Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Maj

    • Demokratiaktivister döms för brott mot Hongkongs säkerhetslag

      En domstol i Hongkong dömer 14 demokratiaktivister för brott mot den nationella säkerhetslagen. De riskerar nu livstid i fängelse. Totalt åtalades 47 personer år 2021 för brott mot säkerhetslagen som hade införts av Peking året innan då Hongkong skakades av våldsamma demokratiprotester. Flera av de dömda har haft ledande positioner inom proteströrelserna och många av de åtalade har suttit fängslade sedan 2021.

    • Toppmöte mellan Kina, Sydkorea och Japan

      Kinas premiärminister Li Qiang, Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och Japans premiärminister Fumio Kishida håller ett gemensamt möte för första gången på nära fem år. Sydkoreas president har bjudit in till toppmötet mellan de tre länderna, vars samarbete på senare år haltat av olika skäl. Det handlar om spänningar som har sin grund i historiska oförrätter och Japans aggressiva handlingar i det förflutna. Men även om dagens ökande motsättningar mellan Kina och USA, som ju är en nära bundsförvant till både Japan och Sydkorea.  Det är därför inte förvånande att de framsteg som nås mellan de tre länderna sker på det ekonomiska området. Ledarna enas vid mötet i Seoul om att blåsa nytt liv i förhandlingar om ett frihandelsavtal och de kommer också överens om att ses årligen.

    • Stor militärövning hålls kring Taiwan

      Kinas militär inleder en omfattande militärövning runt Taiwan kort efter det att Lai Ching-te tillträtt som ny taiwanesisk president. Insatsen är ett sätt för kinesisk militär att öva på sin förmåga att inta Taiwan. Enligt Peking är övningarna ett svar på Taipeis "separatistiska handlingar". Kina har stämplat Lai som en "farlig separatist". Militärövningarna, som kallas Joint Sword, inkluderar armén, flottan, flygvapnet  och kommer att pågå i två dagar. Detta är första gången som Kina simulerar en fullskalig attack enligt taiwanesiska militära experter. Retoriken är hotfullare än vid tidigare stora militärövningar som hållits i området.

    • USA höjer tullar på viktig teknik från Kina

      USA belägger varor från Kina med nya tullar till ett värde av 18 miljarder dollar. Höjningarna gäller strategiskt viktiga produkter: tullarna på elfordon fyrfaldigas till över 100 procent medan tullarna fördubblas på solpaneler och halvledare. Andra varor som omfattas är batterier, kritiska mineral, stål och aluminium samt medicinsk utrustning. Vita huset anklagar Kina för att försöka stjäla intellektuell egendom och kallar det en ”oacceptabel risk” när Kina dränker den globala marknaden med billiga produkter. De nya tullarna är det senaste steget i ett handelskrig som inleddes under Donald Trumps tid som president. Kina har inför det väntade beskedet om nya tullar utlovat "nödvändiga" motåtgärder och sagt att USA bryter mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler. 

    • Mars

    • Hongkongdemonstranter dömda till fängelse

      Tolv Hongkongbor får fängelsestraff på upp till sju år för att de deltog i stormningen av Hongkongs lagstiftande församling 2019. Hundratals demonstranter bröt sig in i parlamentsbyggnaden natten till den 1 juli 2019 och krossade fönster och klottrade och sprayade graffiti i samband med de massprotesterna för demokrati som då skakade staden. Tusentals människor greps när myndigheterna försökte kväsa protesterna.

Till kalendariet
133910

I podden Utblick

Ett tufft år för Kina

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats och frågan är hur länge Kommunistpartiet kan hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Dessa och andra frågor diskuterar Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning och Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

133911

I podden Utblick:

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen 

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina? Lyssna på diskussionen i UI:s podd Utblick mellan Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS vid UI.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0