen kommer nivån för budgetunderskottet höjas till cirka 4 procent av BNP. Målet för tillväxten 2025 är satt till cirka 5 procent. Därtill ska närmare 12 miljoner nya jobb skapas i landets städer. Ett annat uppmärksammat beslut är att försvarsutgifterna för 2025 ska växa med 7,2 procent, samma som förra året. I budgeten framgår också att det lägsta grundbidraget till pensionärer kommer att höjas samtidigt som den gradvisa höjningen av den lagstadgade pensionsåldern fortsätter. Vid den avslutande sessionen antas regeringens verksamhetsrapport med 2 882 ja-röster, medan en delegat lägger ned sin röst och en röstar emot. Även budgeten antas med överväldigande enighet.