Sri Lanka – Geografi och klimat
Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Landet består av en stor huvudö och närliggande småöar. Till ytan är Sri Lanka ungefär jämstort med Irland. Landets klimat är tropiskt och präglas av monsunvindar.
I de inre delarna av södra Sri Lanka ligger ett höglandsområde med bergstoppar på över 2 000 meters höjd. En av de högsta topparna är Adam's Peak (Sri Pada) som syns vida omkring. Hit vallfärdar främst buddister och hinduer, men berget hålls som heligt även av muslimer och kristna. Från höglandet som täcks av lågväxande skog och gräsmark rinner floder i alla väderstreck.
Runt bergsområdet breder lågland ut sig. I sydväst där det regnar mycket dominerar regnskog. Låglandet består i övrigt mest av skoglös savann. Längs kusterna, som präglas av sandstränder och laguner, växer en del mangroveskog. Totalt är ungefär en femtedel av landytan täckt av skog.
Det finns många djurarter som är unika för Sri Lanka. Landet har ett ganska stort elefantbestånd, som lever skyddat i flera nationalparker.
Klimatet styrs av monsunvindar. Nordostmonsunen blåser från december till mars och sydvästmonsunen mellan maj och oktober.
Mest regnar det i sydväst, där det i genomsnitt faller omkring 2 500 mm nederbörd per år. Även höglandet får en del regn, medan det är torrt i nordväst och sydöst.
Temperaturen är hög. Den varierar föga mellan årstiderna och under dygnet, men skiljer sig mellan regionerna. I sydväst är det varmt. I Colombo ligger medeltemperaturen på 27 grader. Ännu varmare är det längst i norr, där det kan bli upp till 38 grader. I högländerna är medeltemperaturen omkring 18 grader.
Läs om klimatförändringar i Naturtillgångar, energi och miljö.
Länk till fler kartor
-
Map Collection
kartor från hela världen